Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 25 decembrie 2022

PUNE BINELE PE LISTA DE CUMPĂRĂTURI


 Societatea Naţională de Cruce Roşie din România îşi continuă misiunea de a aduce alinare şi speranţă persoanelor vulnerabile şi continuă şi anul acesta proiectul Banca de alimente, cu obiectivul principal de creştere a donaţiilor pentru persoanele care, fără ajutor, nu-şi pot asigura traiul zilnic.

Campania beneficiază de un nou concept şi de un mesaj motivaţional - Punele Binele pe lista de cumpărături - încurajând românii să ofere #HranaPentruOameni din medii defavorizate, care se transformă în hrana pentru sufletul celor care dăruiesc.

Familiile din comunităţile vulnerabile se confruntă cu lipsa hranei în fiecare zi şi au nevoie imediată şi constantă de susţinere din partea oamenilor de bine, care aleg să se implice cu donaţii în bani sau în alimente. Toţi cei care doresc să ajute o pot face printr-o donaţie în bani pe www.crucearosie.ro sau în alimente greu perisabile în urnele special amenajate din magazinele partenere, Carrefour şi Cora. Companiile sunt şi ele invitate să investească în bine şi să se alăture campaniei cu un efort minim, prin direcţionarea a 20% din impozitul e profit către Banca de alimente.

"Acest proiect este menit să atragă atenţia asupra situaţiei greu de conceput cu care se confruntă astăzi foarte multe familii din România, care nu au posibilitatea să-şi asigure minimul necesar pentru traiul zilnic, situaţie care a luat amploare în contextul creşterii preţurilor la toate alimentele de bază, pe care din ce în ce mai mulţi oameni nu şi le mai permit. Este vorba de copii, bătrâni, persoane care nu au mijloacele necesare de a lupta cu foamea, pe lângă multe alte lipsuri copleşitoare. Prin intermediul programului Banca de alimente, ne dorim să ajungă în casele cât mai multor oameni hrana de care au nevoie pentru a supravieţui. Este o campanie cu şi despre alimente, dar şi despre empatie, umanitate şi solidaritate, care ar trebui să ne caracterizeze nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă, ci pe tot parcursul anului", a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, Director General al Crucii Roşii Române.

Alimentele care pot fi donate, pentru a fi distribuite ulterior de Crucea Roşie către persoanele vulnerabile din Bucureşti şi din ţară, sunt cele greu perisabile, precum produse de bază (mălai, făină, zahăr, ulei, orez, grâu, arpacaş, gris, fasole, mazăre uscată, linte), conserve (carne, peste, pate de ficat, dulceaţă, compoturi), produse instant (supe, fulgi de fasole, fulgi de cartofi), paste făinoase, cereale, hrană pentru bebeluşi, dulciuri, nuci, fructe uscate sau confiate, seminţe, ceai, apă, sucuri şi altele.
"Nimeni nu ar trebui să simtă foamea. Şi totuşi, în fiecare zi, copii, bătrâni, familii neajutorate, oameni mai puţin norocoşi se confruntă cu ea. Aşadar, să ne unim forţele, să punem binele pe lista de cumpărături şi să oferim hrană pentru oameni, pentru că binele pe care îl facem altora se transformă în bine pentru noi, în bucurie, mulţumire şi recunoştinţa. În hrană pentru suflet !", spune Iuliana Tudor, ambasador Crucea Roşie Română.

Proiectul Banca de alimente a fost lansat în anul 2009, ca o soluţie de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici, după modelul unor proiecte similare derulate cu succes în multe alte ţări din întreaga lume.

Până acum, în România, peste 500.000 de persoane au fost ajutate prin intermediul Băncii de alimente a Crucii Roşii Române, parte a celei mai mari reţele umanitare din lume, o prezenţă salvatoare pentru cei aflaţi în situaţii dificile.

Despre Crucea Roşie Română

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, înfiinţată în 1876, este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru. Organizaţia contribuie, prin programele implementate, la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică. Crucea Roşie Română este prezentă la nivel naţional, cu reprezentanţe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 615 de subfiliale şi 435 comisii. 5000 de voluntari se implică activ în activităţile Crucii Roşii Române. Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roşie Română se bazează în acţiunile sale.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactaţi: Nadia Lazăr, Expert comunicare Crucea Roşie Română

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu