Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 11 iulie 2023

Acțiuni ale polițiștilor pentru siguranța traficului rutier pe drumurile publice din județ

 În perioada 7-9 iulie 2023, polițiștii rutieri și cei cu atribuții pe linie de poliție rutieră au acționat pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, aplicând peste 450 de sancțiuni contravenționale celor care au încălcat normele rutiere în vigoare.

Ca măsură complementară, au fost reținute și retrase 40 de permise de conducere și 11 certificate de înmatriculare.

Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 451 de sancțiuni contravenționale, dintre care 217 pentru nerespectarea limitelor legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum.

De asemenea, 40 de pietoni și 25 de bicicliști care au încălcat normele rutiere, au fost sancționați cu amendă sau avertisment.

Alte 70 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nepurtarea centurii de siguranță și nefolosirea dispozitivelor de retenție.

15 conducători auto care nu au respectat regulile privind depășirea, alți 10 care au depășit viteza legală cu peste 50, respectiv peste 70 km/h și 12 conducători auto care au fost depistați sub influența alcoolului la volan, având valori ale alcoolemiei până la limita pragului prevăzut de lege pentru ca fapta să fie încadrată drept contravenție, au fost sancționați contravențional, concomitent cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

De asemenea, au fost constatate 16 infracțiuni la regimul rutier, dintre acestea 6 privind conducerea sub influența alcoolului și a drogurilor și alte 6 privind conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.

Polițiștii desfășoară zilnic astfel de activități preventiv-reactive, pentru siguranța circulației pe drumurile publice.

Exemple:

Azi-noapte, la ora 00.45, polițiști de la Poliția Orașului Bocșa au oprit pentru control, pe strada Funicularului-DN 58B, un moped condus de un bărbat de 36 de ani din Biniș.

La testarea cu aparatul etilotest, acesta avea o alcoolemie de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, bărbatul nu deținea permis de conducere, iar mopedul nu figura înmatriculat sau înregistrat în circulație.

Bărbatul a fost condus la spital unde a refuzat prelevarea mostrelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

De asemenea, autovehiculul a fost indisponibilizat de polițiști, până la finalizarea cercetărilor efectuate pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

*

Ieri, la ora 22.08, polițiști de la Poliția Orașului Moldova Nouă au fost sesizați despre faptul că în localitatea Coronini o persoană a căzut cu un moped.

Din primele verificări s-a stabilit că în timp ce un bărbat de 62 de ani conducea un moped în localitatea Coronini, pe un sector de drum în aliniament și pantă, ar fi acroșat un câine care traversa strada în fugă, pierzând controlul asupra autovehiculului și rasturnându-se pe sensul său de deplasare.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a bărbatului de 62 de ani, care a fost transportat la spital, unde a decedat ulterior.

Din verificările efectuate s-a stabilit că bărbatul nu deținea permis de conducere și nu purta cască de protecție în momentul producerii accidentului.

Și în acest caz a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările.

În perioada următoare polițiștii cărășeni vor continua activitățile pentru prevenirea și combaterea nerespectării normelor rutiere de către conducătorii de vehicule pe două roți: biciclete, trotinete, mopede, motociclete.

De la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 22 de accidente rutiere în care au fost implicați bicicliști, 17 dintre acestea fiind produse din vina conducătorilor de biciclete.

În urma celor 22 de accidente, 3 persoane au decedat, 2 au fost rănite grav și 17 rănite ușor.

Cele mai multe accidente, 13, s-au produs în mediul urban, pe străzile din interiorul localităților.

În ceea ce privește accidentele în care au fost implicate mopede, în acest an au fost 4 astfel de accidente rutiere, soldate cu un deces, un rănit grav și doi răniți ușor. Toate s-au produs din vina conducătorilor de mopede, iar cele mai multe au fost în mediul rural, pe străzi adiacente.

În alte 5 accidente au fost implicate motociclete și vehicule de tip ATV și trotinetă electrică.

În acest an polițiștii din Caraș-Severin au desfășurat 50 de acțiuni punctuale pe linia verificării respectării normelor legale de către aceste categorii de participanți la trafic, în cadrul cărora au fost aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe în cazul bicicliștilor.

Vă reamintim câteva dintre prevederile legale pentru siguranța circulației conducătorilor de biciclete și mopede:

Este interzis ca acești participanți la trafic să circule fără ca vehiculul să fie prevăzut cu dispozitiv de frânare eficace, sistem adecvat, funcțional de direcție, sistem de avertizare sonoră și trebuie că vehiculul să fie echipat corespunzător pe timp de noapte sau de vizibilitate redusă.

Este interzis să circule sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.

Este interzis să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii și până în zori sau în condiții de vizibilitate redusă.

Este interzis să circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există acostament practicabil.

Este interzis pentru conducătorul de bicicletă să transporte o altă persoană, cu excepția copilului de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă de un adult, doar dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau are montat un dispozitiv omologat.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice care circulă pe drumurile publice sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă cel puțin 16 ani. În cazul bicicletei sau trotinetei electrice, vârsta este de cel puțin 14 ani.

Pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător. Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere, pentru categoriile AM, A1 și B1 este de 16 ani împliniți.(Categoria AM: mopede a căror viteză maximă este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h).

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, când se deplasează pe partea carosabilă.

Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

Indiferent din ce categorie de participanți la trafic faceți parte, respectați regulile de circulație! Aveți grijă de viața dumneavoastră!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu