Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 25 iulie 2023

Debut la cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional Studențesc ISWINT

Luni, 24 iulie 2023, a avut deschiderea oficială a unuia dintre cele mai importante evenimente studențești, ISWinT (International Student Week in Timișoara), un festival internațional, intercultural și educațional organizat de voluntarii Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC), împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara.

            În deschiderea evenimentului, desfășurat

în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, organizatorii au subliniat că în acest an, la cea de-a XXIX-a ediție ISWINT atenția este îndreptată către importanța educației prin diverse metode inovative, dezvoltarea personală și efectele post-pandemice.

            De asemenea, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a adresat cuvântul său de bun venit participanților, vorbindu-le despre tradiția și valorile primei instituții de învățământ superior din vestul țării, despre implicarea acesteia în programul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023, dar și despre Centenarul Campusului Universitar, de la inaugurarea căruia se împlinesc 100 de ani.

            Alexandru Avram, din partea Primăriei Municipiului Timișoara, a prezentat mesajul de salut al primarului Dominic Fritz adresat participanților la ISWINT, prin care a sublniat eforturile depuse de municipalitate pentru susținerea educației, a culturii, în special în acest an, dar și a proiectelor legate de Complexul Studențesc.

            Anul acesta, ISWinT are onoarea de a se desfășura sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European și sub Patronajul Ministerului de Afaceri Externe, acesta fiind modul prin care cele două instituții acordă susținerea morală, nematerială, unui număr limitat de evenimente cu caracter nonprofit, ceea ce înseamnă pentru ISWinT o recunoaștere la nivel european a impactului pe care îl aduce în comunitate.

            Pe parcursul festivalului, studenţii vor lua parte la o serie de workshopuri pliate pe tema acestei ediții, „Connecting the dots”. Aceasta este un simbol al puterii relațiilor interumane personale și profesionale, precum și o dovadă a modului în care aceste conexiuni pot duce la noi oportunități, dezvoltare și înțelegere. Mesajul pe care organizatorii vor să-l transmită face referire la oportunitatea unei mai bune înțelegeri a lumii din jurul nostru, legătura dintre oameni reprezentând un prim pas către realizarea acestuia. Atelierele din acest an își propun rezolvarea unor probleme reale de care se lovesc studenții în ziua de azi, cum ar fi: educația, dezvoltarea comunităților în care trăim, sănătatea mentală și societatea care ne înconjoară.

            Festivalul va avea loc în perioada 24 iulie - 1 august 2023 și va exista și o serie de activități adresate atât studenților participanți, cât și publicului timișorean.

            Cea mai cunoscută astfel de activitate este Parada, în 31 iulie, cu plecare din fața Cantinei din Complexul Studențesc, la ora 19:30, în cadrul căreia participanții ISWinT vor defila pe străzile orașului de pe Bega, promovând astfel diversitatea și spiritul liber, în timp ce își vor flutura cu mândrie steagurile țărilor lor de proveniență. La finalul acestei parade, timișorenii sunt invitați să ia parte, începând cu ora 21:15, la Cazarma U, la concertul susținut de Dragoș Moldovan și SCAR.

            Programul deosebit de bogat al Festivalului include o seară internațională, o seară românească, o serie de workshop-uri pe teme de interes pentru tineri, tradiționala vânătore de comori, dar și o serie de activități sportive, culturale și distractive.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu