Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 31 iulie 2023

Start înscrieri în programul "Rabla local"! Ce trebuie să faci pentru a aplica

 

Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat sesiunea de înscrieri în programul "Rabla local". Proprietarii de maşini uzate din Sectorul 3 se pot înscrie începând de astăzi, 31 iulie, ora 10.00, pe pagina www.afm.ro, la secţiunea "Programe de finanţare".

Înscrierea se face până pe 31 august, ora 16.30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Primăriei Sectorului 3.

Cei interesaţi au la dispoziţie instrucţiuni pe site-ul AFM la următorul link: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php. Mai întâi, trebuie să-şi creeze cont.

Cum se face înscrierea
1. Intră pe site-ul AFM, secţiunea "Programe de finanţare". Selectează "Casarea autovehiculelor uzate". Aici, dai click pe caseta verde "Creare conturi depunere dosare". Intră pe Conectare şi creează contul.

2. Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicaţie. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de exemplu, programul "Casa Verde Fotovoltaice 2023"). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.

3. O persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicaţie.

4. Persoana fizică se va înscrie în aplicaţie doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăseşte în lista AFM. 

5. Sesiunea dee înscriere propriu-zisă se deschide astăzi, 31 iulie, de la ora 10.00. Din acest moment, cei interesaţi intră din nou pe "Programe de finanţare - Casarea autovehiculelor uzate", dau click pe "Depune dosare", se conectează, apoi intră pe "Depune cerere".

6. Selectează programul de finanţare pentru care doresc depunerea cererii, selectează apoi UAT-ul.

7. Îşi completează datele de identificare şi seria de saşiu a maşinii uzate. Dacă au mai multe maşini de casat, trebuie să le adauge pe toate în aceeaşi cerere, apăsând butonul "+".

8. După înscriere, AFM va transmite lista persoanelor fizice înscrise către primăriile participante în program. Abia din acel moment, solicitanţii se vor adresa cu documentele  la Primăria, care s-a înscris în acest program

9. După semnarea contractului de finanţare cu primăria, persoana fizică va casa şi va radia din circulaţie şi din evidenţa fiscală autovehiculul uzat şi va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei.

Condiţii de înscriere a maşinilor în program

Este considerat eligibil autovehiculul care:
- este înregistrat în evidenţele fiscale ale UAT- ului care este înscris în program
- la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se consideră an de fabricaţie anul înmatriculării;
- are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
- conţine componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie.

Condiţii pentru proprietarii persoane fizice - Să aveţi domiciliul sau reşedinţa pe raza Primăriei Sectorului 3;
- Să nu aveţi restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat;
- Să nu aveţi condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului;
- Să nu folosiţi aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

Stimulentul acordat beneficiarului pentru casarea şi radierea unui autovehicul uzat este de 3000 de lei, din care 600 de lei sunt din fonduri proprii ale Primăriilor înscrise   şi 2400 de lei din finanţarea alocată de AFM.

Serviciul Presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu