Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 august 2023

Unu din doi adolescenţi crede că profesorii lui sunt puţin sau deloc pregătiţi să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale



SONDAJ World Vision România: Unu din doi adolescenţi crede că profesorii lui sunt puţin sau deloc pregătiţi să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale

Peste 10.000 de copii, părinţi, profesori, specialişti din ONG-uri şi DGASPC-uri au fost informaţi sau consiliaţi despre abuzurile care implică minori

Bucureşti, 31 iulie 2023: Aproape unu din doi adolescenţi (45,8%) crede că profesorii lui nu sunt deloc pregătiţi să-i vorbească despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiţi doar într-o mică măsură. Acesta este doar unul dintre rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj realizat recent de către fundaţia World Vision România lansat în cadrul conferinţei ,,Cum protejăm copiii împotriva abuzurilor sexuale?". În acelaşi eveniment, care a avut loc pe 28 iulie, au fost lansate ghidurile pentru copii, părinţi şi profesori care au ca scop prevenirea violenţei sexuală, dar şi a altor tipuri de violenţă precum cea din mediul online.

Sondajul World Vision România arată şi că nivelul de încredere la adresa părinţilor este scăzut. Unu din trei elevi (33%) crede că părinţii săi nu sunt deloc pregătiţi să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiţi doar într-o mică măsură.

Totodată, mai mult de unu din zece adolescenţi (13%) se consideră deloc informat sau doar puţin informat despre cum se poate feri de potenţiale abuzuri sexuale.

În acest context al lipsei de informare în rândul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor care sunt cel mai aproape de cei mici, World Vision România a desfăşurat proiectul JUSTinACT, un proiect prin care fundaţia, în parteneriat cu VeDem Just, şi-a propus să crească gradul de conştientizare referitor la abuzurile la adresa copiilor, în special cele de tip sexual sau petrecute în spaţiul online.

La chestionarul aplicat online au răspuns 181 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, dintre care 73% sunt din mediul rural.

"Scopul proiectului a fost, pe de o parte, să ajute copiii şi adolescenţii să înţeleagă ce drepturi au, cum să se protejeze şi cum să raporteze un abuz. Fie că sunt ei victime sau prietenii ori colegii lor. În acelaşi timp, proiectul s-a concentrat pe formarea celor care fac parte din cercul restrâns al copiilor - părinţi şi profesori - adulţii de încredere care pot acţiona dacă ceva este în neregulă. Datele noastre arată că 42% dintre adulţi nu ar şti ce să facă în cazul unui abuz sau neglijare a unui copil în comunitatea lor, iar 30% dintre profesori nu ar raporta un abuz, în majoritatea cazurilor pentru că nu au dovezi. Este foarte clar că adulţii se simt singuri şi neputincioşi, nu ştiu cum să procedeze când se confruntă cu situaţii de abuzuri care implică copii", a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

"În cadrul proiectului, am primit informaţii şi instrumente necesare pentru a ne asigura că atât elevii, cât şi proprii noştri copii, utilizează tehnologia digitală în siguranţă. Au fost abordate subiecte diverse: stabilirea regulilor şi a limitelor pentru utilizarea tehnologiei, supravegherea activităţii online a copiilor, semnalarea şi gestionarea conţinutului nepotrivit care poate afecta copilul şi anunţarea organelor de lege dacă este cazul. Aceste cunoştinţe ne vor fi de mare folos în activitatea noastră atât ca profesori, dar şi ca părinţi", a declarat Daniela Manea, directoarea unei şcoli implicată în proiectul JUSTinACT.

"Sesiunile la care am participat mi-au oferit informaţii foarte utile despre cum să fim în siguranţă pe Internet, dar şi în viaţa de zi cu zi. Nu trebuie să acceptăm orice ni se prezintă sau ni se spune în mediul online ori să avem conversaţii cu străinii fără să ne anunţăm părinţii. Trebuie să fim atenţi. Dacă avem grijă de noi, putem fi în siguranţă. Dacă ni se pare ceva care ne sperie sau ni se pare anormal, putem contacta poliţia la 112 sau suna la numărul copilului 119, unde ni se răspunde oricând, la orice oră", a declarat Georgiana, elevă.

Proiectul JUSTinACT s-a defăşurat din luna ma2022 până în iulie 2023, iar printre rezultatele acestuia se află:

- Două centre deschise în judeţele Cluj şi Vaslui, care oferă servicii de educaţie parentală, protecţie şi consiliere primară în caz de abuz.

- 10.000 de ghiduri în curs de distribuire către părinţi, copii şi profesori.

- 3000 de beneficiari au fost informaţi, au primit consiliere sau au participat la formări profesionale, printre care copii, părinţi, cadre didactice, dar şi specialişti din ONG-uri şi DGASPC-uri.

- Un grup de lucru creat la nivelul Guvernului României pentru a face lupta împotriva abuzurilor împotriva copiilor mai eficientă.

- 4 ghiduri pentru creşterea nivelului de conştientizare şi informare: pentru copii, părinţi, profesori şi jurnalişti.

- 6 webinare cu experţi din domeniul media, psihologiei, sociologiei, criminologiei la care au participat peste 100 de jurnalişti.

- 10 situaţii reale de abuz asupra copiilor analizate din pespectiva jurisprudenţei şi practicilor autorităţilor.

- 17 protocoale de colaborare încheiate cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC-uri).

- 10 colaborări cu 10 ONG-uri.

Ghidul pentru jurnalişti Cum relatăm despre abuzurile sexuale care implică minori a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, iar ulterior a fost tradus în limba engleză şi publicat pe EUROPEAN PLATFORM OF REGULATORY AUTHORITIES.

Celelalte trei ghiduri (pentru copii, părinţi şi profesori) au fost făcute în colaborare cu proiectul My Community - Youth Voice, desfăşurat de World Vision România cu sprijinul Societe Generale Global Solution Centre. Prin acelaşi proiect, 30 de voluntari, angajaţi ai Societe General Global Solutions Centre, au desfăşurat sesiuni pentru copii cu scopul de a le dezvolta abilităţilor de viaţă.

- Ghidul pentru copii: https://bit.ly/3DsJzpf

- Ghidul pentru părinţi: https://bit.ly/3O2QMRu

- Ghidul pentru profesori: https://bit.ly/3pYVjg5

- Ghidul pentru jurnalişti: https://bit.ly/470Y0yl

În anul 2022, mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu din programele World Vision România au declarat că li s-au cerut fotografii nud, dar şi că le-au fost trimise astfel de fotografii. În acelaşi timp, peste 17% dintre adolescenţi spun că, la şcoală, au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil - în cele mai multe cazuri de către colegi. Întrebaţi de situaţiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spaţiul şcolar, 51% au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor, 22% au fost atinşi fără să fie de acord, iar 21% au fost urmăriţi pe stradă.

Proiectul JUSTinACT este derulat de Fundaţia World Vision România în parteneriat cu asociaţiile Vedem Just şi Ecpat Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul principal al proiectului este combaterea abuzului sexual asupra copilului prin creşterea nivelului de conştientizare a publicului privind drepturile copiilor şi a capacităţii unor segmente-cheie (profesori şi părinţi) de a identifica diferitele forme de abuz la adresa copiilor.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţenieiactive şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesaţi www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informaţii despre Granturile SEE şi Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.

DESPRE PARTENERI:

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, din aproape 500 de comunităţi situate în 18 judeţe.

Detalii la www.woldvision.ro şi http://fb.com/WorldVisionRomania

Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VedemJust este o asociaţie neguvernamentală alcătuită din jurişti, cadre didactice şi elevi, al cărei proiect principal este educaţia juridică a copiilor şi tinerilor.

Detalii la www.vedemjust.ro şi www.educatiejuridica.ro.

ECPAT Norge (ECPAT Norvegia). ECPAT este o reţea internaţională de organizaţii care lucrează împotriva exploatării sexuale a copiilor. Reţeaua a fost înfiinţată în Thailanda în 1990 şi a marcat cea de-a 30-a aniversare în 2020. ECPAT Norge şi-a început activitatea în 2015.

Detalii la https://ecpatnorge.no

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu