Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 iunie 2016

Delegație a Consiliului Județean în Serbia

O delegație a Consiliului Județean Caraș-Severin condusă de președintele Romeo Traian Dumitrescu s-a deplasat ieri, 7 iunie 2016, în Republica Serbia unde a avut programate întâlniri cu reprezentanții Primăriei Biserica Albă. Tema întalnirii a reprezentat-o proiectul transfrontalier „Pod peste raul Nera de la Socol la Vracej Gaj”, în cadrul căruia primăria Biserica Albă este partenerul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Din delegația Consiliului Județean a făcut parte arhitectul șef Victor Naidan iar partea sârbă a fost reprezentată prin primarul comunei Biserica Albă, Darko Bogosalvlejic, viceprimarul Zeljko Crnogorac, președintele Adunării comunei Biserica Albă, Aleksic Marjan și managerul de proiect Gordana Timotievic. 
În discuțiile purtate a fost analizată situația în care se află proiectul amintit și care avea drept obiectiv construirea podului peste râul Nera, pod care face legătura între localitățile Socol (România) și Vracej Gaj (Serbia).
Cu tot regretul, exprimat atât de partea româna și de cea sârbă, obiectivul proiectului nu a putut fi atins în prezent iar cele două administrații vor fi nevoite să ceară rezilierea contractului de finanțare. De la începerea implementării proiectului au fost organizate 5 licitații pentru realizarea lucrărilor pentru obiectivul de investiție: pod peste râul Nera, punct vamal, drum de legătură cu DN 57A dar, din păcate, din motive tehnico-financiare, nu au putut fi încredințate.  
Președintele Romeo Traian Dumitrescu și primarul Darko Bogosalvlejic au decis să facă o revizuire a proiectului și, în forma nouă, proiectul să fie depus spre a obține finanțare prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania-Serbia.
Construirea podului peste râul Nera va duce sigur la dezvoltarea zonelor de graniță unde, și într-o parte și alta, trăiesc circa 40.000 de locuitori. Când vorbim de dezvoltarea zonei ne referim la asigurarea unui transport de vehicule de capacitate mare și la o colaborare strânsă în sfera spirituală și culturală dintre două popoare unite printr-o istorie comună și un teritoriu geografic limitrof. Sistemul de canale Dunăre – Tisa  - Dunăre este în același timp  o oportunitate reală în sfera turistică, piscicolă și de agreement, de o foarte bună calitate (zona Palanka – Baziaș)”, a declarat cu această ocazie președintele Consiliului Județean. 
Tot în cadrul întâlnirii de ieri au fost analizate oportunitățile de finanțare pentru alte posibile proiecte concrete. Vizitand Policlinica din Biserca Albă s-a convenit asupra oportunității depunerii unui proiect ce va avea în vedere dotarea unității medicale cu aparatură modernă iar pentru achiziționarea acesteia partea sârbă, medicii, asistentele medicale și reprezentanții administrației locale, s-a arătat deosebit de încântată.   


Serviciul Comunicare





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu