Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 iunie 2016

Modul de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței, în sezonul rece noiembrie 2015 – martie 2016

  

INFORMARE
privind modul de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței,
în sezonul rece noiembrie 2015 – martie 2016

                                       Acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței este reglementată de următoarele acte normative:
                                       - Ordonanța de urgență a Guvernului nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, modificată și completată de Ordonanța Guvernului nr.27/2013; 
                                       - Hotărârea Guvernului nr. 920/2011 pentru aprobarea Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, modificată și completată de Hotărârea Guvernului nr. 778/2013.

                                       În baza actelor normative enunțate, consumatorii vulnerabili - persoanele singure sau familiile, care nu îşi pot asigura din bugetul propriu acoperirea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinţei şi ale cărei venituri sunt situate în limitele prevăzute de lege pot beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece.
                                       Categoriile de ajutoare pentru încălzirea locuinței sunt:
Ø  ajutoare pentru familiile care utilizează pentru încălzirea locuinței energia termică în sistem centralizat;
Ø  ajutoare pentru familiile care utilizează pentru încălzirea locuinței gazele naturale;
Ø  ajutoare pentru familiile care utilizează pentru încălzirea locuinței energia electrică;
Ø  ajutoare pentru familiile care utilizează pentru încălzirea locuinței lemnele, cărbuni și combustibilii petrolieri.
                                       Ajutorul pentru încălzirea locuinţei, se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.
                                       Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se realizează în condiţiile legii, prin dispoziţie a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului. Dispoziţiile pot fi emise fie individual, fie colectiv, caz în care vor fi aduse la cunoştinţa solicitanţilor individual.
                                               
                                       I. AJUTOARELE PENTRU ENERGIE TERMICĂ:
                                       În sezonul rece noiembrie 2015 – martie 2016, în județul Caraș-Severin nu au fost acordate ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică, datorită faptului că pe raza Municipiului Reșița, singura  localitate unde se furniza încălzirea în sistem centralizat, societatea CET Energoterm a intrat în faliment.
                                      
                                       II. AJUTOARELE PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU GAZE NATURALE:
                                       Pentru a fi eligibili să beneficieze de ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, familiile sau persoanele singure solicitante trebuie să aibă un venit net mediu lunar pe membru de familie cuprins între 155 lei şi 615 lei.
                                       Ajutorul acordat de la bugetul de stat familiilor/persoanelor singure care au utilizat pentru încălzirea locuinţei gazele naturale a fost cuprins între 20 lei şi 262 lei, în funcţie de venitul net mediu lunar / membru de familie. 
                                       Ajutorul pentru gaze naturale s-a acordat în limita cuantumurilor enunţate, ţinându-se cont totodată şi de contravaloarea cantităţii de gaze naturale consumate în perioada sezonului rece.
                                       În judeţul Caraş-Severin acest tip de încălzire este întâlnit în 8 localităţi: Reşiţa, Bocşa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Glimboca, Marga, Obreja şi Zăvoi.
                                       Cele mai multe ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale au fost acordate în mediul urban, astfel: Reşiţa – 1.602 ajutoare, Bocşa – 508 ajutoare, Caransebeş – 492 ajutoare, Oţelu Roşu – 374 ajutoare.
                                       Pentru sezonul rece noiembrie 2015 – martie 2016, A.J.P.I.S. Caraş-Severin a achitat suma de 1.114.136 lei, pentru un număr mediu lunar de 2.541 familii/persoane singure, care au utilizat pentru încălzirea locuinței gazele naturale. 
                                       Suma maximă acordată cu titlul de ajutor cu gaze naturale a fost de 1.310 lei pentru o familiei domiciliată în zona urbana, pentru intreg sezonul rece .



                                                 III. AJUTOARELE PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU ENERGIE ELECTRICĂ
                                       Persoanele singure/ familiile, care au utilizat pentru încălzirea locuinţei energia electrică şi care au avut un venit net mediu lunar pe membru de familie, situat între 155 lei şi 615 lei, au beneficiat de la bugetul de stat, de un ajutor lunar cuprins între 48 lei şi 240 lei.
                                       Ajutorul pentru energie electrică s-a acordat consumatorilor vulnerabili care nu au deţinut altă formă de încălzire, precum şi consumatorilor vulnerabili care din motive tehnologice sau economice au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi care au avut contracte valabile de furnizare a energiei electrice.          
                                       La acordarea ajutorului pentru energie electrică s-a ţinut cont şi de contravaloarea cantităţii de energie electrică, inclusiv taxele aferente, consumată în perioada sezonului rece.
                                       Cele mai multe ajutoare pentru energie electrică au fost acordate în Municipiul Reşiţa –73 ajutoare, Oţelu Roşu – 18 ajutoare şi Caransebeş – 27 ajutoare.
                                       A.J.P.I.S. Caraş-Severin a achitat de la bugetul de stat, pentru acest tip de ajutoare, suma de 54.965 lei, pentru un număr mediu lunar de 131 familii/persoane singure, care au utilizat în sezonul rece pentru încălzirea locuinței energia electrică.
                                       Suma maximă acordată cu titlul de ajutor pentru energie electrică a fost de 1.200 lei, pentru o familie domiciliata in zona urbana, pentru intreg sezonul rece.

IV.   AJUTOARELE PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU LEMNE, CĂRBUNI,
COMBUSTIBILI PETROLIERI

                                     Familiile / persoanele singure cu venituri reduse, care utilizează pentru încălzirea locuinţei lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, au beneficiat de un ajutor lunar din bugetul de stat, pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece, cuprins între 16 lei şi 54 lei , dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie, a fost situat între 155 lei şi 615 lei.
                                     Având în vedere faptul că pe raza judeţului Caraş-Severin doar în 8 localităţi se utilizează sisteme de încălzire a locuinţei cu gaze naturale, încălzirea cu lemne este  folosită în special de locuitorii din mediul rural, dar şi de locuitorii oraşelor Anina, Băile Herculane, Oraviţa , Moldova Nouă si Bocsa .
                                     A.J.P.I.S. Caraş-Severin a plătit cu titlul de ajutoare pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri pentru sezonul rece noiembrie 2015 – martie 2016 suma de 922.435 lei, pentru 4.717 familii/persoane singure, din care în mediul urban au fost plătite 1.534 ajutoare şi 3.183 ajutoare în mediul rural.
                                      Cele mai multe ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu lemne au fost acordate pentru beneficiari din Oraviţa – 434, Anina – 198, Moldova Nouă - 183 şi Bocşa - 196.
                                      În mediul rural, cele mai multe ajutoare cu lemne au fost acordate la Dognecea - 130 ajutoare, Ciuchici – 171 ajutoare ,Ciclova Română – 134 ajutoare si Teregova – 125 ajutoare.
                                     
                                      Pentru fiecare dintre familiile și persoanele singure beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare, care utilizează pentru încălzirea locuinţei lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, din bugetul local s-a achitat un ajutor lunar, pe perioada sezonului rece, în cuantum de 58 lei.
                                                            
                                       Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei, nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social în condiţiile Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a drepturilor de alocaţie pentru susţinerea familiei acordate în condiţiile Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare, ori a obligaţiilor legale de întreţinere.

                                               
                                      

DIRECTOR EXECUTIV,

JR. SOLOMONESC ELENA                                                            C



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu