Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 16 decembrie 2022

A fost lansată BioVillMap - hartă interactivă a comunităţilor durabile care îşi aprovizionează energia termică din biomasă locală

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Green Energy Innovative Biomass Cluster, a organizat astăzi evenimentul de lansare a platformei BioVillMAP. Platforma îşi propune să fie un instrument de analiză a comunităţilor care au reuşit sau sunt în curs de a-şi asigura sustenabil şi local propria resursă de energie termică, din biomasă.

"Parteneriatele noastre pentru susţinerea unor comunităţi durabile continuă. În urmă cu aproximativ o lună am lansat harta apelor minerale pentru a promova localităţile care deţin astfel de resurse şi exploatarea durabilă a acestora. Astăzi prezentăm alături de partenerii noştri o platformă care sperăm să scoată la lumina zona de bio-masă întrucât aceasta poate reprezenta o soluţie, măcar de tranziţie, pentru energie la preţuri rezonabile până în momentul în care tehnologia ne va permite să ne asigurăm necesarul energetic fără să apelăm la combustie. Zona de bio-economie are mult mai multe de oferit şi suntem determinaţi să începem un proces pentru o strategie naţională în acest domeniu, pornind pe exemplul unor state precum Germania şi Spania.", a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare durabilă.

Obiectivul platformei BioVillMAP este acela de a transfera şi de a adapta experienţa acumulată în localităţile în care există deja paşi făcuţi spre sate bioenergetice către satele cu potenţial din România. Conform datelor disponibile pe platforma în prezent există 195 de locaţii în 65 de localităţi care folosesc biomasa.

Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie termică, luând în considerare oportunităţile de absorbţie existente pe piaţă sau de expansiune a fermierilor locali, producătorilor de lemn sau IMM-uri.

Accentul a fost pus pe
- promovarea exemplelor de bune practici şi stabilirea de modalităţi pentru multiplicarea acestor exemple: evaluarea tehnologică şi economică a satelor din grupul ţintă;
- prezentarea instrumentelor de navigare în cadrul platformei şi accesarea informaţiei;
- identificarea de noi comunităţi sustenabile ce au interes în abordarea conceptului 1 sat 1 MegaWatt;
- continuarea proiectului şi îmbunătăţirea constantă a platformei prin aport continuu susţinut din partea grupului ţintă.

De asemenea, s-a urmărit facilitarea comunicării între stakeholderi pentru elaborarea de proiecte comune, lansarea de idei noi în rândul participanţilor şi crearea unui mediu colaborativ între administraţii publice locale, Agenţiile de Dezvoltare Regională, Grupuri de Acţiune Locală, mediul universitar, Agenţii de Mediu judeţene, Direcţii Agricole Judeţene, antreprenori în domeniul bioenergiei şi comunităţi sustenabile.

Platforma poate fi accesată aici: https://www.biovillmap.ro/ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu