Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 7 august 2023

Incadrarea in munca a tinerilor pentru joburile sezoniere


Perioada vacanței este pentru tineri, prilej pentru desfășurarea activităților de tip sezonier în scop de a câştiga proprii lor bani de buzunar sau de a câștiga experiență dacă practică voluntariatul.

Tinerii care lucrează  au astfel șansa de a experimenta lucruri noi, sunt mai bine ancorați în realitate, mai pragmatici, mai bine pregătiți pentru viață și mai motivați.

In același timp, au oportunitatea de a ieși de sub “aripa”  financiară a părinților, li

se dezvoltă abilități utile, inclusiv cele comunicare, de  adaptare în societate, ajungând să-și gestioneze cât mai util timpul.

Astfel, dacă vor să obţină experienţă, fără a fi încadraţi efectiv în muncă, tinerii pot apela  la diverse  modalități de desfășurare a unei activități într-un cadru legal, după cum urmează:

- pot fi zilieri în activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un  beneficiar contra unei remunerații.  Condiția e ca aceste activităţi să fie  potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile pe care le au, astfel încât să nu le fie încălcat dreptul la educație, la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, şi să nu le fie periclitată starea de sănătate. O altă condiție ce trebuie îndeplinită de zilier e cea legată de vârstă, respectiv numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani persoana poate desfăşura activităţi ca zilier. Excepţie - minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot fi zilieri numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali. Durata zilnică de desfășurare a activităţii zilierului minor este de 6 ore pe zi și cel mult  30 de ore pe săptămână. Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă;

- prin contract de internship, astfel că persoana care a împlinit 16 ani poate desfășura activitate specifică pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizaţii-gazdă, având ca scop aprofundarea cunoştinţelor teoretice, îmbunătăţirea abilităţilor practice sau dobândirea de noi abilităţi sau competenţe, în baza unui contract de internship. Excepție - contracte de internship pot fi încheiate şi de persoane care au împlinit 15 ani, numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali. În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, cu cel mult 6 ore pe zi, fiind interzisă efectuarea de ore suplimentare;

- prin voluntariat. Pentru a deveni voluntar, tânărul va încheia un contract de voluntariat cu o organizaţie-gazdă, care este persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ. În temeiul acestui contract, voluntarul se obligă să presteze o activitate de interes public, care nu este remunerată, iar organizația-gazdă se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului. Specificăm că actul normativ ce reglementează voluntariatul nu stabileşte o limită privind vârsta voluntarului. Activitatea de voluntariat e considerată experienţă profesională şi/sau în specialitate.

- copiii pot desfășura  activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling în baza unui contract încheiat între organizator şi părinţi care să respecte prevederile Codului civil, iar dacă minorul are peste 14 ani şi a primit încuviinţarea părinţilor, contractul poate fi semnat direct cu el. Aceste activități sunt reglementate de HG nr. 75/2015 care stabilește condițiile privind natura muncii, limitarea duratei activității la un anumit număr de ore zilnic și săptămânal, respectiv intervalele orare ale zilei în care copiii pot presta activități în funcție de vârstă.

Pe toată durata prestării activităţilor copilul trebuie să fie însoţit de unul dintre părinți sau de un reprezentant legal.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu