Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 august 2023

Studii universitare de masterat cu specializarea "Cybersecurity" - un nou program inovativ propus de UVT


Studii universitare de masterat cu specializarea "Cybersecurity" - un nou program inovativ propus de UVT

Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara lansează un nou program de studii universitare de masterat, cu predare exclusiv în limba engleză, situat în domeniul Cybersecurity. Programul a fost dezvoltat împreună cu unul dintre partenerii strategici ai UVT, compania Eviden, lider mondial în domenii precum digital, cloud, date, calcul avansat şi securitate, cu o expertiză profundă în toate industriile, în peste 53 de ţări.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Ne aflăm în faţa unor noi provocări, în societatea conectată digital şi în noile condiţii ale lumii globalizate, cu un conflict deschis chiar la marginea Europei. Programele universitare de studii de masterat ale Facultăţii de Matematică şi Informatică se află în avangarda cunoaşterii, în această lume dinamică şi plină de provocări. Prin studiile masterale avansate în domeniul de vârf axat pe cybersecurity ne aliniem la preocupările celor mai importante centre universitare europene, în care studenţii sunt pregătiţi să răspundă noilor exigenţe ale profesiilor viitorului. Alături de Eviden, companie care acordă o importanţă strategică domeniului securităţii cibernetice, am stabilit un parteneriat de viitor, prin care vom dezvolta un laborator performant pentru testarea aplicaţiilor specializate în cybersecurity, unde se vor pregăti viitorii specialişti ce sunt intens solicitaţi de companiile internaţionale din regiunea noastră şi de oriunde, la nivel european."

Diana Sipos, Country Manager Eviden: "Ne bucurăm să fim parte din acest nou program de studii de masterat în domeniul securităţii cibernetice, alături de Universitatea de Vest din Timişoara. Trăim într-o lume în continuă schimbare iar securitatea cibernetică este mai mult decât o necesitate tehnică, este o responsabilitate socială şi o sursă de inovare. Prin implicarea noastră în acest proiect, ne dorim să contribuim la dezvoltarea competenţelor şi a cunoştinţelor în acest domeniu, să sprijinim cercetarea şi educaţia de calitate şi să stimulăm crearea unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat în domeniul securităţii cibernetice. Suntem convinşi că acest program va aduce beneficii atât pentru studenţi, cât şi pentru compania noastră, care va avea acces la talente şi resurse de ultimă generaţie.

Felicit echipa de profesori de la Universitatea de Vest din Timişoara dar şi pe colegii noştri care sunt implicaţi în acest program. Sunt sigură că acesta este doar începutul unei colaborări fructuoase şi de lungă durată între noi şi partenerii noştri din domeniul securităţii cibernetice."

Programul de studii universitare de masterat "Cybersecurity" este dezvoltat în urma experienţei ultimilor ani, când, la Facultatea de Matematică şi Informatică, a fost susţinut programul anterior, cel de "Securitate cibernetică" (în limba română).

Pregătirea acestui program a durat aproximativ un an şi jumătate. Specialiştii din cadrul universităţii, împreună cu compania Eviden, au identificat trei direcţii de interes care au prins viaţă din acest an: Cloud Security (securitatea infrastructurii asociate cu cloud computing), DevSecOps (securitatea programării în dezvoltare şi operaţiuni) şi Pentest (testarea rezistenţei sistemelor în faţa atacurilor cibernetice simulate autorizate). Universitatea de Vest din Timişoara a reuşit introducerea lor în curricula iar experţii din Eviden au folosit un model rotativ, prin care, odată la 2-3 săptămâni, fiecare expert Eviden predă un curs şi susţine activităţile de laborator cu masteranzii.

Noul program de Masterat în limba engleză îşi propune să realizeze transferul şi integrarea noţiunilor generice de securitate cibernetică, contribuind la familiarizarea studenţilor masteranzi cu conceptele fundamentale care definesc securitatea în mediul informaţional, precum cele de malware, atacuri cibernetice, exploatare "zero-day", etc. Ulterior, setul de cunoştinţe este continuat cu expunerea gestiunii ameninţărilor cibernetice asociate celor mai comune zone ale pieţei IT, unde securitatea cibernetică are un impact major nu doar din punct de vedere financiar, dar şi din punctul de vedere al infrastructurii asociate: în mediul privat, în medii virtualizate/cloud, respectiv în mediul academic.

Pentru adaptarea continuă la nevoile şi fluctuaţiile pieţei muncii, dar şi pentru oferirea de nişe specializate de studiu în domeniul securităţii cibernetice, Universitatea de Vest din Timişoara a încheiat parteneriatul strategic cu firma Eviden, care urmează să fie concretizat într-un prim proiect comun - laboratorul de tehnologii şi aplicaţii de Cybersecurity.

În plus, ca parte a strategiei de dezvoltare permanentă a învăţământului superior din ramura securităţii cibernetice, Universitatea de Vest din Timişoara a încheiat un acord de colaborare cu University of Maryland, Baltimore County, din SUA, prin care îşi propune să îmbunătăţească şi să diversifice curricula studiată, să promoveze schimburile de studenţi, să furnizeze opţiuni suplimentare de specializare celor implicaţi în acest domeniu, dar şi să contribuie la activitatea de cercetare pe domeniul de cybersecurity.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu