Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 26 decembrie 2022

Habitat for Humanity România strânge fonduri pentru a construi locuinţe familiilor vulnerabile din România


Organizaţia Habitat for Humanity România lansează, la finalul acestui an, un apel de mobilizare către publicul larg, prin intermediul campaniei de strângere de fonduri "Construieşte-i un loc al său. Construieşte-i un acasă", pentru accesul familiilor vulnerabile la condiţii adecvate de locuire. Românii pot contribui prin donaţii lunare sau, în cazul companiilor, prin redirecţionarea impozitului pe profit de 20% până la finalul anului.

De peste 26 de ani, Habitat for Humanity România construieşte locuinţe decente pentru familii cu venituri reduse şi ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunităţi vulnerabile.

Campania se adresează atât mediului business, unde companiile pot ajuta prin redirecţionarea gratuită a 20% din impozitul pe profit, în baza unui contract de sponsorizare, cât şi persoanelor fizice, care pot alege să doneze lunar suma de 2 euro prin trimiterea unui SMS cu textul "HABITAT" la numărul 8845.

Cu fondurile securizate în decembrie 2021, organizaţia a construit de la zero, anul acesta, 14 case şi a continuat lucrările la alte 8 locuinţe cu sprijinul voluntarilor, în 3 judeţe ale ţării (Bacău, Prahova şi Constanţa). Însă nevoia naţională de locuire decentă şi accesibilă rămâne în continuare o problemă ce necesită acţiuni imediate.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, un sfert dintre români locuiesc în case fără grup sanitar propriu în interior, iar 1 din 10 români trăieşte zi de zi într-o casă în care plouă prin acoperiş, apa curge prin pereţi şi respiră igrasie.

În acelaşi timp, aproape jumătate din populaţia ţării (45,8%) trăieşte în locuinţe supraaglomerate, conform Eurostat. Foarte mulţi sunt copii, care sunt şi cei mai afectaţi de lipsa unui loc al lor, de un acasă.

"De cele mai multe ori, nu realizăm că o casă, o locuinţă, reprezintă mai mult decât un spaţiu de locuit. Este primul pas către normalitate, către încrederea în sine şi către integrarea reală în societate. Credem cu tărie că fiecare dintre noi merită un loc în societatea din care facem parte şi că, uneori, depinde şi de noi, ceilalţi, să îi ajutăm să şi-l găsească. De aceea, vă cerem ajutorul pentru a putea continua să construim acest loc numit acasă pentru familiile care au nevoie de noi", spune Roberto Pătrăşcoiu, directorul naţional Habitat for Humanity România.

Campania este dezvoltată împreună cu agenţia TheNEW, iar povestea este ilustrată şi printr-un video-manifest care arată o zi obişnuită din viaţa unui copil ce simte lipsa unei case decente, a unui loc al lui.

"Am pornit de la gândul că acasă înveţi că ai un loc al tău. Acasă înveţi cine eşti şi ce poţi deveni, acasă este spaţiul de siguranţă, vital pentru dezvoltarea armonioasă a fiecăruia dintre noi. Realitatea crudă arată că majoritatea copiilor care se confruntă cu probleme de locuire în România întâmpină probleme similare în interacţiunile sociale şi că le este mai greu să-şi găsească locul şi în celelalte contexte ale vieţii de zi cu zi. Aceasta este povestea pe care o spune campania Habitat for Humanity România prin filmul campaniei de anul acesta", explică Maia Ştefănescu, Senior Copywriter TheNEW.

Pe lângă strângerea efectivă de fonduri, absolut necesară pentru construirea caselor, Habitat for Humanity România urmăreşte, prin această campanie, şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la condiţiile precare în care locuiesc foarte multe familii vulnerabile din România.

Mai multe informaţii despre campania "Construieşte-i un loc al său. Construieşte-i un acasă", dar şi despre toate modalităţile de donaţie, în link-ul următor: https://www.habitat.ro/construiesteunloc/

***

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toţi oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din anul 1996 şi până în prezent, organizaţia a ajutat peste 100.000 de români fie prin programele de locuire, fie prin cele de dezvoltare a comunităţilor vulnerabile şi a construit de la zero şi reabilitat mai bine de 5.100 de locuinţe, cu ajutorul a peste 43.000 de voluntari.

Pentru mai multe detalii:

Mădălina Neacşu, PR&Communication Specialist, Habitat for Humanity România
(madalina.neacsu@habitat.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu