Universitatea Politehnica Timişoara e tot mai prezentă în topurile internaţionale şi îşi confirmă astfel statutul de instituţie de educaţie şi cercetare de excelenţă. US News a dat publicităţii ranking-ul pentru anul 2019 în domeniul ingineriei, Universitatea Politehnica Timişoara fiind inclusă pentru
prima oară în această clasificare mondială a instituţiilor de învăţământ superior.
Clasificarea pe domeniu are în vedere, în viziunea US News, publicaţiile care apelează la matematică şi ştiinţă pentru a realiza proiectarea, construcţia şi utilizarea de structuri, echipamente şi sisteme din domenii ca ingineria aerospaţială, electrică, mecanică, construcţii, energie nucleară, inteligenţă artificială, robotică, etc. Indicatorii care stau la baza clasificării includ numărul total de publicaţii în inginerie, impactul normalizat al citărilor, numărul total de citări, numărul şi procentul publicaţiilor care sunt între cele 10% cele mai citate, numărul şi procentul publicaţiilor realizate prin colaborare internaţională, numărul şi procentul publicaţiilor care sunt între cele 1% cele mai citate, reputaţia la nivel global şi la nivel regional (ambele bazate pe sondaje ale opiniilor specialiştilor).
Punctajul realizat pe baza acestor indicatori plasează UPT pe locul 582 la nivel mondial, din cele circa 9000 de universităţi care au în portofoliu programe de studii şi de cercetare din domeniul ingineriei, o contribuţie importantă la această poziţie având-o reputaţia la nivel regional (Europa, locul 45) şi la nivel global (locul 415).
De remarcat este faptul că în rankingul US News au fost incluse doar 800 de universităţi (din cele 9000 existente), selecţia fiind făcută pe baza numărului de articole publicate într-o perioadă de 5 ani (minim 350 de articole publicate).
Tot recent a fost dat publicităţii şi clasamentul QS (Quacquarelli Symonds World University Rankings, www.topuniversities.com), ediţia 2019, pe domenii ale ştiinţei. Pentru stabilirea acestuia sunt utilizaţi patru indicatori:
Reputaţia academică (analiză pe bază de sondaj realizată la nivel mondial, circa 84000 respondenţi);
Reputaţia absolvenţilor (analiză pe bază de sondaj realizată la nivel mondial, circa 43000 răspunsuri din partea angajatorilor sau a specialiştilor din structurile de recrutare ale companiilor);
Numărul total de citări per totalul articolelor publicate într-un domeniu al ştiinţei;
Indexul Hirsch (H-index) al instituţiei (numărul "x" de articole cu un număr de citări cel puţin egal cu acest număr "x").
Ponderea acestor indicatori în punctajul total diferă de la un domeniu la altul dar, în general, reputaţia academică are o pondere de 40% iar ceilalţi 3 indicatori o pondere de 20% fiecare.
În acest an, UPT a fost inclusă în clasamentele pe două domenii ale ingineriei, domenii în care la Timişoara există o îndelungată tradiţie:
în inginerie mecanică, aeronautică şi ingineria fabricaţiei UPT se află între primele 350 universităţi la nivel global şi pe locurile 1-2 în România, la egalitate cu Politehnica Bucureşti;
în domeniul inginerie electrică şi electronică poziţionarea este între primele 500 de universităţi la nivel global şi pe locul 3 la nivel naţional.
Din România au fost luate în considerare 9 universităţi, însă doar 4 au fost clasificate.
În domeniul ingineriei mecanice, poziţia în rankingul QS plasează UPT înaintea unor universităţi de tradiţie: Poznan University of Technology, Tampere University of Technology, Universite de Technologie, Troyes (UTT), University of Science and Technology Beijing, Budapest University of Technology and Economics, Technische Universitat Bergakademie Freiberg, Illinois Institute of Technology, Kyushu Institute of Technology.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu