Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 11 decembrie 2022

Numărul de copii care suferă de anxietate şi de depresie a crescut cu 30% în doar patru ani


 În ultimii patru ani, procentul copiilor care se confruntă cu depresie şi anxietate a crescut cu până la 30%, fiind afectaţi inclusiv copiii de vârstă preşcolară, arată un studiu internaţional recent.

Totodată, în România, unu din trei copii se confruntă cu stări de anxietate şi are nevoie de suport emoţional. Una dintre cauze este lipsă de suficientă interacţiune umană şi de expunere la experienţe diverse, care să îi ajute pe cei mici să-şi dezvolte abilităţile esenţiale pentru scoală şi viaţă. Totodată, în perioada pandemiei, pierderile de învăţare s-au accentuat masiv, iar abilităţile de interacţiune socială şi emoţională ale celor mici au fost şi ele profund afectate, atrag atenţia specialiştii de la ONE Learning - prima platformă din România care oferă activităţi off-screen, personalizate, de învăţare prin joacă pentru copiii între 3-8 ani şi familiile lor.

ONE Learning desfăşoară în perioada 1-25 decembrie campania #NeJucămDeSărbători, prin care invită bunicii, părinţii şi cadrele didactice să petreacă timp de calitate alături de copii, conectându-se offline. Activităţile, dezvoltate de experţi în educaţia timpurie, sunt gratuite şi adaptate în funcţie de timpul de care dispun adulţii pentru a se juca împreună cu cei mici.

"Fiecare activitate îi va ajuta pe părinţi şi pe ceilalţi adulţi de lângă copil să înţeleagă ce abilităţi îşi dezvoltă cel mic prin joacă, care este ştiinţa din spate atunci când ne jucăm şi ce impact pot avea astfel de activităţi în dezvoltarea copilului. Pentru realizarea activităţilor propuse în cadrul campaniei #NeJucămDeSărbători, părinţii n-au nevoie de nicio pregătire în prealabil sau de materiale speciale. E suficient să intre zilnic pe website-ul nostru pentru a descoperi alături de cei mici aventurile ursuleţui Star. Acolo, vor descoperi un calendar cu propuneri de activităţi şi jocuri creative departe de ecrane. În perioada sărbătorilor de iarnă, cred că cel mai frumos cadou pe care îl putem dărui copiilor şi oamenilor mari este timp de calitate petrecut împreună", a declarat Ioana Axinte, CEO şi Cofondatoare ONE Learning.

Care sunt beneficiile dovedite ştiinţific de activităţile off-screen pentru copii ?

"Jocurile off screen realizate de copii împreună cu cei dragi au un rol extrem de important în dezvoltarea şi fericirea lor. Numeroase studii din ultimii ani au examinat impactul acestor activităţi asupra copiilor. Beneficiile sunt multiple: de la reducerea anxietăţii şi a depresiei la dezvoltarea competenţelor de viaţă - rezolvarea de probleme, comunicare, creativitate, încurajarea colaborării dintre copii, creşterea stimei de sine şi dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale.

Copiii când se joacă şi învaţă într-un mediu în care primesc afecţiune, capătă curaj să descopere lumea şi sunt mai fericiţi. Se transformă în mici exploratori care vor învăţa de drag, nu din obligaţie", a mai declarat a declarat Ioana Axinte, CEO ONE Learning, cu o experienţă internaţională de opt ani în dezvoltarea programelor de antreprenoriat şi mentorat pentru tineri.

Activităţile din campania #NeJucămDeSărbători au la bază studii şi cercetări internaţionale care subliniază, pe de o parte, nevoia copiilor de-a se juca şi de a petrece mai mult timp liber cu părinţii şi, pe de alta, dificultăţile cu care se confruntă părinţii în privinţa gestionării timpului, cât şi în a găsi idei de activităţi pe care să le poată practica împreună cu cei mici:

- 69% din părinţi nu petrec destul timp alături de copii lor;
- 85% dintre părinţi susţin că nu ştiu ce activităţi să facă cu copii lor;
- 92% dintre copii vor ca părinţii lor să se joace mai mult cu ei.
- 75% dintre copii nu se joacă destul off-line;

Campania #NeJucămDeSărbători spune povestea ursuleţului polar Star, care îşi doreşte să se întoarcă la el acasă de Crăciun. Pentru a-şi îndeplini dorinţa, însă, el are nevoie de ajutorul copiilor care intră în universul ONE Learning. Astfel, cei mici sunt încurajaţi să realizeze o activitate pe zi pentru ca Star să revină la familia lui.

În fiecare zi a campaniei, între 1-25 decembrie, la ora 7 dimineaţa, va fi publicată o nouă activitate surpriză pe website-ul: https://onelearning.ro/activităţi

Printre cele de 25 activităţi care vor aduce povestea ursuleţului Star la viaţă, copiii vor avea acces la: jocuri creative şi de imaginaţie, jocuri de cunoaştere şi de explorare a Universului, jocuri de energizare, jocuri de echipă, jocuri de exterior şi de gestionare a timpului, cât şi la poveşti scurte şi accesibile vârstei lor.

Despre ONE Learning
ONE Learning, proiect finanţat cu 7.000 Euro în cadrul acceleratorului anual dedicat soluţiilor tehnologice educaţionale Innovators for Children 2022, este o aplicaţie care vine în ajutorul părinţilor, dar şi a educatorilor şi bunicilor, cu idei de activităţi creative şi practice off-screen prin care orice copil îşi poate dezvolta competenţe şi abilităţi de viaţă (rezolvarea problemelor, comunicare, creativitate, inteligenţă emoţională, rezilienţă). ONE Learning devine astfel partenerul de joacă al părinţilor şi copiilor.

Despre Innovators for Children

Innovators for Children este un accelerator dedicat startupurilor şi ONG-urilor care aduc un impact pozitiv pentru starea de bine şi dezvoltarea copiiilor şi adolescenţilor cu ajutorul tehnologiei, prin inovare scalabilă. În cele 4 ediţii ale programului au fost selectate 44 de proiecte, dintre care 15 au primit finanţare totală de peste 250.000 de euro.

Despre Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spaţiul dinamic în care profesionişti şi antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor şi iniţiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spaţiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în Bucureşti, iar la nivel global organizaţia este prezentă în peste 100 de locaţii din peste 50 de ţări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susţine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor şi finanţare directă, precum şi cea mai mare platformă online de educaţie antreprenorială.

Despre Impact Hub Basel
Impact Hub Basel susţine antreprenorii sociali şi inovaţia sustenabilă. Organizaţia îşi propune să promoveze interacţiunea dintre membri şi diferiţi stakeholderi, prin diferite resurse, cum ar fi evenimentele, spaţiul de coworking, programe de incubare, ideaţie şi accelerare.

Astfel, îşi doreşte să creeze un ecosistem colaborativ unde inovaţia şi schimbarea sunt încurajate, unde accesul la resurse de calitate, inspiraţie şi informaţie este uşor şi unde comunicarea şi conectarea cu oameni diverşi, cu aptitudini variate, este facilitată.

Despre UiPath Foundation
UiPath Foundation este o organizaţie non-guvernamentală care derulează programe menite să susţină copiii din medii vulnerabile să-şi atingă potenţialul şi să se dezvolte alături de comunităţile lor, prin accesul egal la educaţie şi prin dezvoltarea competenţelor secolului al 21-lea. UiPath Foundation a fost fondată de compania UiPath în ianuarie 2019 şi acţionează ca o organizaţie independentă. Începând cu copiii din România şi India, UiPath Foundation derulează, în parteneriat cu organizaţii non-profit cu impact la nivel local, regional şi naţional, programe educaţionale care răspund multiplelor nevoi ale copiilor care se confruntă cu sărăcia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu