Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 26 decembrie 2022

Vacanță de iarnă în siguranță

Copiii au intrat în vacanța de iarnă, iar  pentru a se bucura în siguranță de frumusețea sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou, vă recomandăm să aveți în vedere câteva măsuri simple pentru creșterea siguranței acestora si prevenirea implicării lor în accidente rutiere, altercații, infracțiuni, în calitate de victime sau autori.

Copii: 

Indiferent de locul unde vă veţi petrece vacanţa (acasă, la bunici, la munte, în tabere şcolare), adoptaţi o conduită preventivă, întrucât un comportament neadecvat sau agresiv sporeşte riscul producerii unor evenimente negative; 

Nu folosiţi obiecte cu conţinut exploziv, întrucât acestea pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave; 

Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii sau persoanele aflate în stare de ebrietate, indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează; 

Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege; 

Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă; 

Atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră; 

Nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet; 

Atunci când mergeţi cu colindul din casă în casă, respectați regulile de circulație și nu staţionaţi pe partea carosabilă. Dacă plecați la colindat seara sau noaptea trebuie să fiți însoțiți de un adult.
Circulați pe străzi iluminate după lăsarea întunericului. 

Dacă sunteți agresați, nu vă faceți dreptate singuri, ci solicitați ajutorul Poliției; 

Evitați ca în orice situație să vă manifestați cu violență, chiar și numai verbală, întrucât nu faceți decât să provocați conflicte; 

Dacă sunteți martorul unui conflict, nu-i încurajați pe ”bătăuși” și sesizați imediat Poliția la 112. 

Siguranța pe internet 

Nu postați pe rețelele de socializare detalii despre programul de sărbători al familiei și nici fotografii cu bunurile de valoare din casă. 

Nu postați pe internet imagini cu voi. Fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul vostru, viața și familia voastră. 

Atenție la achiziționarea unor bunuri de pe internet! Nu dați datele de identificare ale cardurilor bancare și nu efectuați tranzacții fără acordul  părinților. 

Părinților le recomandăm să-şi supravegheze permanent copiii, pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente de circulaţie, răniri, etc). 

Vă dorim să aveți sărbători frumoase, alături de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu