Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 1 decembrie 2022

Discursul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, susţinut în cadrul recepţiei oferite cu prilejul Zilei Naţionale a României

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 1 decembrie 2022, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul recepţiei oferite cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Vă prezentăm în continuare textul discursului:

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,

Dragi români,

Celebrăm astăzi momentul istoric în care visul de secole al poporului nostru a devenit realitate. Cu emoţie şi recunoştinţa, evocăm amintirea celor care, însufleţiţi de patriotism şi conduşi de viziunea unei naţiuni moderne, au înfăptuit Unirea la Chişinău, la Cernăuţi, la Iaşi, la Alba-Iulia şi la Bucureşti.

Valorile şi idealurile în care au crezut şi pentru care s-au jertfit înaintaşii noştri în Primul Război Mondial, pe Jiu, la Dragoslavele ori în bătăliile de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz sunt temelia României puternice. Aceste valori şi idealuri ne-au dat mereu forţa de a merge înainte, chiar şi în cele mai dificile vremuri.

Însă tocmai astfel de puncte de cotitură ne arată care ne sunt adevăratele repere, clarifică diferenţa dintre bine şi rău şi ne determină să ne asumăm principiile în care credem.

Dificultăţile ne întăresc şi dau semnificaţie mesajului Zilei noastre Naţionale peste generaţii, şi anume că, în momentele majore ale istoriei, noi, românii, suntem solidari, punem în valoare ceea ce ne uneşte şi devenim, împreună, mai puternici şi mai respectaţi.

Sărbătoarea Zilei Naţionale din acest an ne găseşte într-un nou context tensionat, provocat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent şi suveran, care dă lumii întregi, de peste nouă luni, un vibrant exemplu de luptă pentru apărarea libertăţii şi a democraţiei.

Războiul de la graniţele noastre a declanşat o criză de securitate, o criză energetică şi o criză umanitară şi a generat, totodată, o ascensiune a extremismelor şi a discursului urii.

Trăim timpuri foarte complicate, care ne pun la încercare şi ne testează inclusiv sistemul de valori.

Libertatea de mişcare, de gândire, de exprimare, egalitatea în faţa legii sunt atuuri uriaşe ale societăţilor democratice, care în vremuri tulburi capătă o semnificaţie şi mai puternică. Ştim cât de preţioase sunt toate acestea, dar mai ştim, şi prezentul ne demonstrează, că nu sunt nici universale, nici eterne. Sunt libertăţi şi drepturi care trebuie mereu promovate şi apărate, pentru că se câştiga foarte greu, dar se pierd infinit mai uşor.

Avem, aşadar, mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele. Izolaţionismul şi teoriile populiste care clamează un fals naţionalism arhaic sunt perfide şi deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde, aşa cum se întâmplă acum.

Când oamenii se simt debusolaţi, apăsaţi de grijile prezentului, ei cad mai uşor pradă manipulării şi dezinformării.

Doamnelor şi domnilor,

România de astăzi este un pilon de securitate într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine şi o ţară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiţiei. Această realitate este recunoscută şi de Comisia Europeană, care a dat undă verde ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru ţara noastră. Este o nouă dovadă incontestabilă că România se dezvoltă accelerat şi este un membru puternic al marii familii europene.

În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o ţară realmente prosperă, rezilientă şi o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare.

Cetăţenii au, în mod firesc, mari aşteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituţiilor, a serviciilor publice şi a infrastructurii.

Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile şi imediate pentru creşterea bunăstării şi a nivelului de trai.

Ţara noastră are la dispoziţie fonduri suficiente, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi alte programe europene, pentru a produce schimbările necesare şi îndemn autorităţile să uzeze toate instrumentele disponibile.

Doamnelor şi domnilor,

Pe parcursul acestui an, România a demonstrat în numeroase ocazii că este un partener de încredere la nivelul Uniunii Europene, al NATO şi pe plan internaţional, prin demersurile întreprinse pentru sprijinirea Ucrainei, pentru apărarea Flancului Estic şi a regiunii Mării Negre, pentru consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, dar şi pentru prevenirea unei crize alimentare globale.

Beneficiem astăzi de cea mai înaltă garanţie de securitate posibilă, iar prezenţa trupelor NATO în România demonstrează şi întăreşte angajamentul aliaţilor de a apăra întregul nostru teritoriu în faţa oricăror potenţiale pericole sau agresiuni. Securitatea ţării noastre într-un climat geopolitic atât de imprevizibil reprezintă poate cel mai de preţ bun câştigat în ultimii 30 de ani.

Cu prilejul Zilei Naţionale, le mulţumesc militarilor noştri, dar şi trupelor din statele aliate care se află în România, pentru curajul şi devotamentul de care dau dovadă în fiecare zi.

Dragi români,

Suntem contemporani cu momente care vor defini, fără îndoială, istoria omenirii. Rănile provocate de pandemie nu s-au vindecat încă şi suntem, iată, nevoiţi să facem faţă altor crize grave: un război la graniţă, schimbări climatice accelerate, spectrul unei recesiuni globale. Însă şi alte generaţii au fost constrânse să treacă la rândul lor peste încercări cumplite şi au reuşit.

Mesajul înfăptuirii Marii Unirii rămâne neschimbat şi astăzi. Forţa solidarităţii şi contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societăţii !

Stă în puterea noastră să construim ţara pe care ne-o dorim. Să păşim, aşadar, împreună pe acest drum, cu hotărâre şi încredere !

La mulţi ani, dragi români !

La mulţi ani, România !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu