Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 iulie 2023

Prima aplicaţie din România care le permite persoanelor instituţionalizate să raporteze abuzurile, dezvoltată de Code for Romania

Code for Romania a dezvoltat aplicaţia mobilă Ceasul bun, destinată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale - închise în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie. Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul proiectului "AdaptJust - justiţie accesibilă persoanelor cu dizabilităţi", implementat de Centrul de Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală de drepturile omului, în parteneriat cu Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Code for Romania va asigura mentenanţa şi dezvoltarea continuă a aplicaţiei care poate fi deja descărcată gratuit de oricine din AppStore sau PlayStore.

Ce este Ceasul Bun şi de ce e nevoie de această soluţie digitală?

Ceasul Bun este prima soluţie digitală care le va permite persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate să se apere şi să reclame abuzurile pe care le trăiesc. Este o soluţie care educă, expune şi denunţă comportamentul abuziv şi exploatator.

Conform CRJ, la nivel naţional există 50,000 de persoane instituţionalizate care fie nu au posibilitatea de a contacta sistemul de justiţie în cazul în care trăiesc abuzuri, fie acesta este limitat. În Ilfov, 100 de persoane nu persoane nu au putut sesiza autorităţile şi din cauza lipsei accesului la mijloace de petiţionare. Ultimele luni sunt o dovadă a necesităţii unui instrument de raportare accesibil persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale private de libertate în servicii sociale şi medicale, publice şi private.

Tehnologia vine în sprijinul drepturilor omului
"Suntem mândri să anunţăm lansarea aplicaţiei Ceasul Bun, dezvoltată cu implicare şi responsabilitate socială. Cu fiecare linie de cod şi fiecare funcţionalitate implementată, ne-am concentrat asupra unui obiectiv clar: să oferim putere şi voce unora dintre cele mai vulnerabile persoane dintre noi, cele instituţionalizate. Ceasul Bun este o dovadă a potenţialului inepuizabil al tehnologiei în sprijinul drepturilor omului. Suntem recunoscători pentru sprijinul şi implicarea comunităţii şi a în această călătorie şi suntem convinşi că împreună vom face o diferenţă semnificativă în vieţile celor care au nevoie de ajutor. Astăzi marcăm nu doar lansarea unei aplicaţii, ci şi începutul unei noi etape în lupta pentru drepturile omului şi justiţie socială în România.", a declarat Olivia Vereha, VP of Product Code for Romania.

"Sunt 20 de ani de când observăm prin intermediul vizitelor de monitorizare inopinate modul în care sunt respectate drepturile omului în instituţiile de asistenţă medicală şi socială. Cu fiecare vizită, împreună cu colaboratorii CRJ, am fost martorii suferinţei persoanelor cu dizabilităţi, minori, tineri sau vârstnici. Cele mai multe abuzuri fizice, sexuale şi emoţionale ar fi putut fi prevenite sau raportate când încă oamenii trăiau.În timpul stării de urgenţă cauzate de Covid-19, după ce am oferit telefoane şi acces la consiliere psihologică şi informaţii juridice celor care erau izolaţi în centrele rezidenţiale şi în căminele pentru vârstnici, am realizat cât de facilă ar fi comunicarea abuzurilor în timp real.

Aşa a apărut ideea finanţării aplicaţiei în format uşor de înţeles şi ideea parteneriatului cu Ministerul Public. Cu ajutorul colegilor de la Code4Romania am reuşit, sperăm, să oferim persoanelor cu dizabilităţi - o aplicaţie care face ca plângerile să fie mai uşor de raportat şi de investigat. Este o soluţie de avarie într-un sistem care încă privează de libertate, în mod ilegal, zeci de mii de persoane. Accesul la justiţie prin intermediul platformelor de comunicare şi IT - sunt un semn de civilizaţie şi le mulţumim experţilor Code4Romania pentru implicare!" Georgiana Pascu, manager de program Pledoarie pentru Demnitate, CRJ

Inovarea incluzivă din spatele aplicaţiei Ceasul Bun
Caracteristicile inovatoare ale aplicaţiei sunt oferite de UX design-ul acesteia care a fost dezvoltat având în minte informaţiile primite de la beneficiarii direcţi, adesea persoane cu diferite tipuri de dizabilităţi şi grade de educaţie. Nevoile acestor persoane au fost cercetate în cadrul laboratorului Civic Labs şi pot fi regăsite în Raportul Şanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Aplicaţia Ceasul Bun depăşeşte limitele accesibilităţii standard, deoarece este concepută cu atenţie pentru a lua în considerare nuanţele şi nevoile specifice ale interacţiunii digitale pentru o gamă largă de dizabilităţi.

Totodată, soluţia digitală are integrate funcţii precum speech-to-text (care transformă vocea utilizatorului în text), screenreading (citirea ecranului pentru persoanele cu deficienţe de vedere), iar acţiunile şi ecranele aplicaţiei sunt dezvoltate astfel încât să fie evitaţi factorii declanşatori, un detaliu esenţial pentru persoanele cu epilepsie de exemplu.

Aplicaţia Ceasul Bun permite ca utilizatorul să înregistreze o plângere în nume propriu sau în numele altei persoane.

Opţiunile pe care utilizatorul le va avea la îndemână sunt următoarele: mi-a făcut cineva rău (am fost bătut, abuzat sexual, pedepsit, închis sau altceva), vreau să mă mut (vreau să fiu mutat într-un alt centru sau spital), vreau la judecător (vreau să ies de sub interdicţie). Fiecare dintre aceste trei opţiuni conduce utilizatorul către instituţiile recomandate pentru trimiterea sesizării.

Reclamaţiile înregistrate se transmit automat către instituţiile relevante.

"Aplicaţia este foarte bună pentru ca începi sa prinzi curaj, chiar dacă te afli intr-o instituţie. Nu ştiu cum se va înţelege directorul cu autorităţile, în rest aplicaţia e foarte uşor de înţeles. Recomand tuturor persoanelor cu dizabilităţi care locuiesc în instituţii sa o folosească cu succes." Elisabeta Moldovan, autoreprezentant, co-preşedinte CevaDeSpus

Ceasul Bun include şi o zonă de resurse educative unde pot fi găsite informaţii detaliate despre diferite tipuri de abuzuri, cât şi numere de apelare rapidă în caz de urgenţă.

Proiectul "AdaptJust" este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiţie a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/ sau cu probleme de sănătate mintală. Partener Media: Starea Naţiei.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021.

Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu