Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 21 august 2023

Noi reguli privind utilizarea spectrului de frecvente radio

In cadrul sedintei Consiliului Consultativ de vineri, 18 august 2023, ANCOM a agreat cu industria de comunicatii electronice modificarea si completarea procedurii de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio. Principalele modificari vizeaza unele aspecte referitoare la reglementarea utilizarii in comun a spectrului de frecvente licentiat, posibilitatea inchirierii si transferului drepturilor de utilizare a frecventelor radio si simplificarea procedurii de autorizare a statiilor de baza din componenta retelelor publice de comunicatii electronice mobile si mobile/fixe.

Utilizarea in comun a spectrului de frecvente radio

Utilizarea in comun a spectrului detinut este posibila doar in benzile in care nu mai exista spectru radio disponibil la momentul solicitarii si numai daca principiile concurentei pe piata nu sunt restranse, impiedicate sau denaturate. Pentru utilizarea in comun a spectrului trebuie respectata conditia ca fiecare titular al unei licente de utilizare a frecventelor radio sa isi indeplineasca obligatiile individuale de acoperire si/sau de dezvoltare incluse in licenta detinuta, avand in vedere totodata toate masurile necesare in vederea evitarii interferentelor prejudiciabile asupra retelelor de comunicatii electronice autorizate conform legii. Utilizarea in comun a spectrului radio se face in baza aprobarii obtinute de la ANCOM, in urma transmiterii unei solicitari in acest sens de catre cei doi titulari, in baza acordului scris dintre acestia, si a unor informatii transmise catre Autoritate, ce sunt necesare pentru efectuarea unei analize complete a solicitarii primite.

Inchirierea/transferul drepturilor de utilizare a frecventelor

Decizia adoptata stabileste procedura de urmat in cazul inchirierii spectrului de frecvente radio obtinut in urma achitarii unei taxe de licenta. Resursa de spectru radio poate fi inchiriata in intregime sau partial in cazul anumitor benzi de frecvente acordate prin licenta. In aceasta situatie, titularul poate permite utilizarea frecventelor radio de catre o terta parte. Data fiind existenta unei terte parti in raportul de drept administrativ dintre ANCOM si titular, sunt stabilite prevederi ce indica o serie de sarcini care revin in continuare titularului, inclusiv cu privire la transmiterea notificarilor referitoare la utilizarea spectrului inchiriat (asignarile de frecvente). Pentru incurajarea utilizarii eficiente a spectrului de frecvente radio, se actualizeaza procedura privind transferul (cedarea/cesionarea) unor drepturi de utilizare a frecventelor radio ce au fost obtinute in urma achitarii unei taxe de licenta. In aceasta situatie, ANCOM poate acorda dreptul de transfer doar dupa efectuarea unei analize privind indeplinirea unor conditii menite sa asigure o piata functionala si un mediu concurential normal.

Alte modificari adoptate

Decizia adoptata vizeaza simplificarea procedurii de autorizare a statiilor de baza din componenta retelelor publice de comunicatii electronice mobile si mobile/fixe. Astfel, titularii de licente pentru acest tip de retele trebuie sa notifice cu periodicitate lunara asignarile efective de frecvente pentru fiecare statie de radiocomunicatii din componenta retelei/retelelor proprii de comunicatii electronice si parametrii tehnici si operationali asociati acestora, in limitele alocarilor de subbenzi de frecvente prevazute in licenta.  

De asemenea, prevederile deciziei au in vedere corelarea perioadelor de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio cu cele prevazute de legislatia primara, respectiv Legea nr. 198/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice si pentru stabilirea unor masuri de facilitare a dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice. Astfel, licentele de utilizare a frecventelor radio acordate prin procedura de selectie vor avea perioada de valabilitate conform prevederilor art. 303 - 311 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, iar cele acordate prin incredintare directa vor avea o valabilitate de pana la 10 ani, fiind introdusa si posibilitatea ca acestea sa fie acordate si pentru perioade mai mici de 5 ani, in functie de solicitarea persoanei interesate.

Decizia pentru modificarea si completarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio adoptata va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu