Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 20 decembrie 2022

Cea de-a Treia Conferință Internațională DANUrB+ de prezentare a rezultatelor a avut loc la Budapesta


O călătorie ce conectează comunități – Cea de-a Treia Conferință Internațională DANUrB+ de prezentare a rezultatelor a avut loc la Budapesta, 11-14 decembrie 2022

Echipa Euroland Banat (Euroland Banat) și Proiectul DANUrB+ - călătoria menită să aducă împreună comunitățile de-a lungul Dunării, a ajuns aproape de finalul perioadei sale de implementare. Sub excelenta organizare a Universității de Tehnologie și Economie (BME Urbanisztika Tanszék) și a Centrului de Arhitectură Contemporană (KÉK - Contemporary Architecture Centre), ambele din Budapesta, momentul a fost marcat printr-un eveniment internațional organizat în intervalul 11-14 decembrie în frumoasa capitală maghiară. Într-o manieră similară celorlalte întâlniri internaționale ale partenerilor, și aceasta a început cu o vizită de lucru, de această dată la Ráckeve, oraș dunărean bogat în activități legate de proiect.
Cele mai dense momente al evenimentului au fost reprezentate de zilele de luni și marți, 12-13 decembrie, când organizațiile și instituțiile partenere din proiect au evidențiat, într-o manieră interactivă, principalele realizări ale proiectului, cu o concentrare deosebită asupra campaniilor educaționale, planurilor de acțiune și a evenimentelor cu impact derulate de parteneri în teritoriile riverane Dunării, cu scopul unei dezvoltări teritoriale sustenabile. Astfel, au fost subliniate câteva exemple de bune practici inițiate sub egida DANUrB+ precum diverse proiecte educaționale pentru toate vârstele, de la localnici la experți, studenți şi elevi, actori din turism și membri din comunitate etc.
Asociația Euroland Banat (Euroland Banat Association), a intervenit în cadrul sesiunii plenare la secțiunea de prezentare a realizărilor deosebite ale proiectului. Alături de colegii de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnice din Timișoara (FAUT - facultatea de arhitectură și urbanism timișoara | Universitatea Politehnica Timisoara), Andrei Szabo, președintele Euroland Banat, a prezentat principalele realizări din cadrul proiectului în arealul Clisurii Dunării, cu un accent emoționant pe legăturile umane stabilite cu actorii locali pe parcursul ultimilor doi ani, pe încrederea, așteptările și speranțele trezite de noi în comunitățile dunărene, fie ei artizani locali sau operatori din turism, fermieri sau instituții de educație și cultură, ONG-uri sau administrații locale etc., pe dorința celor întâlniți în acești peste doi ani, de a continua și dezvolta realizările DANUrB+, de a duce mai departe Promenada Culturală Dunăreană.
Reuniunile și activitățile coordonate sau realizate de echipa Euroland Banat au vizat întâlniri cu actorii locali, inventarierea patrimoniului din Clisură, realizarea și promovarea emblemei de calitate, conferințe, ateliere, un program educațional non-formal și pluridisciplinar realizat cu elevii și dascălii Liceului Tehnologic ”Clisura Dunării” din Moldova Nouă, tabără studențească etc. Partenerii bănățeni au urmărit să faciliteze legăturile din comunitate și între actorii locali, să stimuleze descoperirea și redescoperirea patrimoniului și a valorilor locale care leagă comunitățile de pe cursul Dunării etc.
În cadrul conferinței de la Budapesta au fost prezentate exemple de proiecte pilot și dezvoltări la scară mică ce s-au dovedit relevante în contextul planurilor de acțiune DANUrB+ care pot sprijini dezvoltarea locală pe mai multe niveluri. Nu în ultimul rând, au fost susținute o serie dintre activitățile DANUrB+ care întăresc identitatea comunităților dunărene, cu scopul promovării unor viitoare acțiuni care ar putea valoriza cu succes cooperarea locală, restaurarea unor obiective de patrimoniu cultural (industrial, feroviar etc.), construcția comunitară, activități și programe educative, dezvoltarea legăturilor urban-rural, cetățenia activă etc.
În cifre, DANUrB+ înseamnă peste 1000 de actori locali contactați și peste 900 de obiective de patrimoniu inventariate, peste 300 de candidați la eticheta de calitate danubiană, 12 planuri de acțiune pentru a implementa proiecte, filmul documentar ”Ochii Dunării” (Eyes of the Danube), un Atlas dunărean deosebit, un joc educativ DANUrBanity, trei noi Ghiduri de buzunar (adăugate la cele 12 deja existente), peste 150 de evenimente organizate de parteneri de-a lungul Dunării (conferințe, festivaluri, ateliere, programe școlare, tabere studențești etc.).

Cea de-a doua parte a zilei de luni a fost dedicată unor serii de mese rotunde și dezbateri în jurul unor posibile practici de revalorizare a patrimoniului danubian. Au avut loc discuții legate de coeziunea culturală, prezentul și viitorul Regiunii Dunării, construirea și implicarea comunității, revalorizarea patrimoniului construit, natural și cultural, dezvoltarea turismului durabil, branding regional și multe altele. O sesiune vizionară cu discursuri inspiraționale susținute de profesioniști internaționali din întreaga Uniune Europeană, împreună cu mai multe paneluri de dezbateri au întregit temele reuniunii.
Următoarea zi a prilejuit continuarea seriei de prezentări făcute de partenerii din proiect, prezentări care au vizat, de această dată însă, o retrospectivă a principalelor activități derulate în mod concret și a felului în care acestea pot influența capacitatea comunităților de a se raporta la propriul patrimoniu, precum și la posibilitatea creării unor rețele a factorilor locali interesați. Mai mult, tot acum s-au discutat direcțiile și punctele pe care viitoarele proiecte dunărene le vor atinge în ideea continuării acestei călătorii ce-și propune să conecteze comunități. De asemenea, grație Asociației Internaționale Dunărene (DIA), creată de parteneri în toamna anului trecut, și a emblemei de calitate pe care aceasta o promovează, proiectele DANUrB, începute în 2017, vor continua cu noi idei și planuri din dorința de a scoate la lumină patrimoniul cultural local, de a dezvolta, uni și conecta această promenadă culturală dunăreană, în folosul comunităților din acest bazin.
Seara a prilejuit premiera fascinantului film documentar DANUrB „Ochii Dunării”. Acesta prezintă 12 povești și bune practici diferite de-a lungul fluviului ce transmit pasiunea localnicilor și a unor actori locali față de Dunăre și cum au reușit să-și valorifice moștenirea în moduri cu adevărat autentice.
Evenimentul de la Budapesta a reunit participanți din toate țările partenere – Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, România și Bulgaria. Au fost prezenți la fața locului sau online organizații și instituții partenere din proiect, parteneri asociați, jurnaliști, actori locali, entități și instituții interesate de a se alătura viitoarelor proiecte dunărene.
Pentru echipa Euroland Banat (Euroland Banat Association) a fost o onoare și o plăcere să devină parte din această familie dunăreană, să participe și să organizeze activități, să cunoască actori locali și să faciliteze acțiuni în comunități, să contribuie la descoperirea și redescoperirea patrimoniului cultural local, fie el material sau imaterial, fie el industrial sau natural, fie el patrimoniu feroviar sau cel urbanistic, să trezească așteptări și speranțe, să fie un factor de legătură între actorii locali, să ofere încredere și optimism pentru un mai bine ”împreună” în comunități durabile. La finalul Conferinței de la Budapesta, concluzia noastră și a partenerilor DANUrB+ a fost următoarea: Călătoria conectării comunităților dunărene va continua și în următorii ani!
Vă reamintim că proiectul DANUrB+ este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Transnațional Interreg Danube 2014-2020. Rețeaua culturală DANUrB+ își propune să contribuie la consolidarea capacității actorilor locali interesați de o cooperare eficientă la nivel local și interregional, cu scopul valorificării patrimoniului Dunării. În acest sens, DANUrB+ derulează o serie de acțiuni la nivel local, regional și transfrontalier sub un brand unitar și suficient de puternic pentru a asigura creșterea prosperității zonei și a atractivității acesteia. Instrumentele de tip DANUrB+ și-au dovedit deja eficiența fiind aplicate anterior în zonele aflate în vecinătatea Dunării, unde dezvoltarea socio-economică se bazează în principal pe resursele locale deosebite pe care le oferă fluviul și comunitățile adiacente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu