Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 iulie 2023

NOI ACTIVITĂȚI ȘI ACȚIUNI ALE POLIŢIŞTILOR DE IMIGRĂRI ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN MAI MULTE JUDEȚE: PESTE 100 DE STRĂINI IDENTIFICAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN CINCI ZILE

 

Timp de cinci zile, poliţiştii de imigrări din municipiul Bucureşti şi colegii lor din 18 judeţe au desfăşurat mai multe activități și acțiuni, pe raza de competenţă, având ca scop combaterea migrației ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor pe teritoriul României. Activități au fost desfășurate și în domeniul azilului de către polițiștii din cadrul Direcției Azil și Integrare. Au fost

identificați peste 100 de străini în situații ilegale și 516 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare au fost emise.

 

În perioada 17 – 21 iulie a.c., în domeniul migrației, poliţiştii de imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti-Serviciul Depistări și Combaterea Șederii și Muncii Ilegale a Străinilor și cei din judeţele Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Ilfov, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și Vâlcea au desfăşurat, o serie de activităţi și acțiuni specifice atât cu forțe proprii cât și în cooperare cu alte structuri cu atribuții în domeniu. În acest context s-a acționat pe două paliere: unul fiind partea de prevenire și unul cea de combatere a situațiilor ilegale.

 

Ca urmare a acțiunilor și activităților desfășurate au fost identificați 109 străini în situații ilegale, 68 dintre aceștia fiind preluați de la alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră).

 

În urma verificărilor, pentru abaterile constatate au fost dispuse măsuri. Principalele motive care au stat la baza dispunerii măsurilor sunt tentativă la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, nerespectarea deciziei de returnare, ședere ilegală etc..

 

Pe linie de azil, în perioada de referință, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.423 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

 

De asemenea, au fost acordate 516 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.

 

Totodată, polițiștii din cadrul Centrelor Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu și Rădăuți au organizat pentru străinii cazați și beneficiarii unei forme de protecție internațională activități sociale și multiculturale.

 

 

                          

La data de 18 iulie a.c., persoanele cazate în Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu au avut parte de o zi relaxantă.

 

Împreună cu colegii noștri și reprezentanți din cadrul Asociației Ecumenice a Bisericilor din România (AIDRom) și Consiliului Național Român pentru Refugiați (CNRR), solicitanții de azil și beneficiarii protecției internaționale au vizitat Muzeul Național al Satului.

O zi mai târziu, polițiștii de imigrări, cu sprijinul Fundației ICAR au desfășurat la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți o activitate multiculturală prin care solicitanții de azil și beneficiarii unei forme de protecție internațională au împărtășit gazdelor din Romania rețete culinare tradiționale din țările lor de origine. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și într-un ambient înmiresmat de aromele condimentelor asiatice, africane și europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·         

 

În două zile polițiștii de imigrări din Arad au preluat de la polițiștii de frontieră peste 40 de străini aflați în situații ilegale

 

Peste 40 de străini aflați în situații ilegale au fost preluați timp de două zile de polițiștii de imigrări din Arad. Cei mai mulți dintre aceștia au fost introduși în Centrul de Cazare al Străinilor luați în Custodie Publică Arad.

 

În perioada 19 – 20 iulie a.c., polițiștii de imigrări din Arad au preluat de la polițiștii de frontieră 43 de străini, cu vârste cuprinse între 21 și 46 de ani. Dintre aceștia, 22 sunt din Bangladesh, 12 din Egipt, iar diferența sunt din India, Pakistan, Sri Lanka, Somalia, Tunisia, Turcia și Vietnam.

 

Din verificări a reieșit că 42 dintre persoanele în cauză sunt bănuite de tentativă la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

 

Ca urmare a celor constatate, 39 dintre acestea au fost introduse în Centrul de Cazare al Străinilor luați în Custodie Publică Arad, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre. La ieșirea din țară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Alte trei persoane au solicitat o formă de protecție internațională și au fost conduse la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara, până la clarificarea situației.

 

Pe numele unei alte persoane a fost emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile de pe teritoriul țării noastre.

·         

 

Polițiștii de imigrări din Brașov au depistat în ședere ilegală doi bărbați din Nepal

 

Polițiștii de imigrări din Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, au efectuat un control, la data de 18 iulie a.c., la o unitate de cazare, de pe raza de competență, context în care au fost depistați doi bărbați de 24, respectiv 26 de ani, din Nepal, care se aflau în ședere ilegală.

 

Din verificări a reieșit că aceștia au intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, însă la momentul depistării se aflau în ședere ilegală.

 

Pe numele persoanelor în cauză, polițiștii au emis decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în termen de 15 zile, iar la ieșirea din țară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

·         

 

 

Polițiștii de imigrări din Cluj, prezenți la festivalul Electric Castle

Alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, polițiștii de imigrări au fost în dispozitive, pentru ca zilele de festival să se desfășoare așa cum trebuie.

 

În acest context, colegii noștri le-au reamintit străinilor prezenți să respecte ordinea publică și scopul pentru care le-a fost acordat dreptul de ședere în România.

 

 

·         

 

Un bărbat din Sri Lanka aflat în ședere ilegală, depistat de polițiștii de imigrări din Iași

 

La data de 18 iulie a.c., polițiștii de imigrări din Iași au depistat, pe raza de competență, un bărbat de 40 de ani, din Sri Lanka, care se afla în ședere ilegală.

 

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii de imigrări au stabilit că pe numele persoanei în cauză a fost emisă, la data de 18 mai a.c., decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile, însă nu a fost respectată.

 

Străinul a fost luat în custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

 

La ieșirea din țară, pe numele acestuia va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de un an. 

·         

 

Alți patru străini aflați în situații ilegale depistați de polițiștii de imigrări din Sibiu

 

În perioada 17 – 21 iulie a.c., polițiștii de imigrări din Sibiu, în urma activităților specifice, au identificat, în situații ilegale două femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse 22 și 44 de ani. Dintre persoanele identificate, două sunt din India, una din Maroc și una din Sri Lanka.

 

Acestea au intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, însă la momentul depistării se aflau în ședere ilegală.

 

Pe numele persoanelor în cauză au fost emise decizii de returnare, iar la ieșirea din țară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de un an.

 

·          

Rezultate obținute de polițiștii de imigrări din Ilfov, în data de 19 iulie

 

Ø Un bărbat din Nepal a fost preluat de polițiștii de imigrări de la colegii lor din cadrul Poliției Orașului Buftea. Acesta se afla în ședere ilegală, fiindu-i emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

 

Ø O altă decizie de returnare a fost emisă de polițiștii de imigrări în cazul altui străin, tot din Nepal, care avea permisul de ședere expirat. Acesta nu avea nici aviz de angajare în muncă la societatea unde își desfășura activitatea. Polițiștii au invitat reprezentantul societății la sediul structurii de imigrări, în vederea continuării verificărilor.

 

Ø Opt cetățeni din India, care aveau aviz de angajare în muncă și contract individual de muncă au fost îndrumați către structura de imigrări în vederea reglementării dreptului de ședere. Polițiștii continuă verificările în acest caz și față de societatea comercială.

 

Ø  

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu