Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 2 decembrie 2022

"În Uniunea Europeana, 80% dintre victimele înregistrate ale traficului de fiinţe umane sunt femei si fete. Majoritatea provin din România si Bulgaria."

"În Uniunea Europeana, 80% dintre victimele înregistrate ale traficului de fiinţe umane sunt femei si fete. Majoritatea provin din România si Bulgaria. Procentul minorelor exploatate l-a depăşit pe cel al femeilor majore."
"Nimeni nu le ştia povestea adevărată. Versiunea cea mai cunoscută era că Amadis tatăl îşi răscumpărase frumoasa soţie dintr-un bordel unde omorâse un bărbat cu lovituri de cuţit şi o adusese pentru totdeauna în deşert, unde nu-l ajungea nicio pedeapsă."

O poveste incandescentă la cel de-al treilea eveniment din Teatrul Cetăţii: spectacolul "Erendira&bună-sa/replayed" se va desfăşura miercuri, 7 decembrie 2022, de la ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timişoara, str. E. Ungureanu nr.1). Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Compania de teatru independent Arte-Factum continuă astfel Teatrul Cetăţii, proiect de cultură comunitară, conceput de managerul Liliana Laichici ca o platformă de acces a comunităţilor la teatrul independent. Inspirat de opera scriitorului Gabriel Garcia Marquez, spectacolul "propune subiecte acute, sensibile, vulnerabile, ale lumii contemporane. Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat şi sincer despre abuz şi traumă, despre cât şi cum implici în practica teatrală experienţe personale traumatizante, despre condiţia actorului tânăr şi puterea lui de a discerne între realitate şi "trăirism", despre cât de pregătiţi sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul, pe linia fluidă dintre viaţă şi teatru. Vorbim despre una dintre cele mai monstruoase forme despre abuz, căci, dincolo de ficţiunea genială care ne-a inspirat, exploatarea sexuală a unei copile este o devianţă atroce a lumii actuale. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru şi îi modifică alchimia profundă, cum acţionează el asupra resorturilor intime ale teatralităţii. Erendira&bună-sa este, aşadar, teatru de explorare şi experiment, teatru-şcoală şi teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri şi talentaţi, care au avut curajul şi dorinţa de a explora teritorii fragile ale parcursului lor personal şi teatral. Impactul pe care spectacolul nostru l-a avut, faptul că sunt spectatori care revin la fiecare versiune şi reprezentaţie, subliniază sensul acestui proiect, iar publicul este invitat, la final, la o sesiune Q&A despre temele spectacolului", declară regizorul Levente Kocsardi.

Distribuţia acestei noi versiuni a spectacolului îi cuprinde pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauş, Balint ElĹ‘d (debut de rol), Flavius Ichim, Alexandru Popescu. Regia: Levente Kocsardi; scenografia: M.C Donici; coregrafia: Alin Radu; video artist: Olimpiu Vuia; dramaturgie & adaptare: Simona Donici. Spectacolul este jucat în limba română. Moderator al sesiunii Q&A despre spectacol şi despre temele sale sensibile - traumă, abuz, trafic de persoane, vulnerabilitate - va fi psihologul Mircea Dragu.

"Erendira&bună-sa/replayed" este o producţie a Companiei independente Arte-Factum. Asociaţia Culturală Arte-Factum este o organizaţie de cultură comunitară, companie independentă ce desfăşoară proiecte de Teatru/ Pedagogie teatrală/ Laborator de instrospecţie teatrală/Arte vizuale/Muzică contemporană/Critică teatrală/Regenerare urbană/rurală cu mijloace artistice.

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş este o instituţie publică de cultură finanţată de Consiliul Judeţean Timiş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu