Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 18 iunie 2016

EFECTIVE POLIŢIENEŞTI SPORITE PENTRU PREVENIREA ŞI DESCURAJAREA FAPTELOR ANTISOCIALE ÎN PERIOADA 18 – 20 iunie 2016

Anul acesta credincioșii ortodocși sărbătoresc ”Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile” în perioada  19 - 20.06.2016, iar ziua de luni, 20 iunie este declarată zi liberă.
În acest sens, conform atribuţiilor specifice,  structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraș-Severin vor acţiona în sistem integrat pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale și în zona lăcaşurilor de cult, precum şi adoptarea celor mai eficiente măsuri pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.
Astfel, zilnic, vor acţiona pe raza judeţului aproximativ 260 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, investigaţii criminale, investigare a criminalității economice şi rutieră, ce vor dispune de un număr de 133 de autospeciale de intervenţie.
Totodată, au fost constituite si echipe operative de rezervă, însumând un număr total de 32 de poliţişti, ce vor acţiona cu 18 autospeciale de intervenţie.
În toată această perioadă, zilnic vor acţiona 10 autospeciale de poliţie rutieră cu aparate radar, 30 de poliţişti rutieri fiind prezenţi pe drumurile judeţene, naţionale şi europene.
În final, poliţiştii atrag atenţia cu privire la consumul de alcool, multe din tragediile generate de criminalitatea cu violenţă sau de evenimentele rutiere  producându-se  pe fondul consumului de băuturi alcoolice în exces.
    
Pentru prevenirea accidentelor rutiere, poliţiștii recomandă:
Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum si de trafic!
Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
Folosiţi centura de siguranţă  vă poate salva viaţa în caz de accident!
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice!



Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!
 Numai respectând regulile de circulaţie putem avea un trafic rutier în siguranţă!  
     Pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare, poliţia recomandă cetățenilor:
Să fie atenţi la bunurile pe care le deţin asupra lor, respectiv sume de bani, telefoane mobile, documente personale, etc.
Să fie atenţi atunci când se află la cumpărături în supermarket, pieţe sau zone aglomerate;
Să fie atenţi la bunurile pe care le au asupra lor atunci când se află în mijloacele de transport în comun.

          Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, poliţia recomandă cetățenilor:
Să nu parcheze autoturismul în zone neiluminate;
Să se asigure că autoturismul are închise toate portierele;
Să nu lase în autoturism bunuri de valoare care ar putea atrage atenţia hoţilor.

          Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, poliţia recomandă cetățenilor:
     -   Să nu lase uşa apartamentului neîncuiată;
     -   Să fie atenți, ca în orice împrejurare să nu piardă sau să li se fure cheia;
     -  Să nu permită accesul în locuinţă a persoanelor care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale, firme, asociații, etc.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin vă urează:

    SĂRBĂTORI ÎN SIGURANŢĂ!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu