Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 31 iulie 2023

Au început înscrierile pentru cea de-a doua ediţie a Academiei de Arte Lugoj Clasic

În perioada lunilor august şi septembrie 2023, Asociaţia Enthousiasmos cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj organizează cea de a doua ediţie a Academiei de Arte Lugoj Clasic, ce însumează activităţi de formare şi de perfecţionare în arta muzicii. Structurată în două secţiuni, prima dedicată tinerilor cântăreţi de operă şi studenţilor disciplinei canto, iar cea de a doua elevilor, ediţia din acest an oferă cursuri ce vor fi susţinute de reputaţi artişti din domeniile canto, cor, muzică instrumentală, dar şi lecţii de teoria muzicii şi jocuri pentru dezvoltarea auzului. Proiectul este finanţat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

Detalii pot fi găsite pe site-ul asociaţiei: https://enthousiasmos.ro/academia-de-arte-2023/
Înscrierile se fac la telefon: 0752677183

"Prin studiu, perseverenţă, creativitate şi colaborare, motivăm dorinţa tinerilor de a fi creatori de artă şi de evenimente artistice de înaltă clasă. Ne dorim să fim un loc în care fiecare participant să îşi găsească potenţialul de a străluci. Inspirând şi susţinând talentul tinerilor muzicieni, construim artişti pregătiţi pentru cariere artistice ale viitorului, iar prin proiectele noastre artistice, transformăm aspiraţiile în acţiune.", declară mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte Lugoj Clasic

Iniţiativă începută în anul 2022, Academia de Arte Lugoj Clasic a organizat două coruri de copii pentru grupe diferite de vârstă, în cadrul cărora activează 85 de membri sub coordonarea prof. Claudia Creţiu. În mai puţin de un an, corul mare (al elevilor cu vârste între 9 şi 18 ani) a participat la cinci competiţii naţionale şi internaţionale, la toate obţinând premii. În anul 2023, Academia oferă elevilor activităţi în cadrul celor două ansambluri corale, cursuri de canto, teoria muzicii şi jocuri muzicale dar şi lecţii de pian, chitară, vioară, şi clarinet. Mentorii programului sunt reputaţi artişti şi profesori de specialitate, dintre care menţionăm pe Dr. Drd. Aura Twarowska (canto), Sorin Coliban (canto), Dr. Dragoş Mihăilescu (pian), Ion Dorobanţu (chitară), Alexandra Crişan (vioară), Florin Dan Catina (clarinet), Claudia Creţiu (cor), cărora li se vor alătura pianiştii corepetitori Raluca Miclăus, Traian Moldovan şi Alexandru Reisz.

Un capitol special îl reprezintă cursul de măiestrie dedicat tinerilor cântăreţi de operă, care va avea loc în perioada 18-26 septembrie la Casa Bredicenilor şi la Clubul Copiilor din Municipiul Lugoj sub coordonarea oferită de bas-baritonul Sorin Coliban, solist al operei de Stat din Viena şi de mezzosoprana Aura Twarowska, renumită solistă internaţională de operă. Lor li se va alătura pianistul Traian Moldovan, care va asigura acompaniamentul pe întreaga durată a cursurilor. Participarea este gratuită şi presupune înscrierea printr-o preselecţie pe baza unei biografii a candidatului şi a unei înregistrări audio sau video, cu o durată maximă de 5 minute.

Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj şi Membru de Onoare AFAR, Aura Twarowska a debutat ca solist pe scena operei timişorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet în 1998, iar ulterior cariera să artistică s-a extins cu numeroase roluri de operă şi partituri vocal-simfonice şi colaborări internaţionale care au condus la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007.

De atunci, a cântat pe scene prestigioase din întreaga lume şi a colaborat cu dirijori şi solişti renumiţi precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Most, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Ştefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu şi alături de solişti ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto s.a.

Pe lângă activitatea artistică, Aura Twarowska a obţinut şi o licenţă în Ştiinţe Economice şi studii post-universitare de Management Cultural. De asemenea, deţine un doctorat care combină specializarea muzicală cu domeniul de management, iar în 2021 a început cel de al doilea doctorat în management. Este Fondator şi Director Artistic al Festivalului Internaţional Lugoj Clasic, al Academiei de Arte Lugoj Clasic şi al Concursurilor Internaţionale de Canto "Tiberiu Brediceanu" şi " Sabin V. Drăgoi". Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe, iar din 2021 este membru în consiliul de Directori al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Bas - Baritonul Sorin Coliban este solist al Operei de Stat şi a şi Volksoper din Viena, dar colaborează şi cu Royal Opera House-Covent Garden (Londra), Operele Bastille şi Garnier (Pariş), Opera Chatelet şi Teatro alla Scala (Milano). A avut numeroase apariţii pe scenele teatrelor de operă, filarmonicilor şi ale festivalurilor din întreaga lume, dintre care menţionăm: War Memorial Opera House (San Francisco), New Israeli Opera (Tel Aviv), teatrele de operă din Monte Carlo, Bergen (Norvegia), Tokio, Munchen şi Dusseldorf (Germania), Basel, St. Gallen, Luzern (Elveţia), Filarmonica din Berlin, Filarmonica de pe Elba (Hamburg), Filarmonicile din Dresda, Lyon, Bruxelles, Amsterdam (Concertgebouw), Rotterdam, Londra (pe scenele de la Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall), Filarmonica "George Enescu" (Ateneul Român), Orchestra Naţională Radio Bucureşti şi Filarmonica din Viena (Musikverein) şi festivalurile Wiener Festwochen, Bregenzer Festspiele, Klagenfurt (Austria), Mozart Festival-Spania (La Coruńa), Rossini Opera Festival- Italia (Pesaro), Festivalul de la Edinburgh, Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, Festivalul de Operă în Cariera Romană din St. Margarethen (Austria, cu rolul Sparafucile din opera Rigoletto, unde premiera a fost transmisă live la Televiziunea austriacă şi a fost înregistrată pe DVD), Festivalul "Lugoj Clasic", Festivalului Internaţional "George Enescu" s a. Participă la înregistrări audio şi video realizate de firmele EMI-Classics şi Naxos şi a făcut parte din multe transmisii la radio şi TV precum şi Opera în Cinema în Austria ORF-A-1, Anglia BBC, România.

Asociaţia Enthousiasmos
https://enthousiasmos.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu