Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 15 decembrie 2022

Sute de participanţi la cea de-a VII-a ediţie a workshop-ului internaţional "Competenţe digitale pentru educaţie şi inovare"

 
Sute de participanţi au fost împreună atât online, cât şi fizic, la cea de-a VII-a ediţie a workshop-ului internaţional dedicat competenţelor digitale în educaţie şi inovare. Evenimentul, organizat de Centrul de ID/IFR şi e-Learning şi Centrul Multimedia - Universitatea Politehnica Timişoara, în colaborare cu Alianţa Universităţilor Europene E3UDRES2, proiectul de cercetare şi inovare pentru regiuni europene inteligente şi durabile E.I.N.S şi Asociaţia IEEE România, a înregistrat un real succes, cu 27 de speakeri, experţi europeni, cadre didactice cu experienţă, precum şi studenţi antreprenori şi oameni din domeniul industriilor creative.

Prezentarea unor poveşti de succes în domeniul educaţiei şi inovării, viitoarele planuri educaţionale şi de inovare prevăzute de universităţi, şcoli şi companii, precum şi diverse concepte privind Competenţe Digitale, Open science, Antreprenoriat digital, Realitate Augmentată/Virtuală/Extinsă, Media Experimentală, Blockchain dar şi prezentări ale unor start-up-uri sprijinite de către UPT, au fost punctele de interes ale acestui workshop.
Ediţia din acest an s-a concentrat în special pe crearea de comunităţi care sprijină aceleaşi valori, pe susţinerea acestora în dezvoltarea de competenţe în domeniul educaţiei şi inovării, dar şi pe rolul Universităţilor Europene, mai ales în contextul proiectelor susţinute de parteneriatul E3UDRES2 şi E.I.N.S.

Workshopul a inclus şi studii de caz despre impactul pe care digitalizarea îl are asupra educaţiei şi culturii, cu exemple din Timişoara dar şi din Europa, precum şi despre iniţiativele şi proiectele care pot modela educaţia viitorului. Printre exemplele de bună practică oferite se numără proiectele TraCCE, AugWearEdu, Acadigia, OpenDigCompEdu, E3UDRES2 şi E.I.N.S, EBSI4RO - Connecting Romania through Blockchain şi proiectul de cultură şi patrimoniu digital, Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timişoara.

Evenimentul a avut loc atât fizic, în Centrul de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara, cât şi online, fiind transmis simultan pe platformele Zoom şi Facebook. Maratonul de mai bine de 6 ore de prezentări a adunat numeroase întrebări şi curiozităţi adresate prezentatorilor, zeci de mesaje şi gânduri transmise organizatorilor şi o audienţă de peste 400 de participanţi, prezenţi fie online, fie fizic.

Participarea a fost liberă, prezentările s-au desfăşurat în română şi în engleză, iar participanţii au primit Digital Skills for Education & Innovation Participant Open Badges (Certificate digitale deschise) pentru participarea online şi în plus, certificate de participare pentru cei prezenţi fizic în sală.
Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, workshop-ul internaţional dedicat competenţelor digitale a reunit peste 6.000 de participanţi de la prima ediţie din 2016, fiind organizat anual, în luna noiembrie sau decembrie. Exceptând anii 2020 şi 2021, când cele două ediţii ale workshop-ului au avut loc doar online, toate celelalte ediţii au avut loc în sistem hibrid, ceea ce a permis participanţilor să fie prezenţi după preferinţe, aducând împreună un public numeros din toate colţurile lumi şi un număr record de prezentatori.

Toate workshopurile sunt integrate, cu activităţi şi teste, în platforma de cursuri online gratuite a UPT, UniCampus, la https://unicampus.ro/ şi pot fi urmate de către oricine, la final fiind acordat un certificat de absolvire.

Înregistrarea evenimentului precum şi informaţii suplimentare despre temele dezbătute şi prezentatori sunt disponibile accesând: https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/digital-skills-for-education-innovation-international-workshop/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu