Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 13 iunie 2016

Studenții UVT și liceenii timișoreni se implică în lupta împotriva corupției. Începe „Școala de Anticorupție”


La inițiativa studenților Universității de Vest din Timișoara (UVT), Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării (PFC), liceeni din Timișoara vor afla cum pot să recunoască și să lupte împotriva actelor de corupție. În plus, aceștia vor redacta primul „Atlas al Corupției”.

„Școala de Anticorupție” se desfășoară la UVT în perioada 13-24 iunie. Elevi de clasele IX-XI vor lua parte la ateliere interactive susținute de profesori ai Universității și alți specialiști din domeniu. Aceștia vor învăța despre fenomenul corupției, manifestările și cauzele acesteia, dar și metodele de prevenire și combatere. Pe lângă aceasta, elevii vor dezvolta și aplica în teren un chestionar sociologic, vor analiza, sub ghidarea profesorilor UVT, tiparele și tendințele în perceperea corupției de către colegii lor și vor dezvolta publicația, „Atlasul Corupției”, spun reprezentanții studenților din cadrul PFC. Aceasta va conține, printre altele, activitatea elevilor în cele 12 zile și rezultatele chestionarului sociologic. Cercetarea va face referire la subiecte apropiate lor, precum meditațiile, examenul de bacalaureat, transparența în școli etc.

„Școala românească trebuie să-și dezvolte mai mult ramura civică și să-i învețe pe tineri să se implice activ în problemele comunității, nu doar să reacționeze când este prea târziu. Inițiativa studenților noștri acoperă o parte importantă a nevoilor generației actuale de tineri. Provocările și cerințele societății s-au schimbat, iar aceștia trebuie să se adapteze rapid pentru a le putea face față. Pe scurt, școala nu trebuie să însemne doar carte”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Proiectul este implementat de Asociația Studenților de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Deschiderea „Școlii de Anticorupție” are loc astăzi, 13 iunie, de la ora 15.00, în sala A01 a UVT, Pârvan 4.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu