Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 31 decembrie 2022

Excursia care ar fi putut avea un final tragic, s-a încheiat cu bine

Azi-noapte, la ora 00.36, polițiști de la Poliția Orașului Moldova Nouă au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că două tinere de 19 ani au plecat la ora 14.30 din Reșița, cu un autoturism condus de una dintre ele, pentru a ajunge în localitatea Bigăr și până la ora sesizării nu au ajuns la destinație. 

Ieri, la ora 17.00, una dintre tinere și-ar fi contactat părinții, spunându-le că a ajuns în orașul Moldova Nouă și se îndreaptă către Bigăr. 

În jurul orei 18.30, locația celor două fete indicată de o aplicație de socializare era în comuna Berzasca, pe un drum forestier, altul decât cel practicabil pentru a ajunge în satul Bigăr, ulterior intrând într-o zonă fără semnal, motiv pentru care cele 2 tinere nu au putut fi contactate pe telefoanele mobile. 

Imediat după sesizare, la nivelul inspectoratului au fost dispuse căutări în zona indicată, fiind construite echipe de căutare-scotocire la care au participat peste 40 de efective de la Poliția Orașului Moldova Nouă, Poliția de Frontieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Salvamont și personal silvic de la ocoalele silvice.

Căutările, la care au fost folosite echipamente cu termoviziune din dotarea Poliției de Frontieră, s-au desfășurat pe tot parcursul nopții, până la ora 06.00, fiind vorba despre o zonă împădurită, greu accesibilă și fără semnal, iar de la ora 07.00, echipele de căutare au reluat activitățile la fața locului, urmând a fi efectuate căutări pedestre pe o rază de 20 de km.

Pe parcursul nopții a fost scotocită zona împădurită și cele două drumuri forestiere pe care se face accesul spre localitatea Bigăr, drumuri care au mai multe ramificații și sunt greu accesibile accesului auto.

A fost verificat întreg traseul DN 57 Moldova Nouă limita cu județul Mehedinți, cu sprijinul colegilor din Mehedinți, inclusiv malul Dunării.

De asemenea, zona a fost survolată începând din această dimineață, de un elicopter din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În urmă cu puțin timp, cele 2 fete au fost găsite de polițiști pe un drum forestier din zonă, la aproximativ 17 kilometri de localitatea Bigăr, în autoturismul cu care au plecat.

Acestea se află în afara oricărui pericol și nu au suferit vătămări.

În urma mobilizării echipelor de căutare dispuse la fața locului, cele 2 tinere de 19 ani din Reșița au fost găsite în această dimineață.

Pe timpul nopții acestea au rămas în autoturismul cu care se deplasau și cu care nu au mai putut înainta din cauza drumului forestier acoperit cu noroi.

La căutările desfășurate pe timpul nopții, încă de la momentul sesizării, dar și în această dimineață, au participat în total peste 40 de forțe: polițiști, polițiști de frontieră, pompieri militari, jandarmi, pădurari, angajați Salvamont, fiind folosite mijloace tehnice din dotarea structurilor.

În acest moment tinerele se află în afara oricărui pericol și nu au necesitat asistență medicală.

Pentru a evita astfel de situații periculoase, vă recomandăm ca, în cazul în care plecați cu mașina, să vă interesați despre condițiile meteo, să alegeți corect ruta, iar dacă vă deplasați în zone unde nu există semnal, să verificați, înainte de a pleca la drum, dacă acesta este practicabil.

Nu uitați că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Conducătorii auto începători sunt sfătuiți să evite, pe cât posibil, conducerea mașinii pe timp de noapte, pe distanțe mari sau pe drumuri greu accesibile.

Apelați SNUAU 112 pentru a solicita sprijinul echipelor de intervenție, în situații de urgență!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu