Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 16 iulie 2023

Elevi și studenți au remodelat parcurile Timișoarei. Planificarea pentru multifuncționalitate i-a impresionat pe norvegieni

Mai multe echipe de elevi și studenți din Timișoara au participat la un concurs de idei privind remodelarea parcurilor din oraș în sensul planificării pentru multifuncționalitate, în cadrul proiectului „The culture of parks – parks of culture”, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, iar soluțiile aduse de tineri i-a impresionat pe oaspeții norvegieni care asigură finanțarea acestuia.

            Universitatea Politehnica Timisoara este o instituţie care participă activ şi semnificativ la creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la importanța spațiilor verzi din oraș și oferirea unor soluții de sustenabilitate, inclusiv în ceea ce priveşte spaţiul verde comunitar prin activitatea cercetătorilor universitătii. În acest sens, prin proiectul „The culture of parks – parks of culture” al cărui promotor este, alături de două instituţii din Norvegia – Norwegian Institute for Bioeconomy Research (NIBIO) și Norwegian University of Science and Technology (NTNU) -  s-au întreprins o serie de activităţi, precum  mese rotunde și workshopuri în care numeroși experţi români și norvegieni au căutat soluţii de colaborare și de dezvoltare ale unor noi proiecte pentru orașul de pe Bega.

            Specialiștii norvegieni au vizitat parcurile centrale ale Timișoarei în vederea analizei multifuncţionalităţii lor și, totodată, au constituit juriul unui concurs de idei care pot fi transformate în proiecte concrete, numit sugestiv Reshaping our Parks – Planning for Multifunctionality (Remodelarea parcurilor noastre – Planificarea pentru  multifuncționalitate). Acest eveniment, adresat elevilor și studenţilor, și-a propus să  invite participanții să regândească spațiile verzi existente în oraș, astfel încât acestea să devină multifuncționale sau să propună noi spații multifuncționale urbane, pentru un oraș rezilient și sustenabil, care să satisfacă nevoile pe care cetăţenii oraşului le au.

            La acest concurs au participat 27  de tineri, organizaţi în 8 echipe, prezentând idei care au impresionat membrii juriului: https://youtu.be/FcNsEBY58Zw. Calitatea prezentărilor s-a datorat și susţinerii mentorilor de care echipele s-au bucurat: Mirela Szitar Sîrbu – cadru didactic universitar al Facultăţii de Arhitectură și Urbanism a Universitătii Politehnica Timișoara, Georgeta Iovănel – profesor al Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, Daniel Urlea – profesor al Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”, Otilia Milutinovici – profesor al Şcolii Gimnaziale nr. 19 „Avram Iancu”, Adina Grozăvescu și Elena Bărbușu  - cadre didactice ale Liceului Teoretic Logos,  Cristina Curea, profesor consilier la Colegiul Național „C.D. Loga” și Cristian Berar - cadru didactic la  Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

            Creativitatea și implicarea tinerilor participanţi au fost recompensate cu premii în valoare totală de 3000 lei, oferite de către doi sponsori ai evenimentului – SC BB Imo SRL Arad si SC Auto Schunn SRL.

            Proiectul „Cultura parcurilor în orașe – parcuri ale culturii”, beneficiază de un grant în valoare de 242.517,26 lei din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE si Norvegiene.

            Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: https://eeagrants.org/ și https://www.eeagrants.ro/.

            Mai multe detalii privind proiectul se pot afla de la ș.l.ing.dr. Rareș Hălbac, director de proiect - rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro, sau urmărind pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=100084241691085 .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu