Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 8 decembrie 2022

Două colective de autori de la Universitatea Politehnica Timișoara, premiate de Academia Română

 

O nouă recunoaștere pentru creația științifică din Universitatea Politehnica Timișoara: două colective de autori, unul coordonat de prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT, și altul condus de cercetător științific dr.ing. Ileana Torac, de la Academia Română, Filiala Timișoara, au fost premiate de Academia Română în cadrul Galei organizate, în mod tradițional, la începutul lunii decembrie.

Academia Română a decernat

miercuri, 7 decembrie 2022, premiile pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2020. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Academiei Române, în prezența membrilor Adunării Generale.

Premiile au fost acordate, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române, celor mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale româneşti, realizate sau publicate în anul 2020 în domenii diverse, de la literatură, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale şi muzicale până la matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, silvicultură, ştiinţe tehnice şi tehnologia informaţiei.

Premiul „Constantin Budeanu” pentru domeniul Științe Tehnice a recompensat lucrarea„Advanced electric drives – an UPT selection”, având ca autori pe Sorin Muşuroi, Cristian-Vasile Lascu şi Nicola-Valeriu Olarescu, de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Lucrarea, redactată în limba engleză și coordonată de prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, a apărut în anul 2020 cu ocazia Centenarului Universității Politehnica din Timișoara. Lucrarea se referă la o activitate de cercetare ştiinţifică întinsă pe o perioadă de peste 20 ani, în domeniul acționărilor electrice, a unui colectiv de cercetători de la această universitate. Prin conținutul ei, aduce un elogiu Școlii de Acționări Electrice din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică, verigă de bază a Universității Politehnica Timișoara, realizărilor cadrelor didactice și a cercetărilor care au slujit vreme de un secol acest domeniu. Lucrarea este efectul direct a peste zece teze de doctorat, lucrări la conferințe internaţionale şi în jurnale tehnice cu factor de impact ridicat, cu un total de 2507 citări WoS și 1933 Chapter Downloads până în prezent, 1 grant şi 3 contracte de cercetare internaționale.

Premiul „Henri Coandă“, tot pentru Științe Tehnice, a fost acordat pentru grupul de lucrări „Maşini electrice pentru aplicaţii cu viteză variabilă: proiectare şi control”, avându-i ca autori pe Ileana Torac, Mihaela-Codruţa Paicu (Ancuţi), Ana-Adela Popa şi Andy-Sorin Isfănuţi, de la Academia Română, Filiala Timișoara și de la Universitatea Politehnica Timișoara. Grupul de lucrări a fost coordonat de cercetător științific dr.ing. Ileana Torac, colaboratoarea academicianului Toma Dordea în ultimii 25 de ani. Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu