Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 15 august 2023

După o sesiune de admitere de succes, Universitatea de Vest din Timişoara aşteaptă noi candidaţi în această toamnă

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a reuşit să atragă, şi în prima sesiune de admitere din 2023, un număr considerabil de aspiranţi la studii universitare, dornici să devină studenţi UVT. În prima etapă a admiterii, cele 11 facultăţi din cadrul UVT au stârnit interesul a peste 7500 de candidaţi la ciclul de studii universitare de licenţă şi peste 2100 de candidaţi la ciclul de studii universitare de masterat, în creştere faţă de anul anterior.

Pentru că ne-am propus să atragem către UVT cei mai buni tineri, pentru al doilea an consecutiv, procesul de admitere pentru fiecare program de studii universitare de licenţă şi de masterat ofertat de UVT a presupus susţinerea unei probe de admitere: fie pentru testarea cunoştinţelor / aptitudinilor conexe domeniului de studii ales şi a capacităţilor cognitive, fie de tipul unui test de evaluare a abilităţilor lingvistice şi de raţionament. Astfel, în urma acestui proces de selecţie competitiv, UVT a înmatriculat cu 4,5% mai mulţi studenţi decât în aceeaşi etapă a anului universitar anterior la ciclul de studii universitare de licenţă, şi cu 16,8% mai mulţi studenţi la ciclul de studii universitare de masterat.

De asemenea, UVT a trimis invitaţii cu oferte de studii personalizate absolvenţilor de studii liceale care au obţinut rezultate deosebite în perioada studiilor, fie că au promovat examenul de bacalaureat cu nota 10, fie că au obţinut statutul de şefi de promoţie sau au obţinut distincţii la olimpiade naţionale şi internaţionale. Ne bucurăm că peste 70 de candidaţi cu astfel de performanţe au ales ca din toamna acestui an să-şi continue parcursul academic în cadrul universităţii noastre.

Cele mai "căutate" programe de studii universitare de licenţă în acest an, în prima etapă a admiterii, prin raportare atât la numărul de locuri finanţate de la bugetul de stat, cât şi la capacitatea de şcolarizare, au fost:

Psihologie (8,02 candidaţi / loc finanţat de la bugetul de stat; 2,12 candidaţi / loc),

Informatică economică (5,42 candidaţi / loc finanţat de la bugetul de stat; 1,63 candidaţi / loc) şi

Informatică (4,22 candidaţi / loc finanţat de la bugetul de stat; 2,26 candidaţi / loc).

Totodată, unele dintre programele de studii nou înfiinţate au atras un număr considerabil de candidaţi:

Limba şi literatura engleză - Limbi şi literaturi moderne (rusă/sârbă/japoneză) (4,71 candidaţi / loc finanţat de la bugetul de stat),

Drept european şi internaţional (2,50 candidaţi / loc).

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Subliniem deseori că UVT nu este nici cea mai mare şi nici cea mai veche universitate din România, în schimb este cea mai dinamică. Un fapt dovedit şi prin oferta de programe de studii de licenţă şi cea de studii universitare de masterat, care este în dezvoltare permanentă la UVT. Am intrat în sesiunea de admitere de vară cu 171 de programe, dintre care 11 programe de studii au fost propuse în premieră (6 de licenţă şi 5 de masterat), iar în sesiunea de admitere din septembrie, acestora li se vor adăugadouă noi programe de studii universitare de licenţă, din domenii de interes pentru viitorii studenţi: Ştiinţe aplicate în criminalistică (program unic la nivel naţional) şi Inteligenţă artificială (în limba engleză), cât şi douănoi programe de studii universitare de masterat, din domeniile Arte vizuale - Game art (în limba engleză) şi Artă eclezială şi restaurare. Îi aşteptăm aşteptăm la UVT pe toţi cei care caută dezoltarea personală şi profilarea unui viitor profesional promiţător, aici îşi pot extinde potenţialul şi îşi pot actualiza cea mai bună versiune a lor."

Lista locurilor disponibile pentru candidaţii care vor alege să opteze pentru un program de studii universitare din cadrul UVT, în sesiunea de admitere din luna septembrie, poate fi accesată aici: https://admitere.uvt.ro/procesul-de-admitere/locuri-disponibile/.

Candidaţii pot depune dosare pe platforma admiterii online pentru sesiunea a doua a procesului de admitere începând cu data de 17 august 2023, ora 12.

______________________________

Eşti pregătit să te înscrii pentru a urma un program de studii universitare, dar nu ştii care dintre acestea ţi se potriveşte?

Accesează platforma YTM!

UVT pune la dispoziţia elevilor din întreaga ţară, în mod gratuit, şi servicii permanente de consiliere individuală în carieră. Platforma YTM este o platformă de testare psiho-vocaţională dezvoltată de Universitatea de Vest din Timişoara, adresată elevilor din întreaga ţară, prin care aceştia îşi pot analiza interesele, abilităţile şi aptitudinile, prin completarea unor teste specifice, cu scopul orientării spre un anumit traseu educaţional şi profesional. Astfel, în urma testării, platforma YTM generează rapoarte personalizate prin care pune la dispoziţia beneficiarilor informaţii referitoare la programele de studii ale universităţilor din Timişoara care se potrivesc cel mai bine profilului lor.

Elevii care, în urma completării testelor, au nevoie de clarificări în legătură cu rezultatele oferite de platformă şi traseul educaţional potrivit pentru ei, au posibilitatea de a programa o sesiune de consiliere individuală (ce se poate desfăşura online, având o durată de aproximativ 50 de minute) cu consilierii din cadrul Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră din UVT, completând ACEST FORMULAR. În cadrul şedinţei de consiliere, elevii vor primi informaţii suplimentare despre potenţiale trasee de carieră şi sprijin în alegerea unui program de studii universitare potrivit.

__________________________________

Despre admiterea 2023 la UVT:

Dacă şi tu îţi doreşti să fii, începând cu această toamnă, student la cea mai mare instituţie de învăţământ superior comprehensivă din regiunea de vest a României, creează-ţi acum dosarul pe platforma de admitere online!

La toate programele de studii universitare de licenţă din cadrul UVT procesul de admitere presupune susţinerea unei probe de admitere, în format fizic, la sediul central UVT sau la sediile facultăţilor UVT, fie pentru testarea cunoştinţelor/aptitudinilor conexe domeniului de studii ales şi a capacităţilor cognitive, fie de tipul unui test de evaluare a abilităţilor lingvistice şi de raţionament. Mai multe detalii despre procesul de admitere pentru fiecare program de studii universitare pot fi găsite pe paginile aferente acestora de pe platforma de admitere.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu