Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 22 iulie 2023

Studenții de la Facultatea de Arhitectură a UPT au proiectat salonul oficial al Aeroportului Internațional Timișoara

Terminalul de plecări interne de la Aeroportul Internațional Timișoara găzduiește, începând din 20 iulie 2023, chiar de Ziua Aviației, o inedită expoziție a studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara.

            Încă din semestrul I al anului 6, aceștia au avut de realizat, în cadrul proiectului de la disciplina „Amenajări de interior”, propuneri de amenajare a salonului oficial al Aeroportului „Traian Vuia” din Timișoara.

            În toamna anului 2022, studenții, în prezent absolvenți ai promoției 2023, au efectuat o vizită pe teren, având oportunitatea de a studia salonul oficial și cerințele legate de funcționalitatea acestuia, iar pe parcursul a 12 săptămâni, au elaborat propuneri inspirate din specificul local, încercând să defineaască și un brand de țară reprezentativ pentru amenajările lor.

            Studenții au lucrat în echipe de câte doi, iar din cele 40 de proiecte realizate au fost selectate cele mai bune 20 pentru a intra în expoziție.

            După cum a menționat, în cadrul vernisajului, directorul general al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara, Daniel Stamatovici, s-a dorit o nouă față pentru salonul oficial, o poartă de intrare reprezentativă pentru oraș, exprimându-și, totodată satisfacția că, în urma discuțiilor cu conducerea Universității Politehnica Timișoara și cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism, s-a ajuns la realizarea proiectelor, pe care speră să le vadă și puse în practică.

            La rândul său, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a menționat deschiderea instituției pe care o conduce spre astfel de colaborări, care sunt binevenite atât pentru studenți, care sunt puși în fața unor provocări reale, cât și pentru beneficiari, marcând astfel rolul pe care Politehnica și l-a asumat încă de la început, de a contribui la dezvoltarea modernă a orașului.

            Prorectorul Universității Politehnica Timișoara prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prezent la eveniment, și-a exprimat satisfacția și bucuria că Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT, implicată și într-o serie de proiecte interne, lucrează și pentru beneficiari externi, în timp ce reprezentanții FAUT au subliniat provocările dificile ale temei de proiect, satisfacția de a vedea rezultatele acesteia, cu speranța că vor fi în curând implementate, dar și extinderea colaborării cu Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara prin propuneri de amenajare și a altor spații.

            Proiectele au fost coordonate de către cadrele didactice conf.dr.arh. Camil Milincu și ș.l.dr.arh. Cristina-Maria Povian.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu