Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 27 iunie 2016

MĂSURILE LUATE PENTRU RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI MEDIULUI

 Informare privind măsurile luate pentru respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului
în Perioada 01.01.2016 – 31.05.2016

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin acţionează pentru a proteja mediul şi resursele naturale, misiunea agenţiei, este de a asigura un mediu mai bun în România pentru generaţiile prezente şi viitoare şi realizarea unor îmbunătăţiri majore şi continue ale calităţii aerului, solului şi apelor.
Acţiunile principale ale APM Caraş-Severin se referă la coordonarea monitorizării implementării eficiente a legislaţiei privind protecţia mediului la nivelul judeţului Caraş-Severin în vederea asigurării îndeplinirii atribuţiilor şi responsabilităţilor agenţiei.
Nu mai puţin important, APM Caraş-Severin se implică şi susţine societatea civilă în proiectele de mediu de interes comunitar. Se realizează o bună colaborare cu Garda Naţională de Mediu, prin participarea la dezbateri publice în cadrul procedurii de emitere a actelor de reglementare, participarea în Colectivul de Analiză Tehnică şi în Comisia Internă de Avizare.
Atribuţiile de control şi aplicarea de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, revin Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatului Judeţean Caraş-Severin.

1.       Colaborarea cu Garda Naţională de Mediu
Serviciu  Calitatea Factorilor de Mediu
Serviciu  Calitatea Factorilor de Mediu
ü  Au fost transmise adrese către GNM – Comisariatului Judeţean Caraş-Severin cu privire la nerespectarea obligaţiilor de raportare impuse de legislaţia în vigoare pentru 1 U.A.T. – 1 adresă/deşeuri.
ü  APM CS a colaborat cu GNM – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin pentru monitorizarea stadiului de implementare a Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deşeurilor şi a proiectului Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Caraş-Severin.
ü  A fost verificat in teren modul de administrare a spațiilor verzi in intravilanul localității Reșița in conformitate cu L 24/2007
Serviciul Reglementări
ü  Recepționarea de către Consiliul Județean și UAT-uri, la finalizarea lucrărilor din cadrul contractului ”Închiderea depozitelor urbane neconforme în județul Caraș-Severin”, împreună cu reprezentanţii – 8 centre urbane.
Serviciul Monitorizare şi Laboratoare
ü  Au fost transmise note de informare privind depăşiri ale valorilor limită, pentru datele de monitorizare ale calităţii aerului provenite din reţeaua automată – 4 note.
2.       Prestarea de servicii în activitatea de reglementare şi laborator şi realizarea de venituri
În perioada 01.01.2016 – 31.05.2016, pentru lucrările şi serviciile prestate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin a încasat 141.335,00 lei.

În perioada analizată, laboratorul APM CS a efectuat expertize asupra calităţii apelor uzate, aerului şi a nivelului de zgomot. Contravaloarea serviciilor prestate a fost de 4523 lei (67 determinări, din care: 48 ape și 19 aer) .

3.       Implicarea agenţiei în procesul de educare a publicului în domeniul protecţiei mediului
APM Caraş-Severin a iniţiat, organizat şi s-a implicat activ în procesul de educaţie în domeniul protecţiei mediului prin:
ü  Parteneriate cu grădiniţele, şcolile, liceele din judeţ şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, precum şi ONG-uri pentru realizarea de proiecte de mediu – în perioada (01.01.2016 -31.05.2016) – 8 parteneriate.
ü  Elaborarea de materiale informative (pliante, broşuri, postere);
ü  Acţiuni de informare şi marcare a evenimentelor ecologice în mass-media (care se cifrează la 10 articole apărute în mass-media, cu referire directă la APM Caraş-Severin + 3  comunicate de presă), intervenţii pe posturile de televiziune şi radio locale (6 ştiri referitoare la activitatea APM Caraş-Severin);
ü  Acţiuni de informare şi marcare a evenimentelor ecologice (în număr de 17), conferinţe de presă sau mese rotunde (2 evenimente).
ü  Stimularea tinerilor (elevi de liceu) în alegerea unei specializări în domeniul protecţiei mediului se realizează în cadrul acţiunilor de educaţie ecologică desfăşurate în unităţile şcolare.
ü  În cadrul programului „Şcoala teregoveană - centru cultural comunitar” desfăşurat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale – concursul ”Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim” în parteneriat cu Asociaţia Altitudine Filiala Banat 
ü  În cadrul proiectului Life 10 NAT/RO/740 „Îmbunătăţirea statutului de conservare pentru speciile şi habitatele prioritare din zonele umede ale Porţilor de Fier” proiect   implementat de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin s-au desfăşurat mai multe acţiuni de marcare a evenimentelor din calendarul ecologic (Ziua Mondială a Zonelor Umede, Ziua Mondială a Apei, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare) cu elevii şcolilor din Pojejena, Berzasca, Socol, Moldova Nouă, având ca scop educaţia ecologică a acestora cu privire la importanţa zonelor umede, protejarea speciilor și habitatelor prioritare, promovarea si diseminarea celor mai bune măsuri active de conservare.
ü  Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin derulează în parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu – ”Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire ” – Programul Casa Verde – persoane fizice. În acest sens, la sediul APM Caraș-Severin în perioada 01 ianuarie – 30 mai 2016 s-au depus 28 dosare de decont si s-au făcut 7 completări la dosarele de decontare, care s-au transmis la AFM Bucureşti.
ü  A organizat la sediul instituției în parteneriat cu  Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin, în data de 24 mai 2016 un Seminar cu tema: „Conservarea biodiversității și gestionarea durabilă a ariilor naturale protejate”, la care au luat parte ONG-uri, autorităţi publice locale; reprezentanţii administraţiei parcurilor; reprezentanți mass-media. 
4.             Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin are structura organizatorică stabilită prin organigramă şi asigură, prin compartimentele de specialitate, coordonarea activităţilor de protecţie a mediului la nivelul judeţului.
SERVICIUL AVIZE, ACORDURI, AUTORIZAŢII are drept scop parcurgera şi emiterea de avize, acorduri, autorizaţii, derularea şi urmărirea procedurii de evaluare adecvată pentru planuri în conformitate cu prevederile legale în vigoare
ü  compartimentele de specialitate (deşeuri, arii protejate şi monitoring) sunt implicate efectiv în stabilirea măsurilor şi condiţiilor cuprinse în actele de reglementare;
ü  asigurarea de consultanţă în vederea realizării înregistrărilor în Registrul SIM;
ü  stabilirea obligaţiilor de mediu, conform legislaţiei în vigoare;
ü  asigurare de consultanţă şi emitere acte, conform protocolului încheiat între APDRP, ANPM şi GNM (investiţii pe fonduri europene).
În perioada 01.01.2016 – 31.05.2016 au fost înregistrate un număr total de 977 solicitări de acte de reglementare după cum urmează:
AVIZE pentru planuri şi programe:
un număr total de 70 documentaţii depuse pentru solicitare de aviz :
 Din care:
01.01-31.05.2016
Plan Urbanistic General
1
Plan Urbanistic Zonal
11
Plan Urbanistic de Detaliu
4
Amenajament silvic
3
Completări documentaţie
43
Planuri adoptate fără aviz de mediu – decizie etapa de încadrare
8
Avize emise
0
ACORDURI  pentru proiecte de investiţii:
un număr total de 601 documentaţii depuse pentru solicitarea actului administrativ al autorităţii de mediu:
Din care:
01.01-31.05. 2016
impact nesemnificativ
413
impact redus
82
impact semnificativ
2
completări documentaţie
104
revizuire acord
0
Acorduri emise
0
AUTORIZAŢII  pentru desfăşurarea activităţilor cu impact semnificativ:
un număr total de 306 documentaţii:
Din care:
01.01-31.05.2015
autorizaţii solicitate
31
autorizații integrate solicitate
1
revizuiri solicitate
109
transferuri solicitate
15
completări documentaţie
34
autorizaţii integrate de mediu emise
1
autorizaţii emise
38
transferuri emise
15
Din care cu program de conformare:
0
revizuiri emise
62
Notificări pentru nerealizarea măsurilor din programe de conformare
0
SERVICIUL CALITATEA FACTORILOR DE MEDIU îşi desfăşoară activitatea în următoarele domenii:
1. Compartimentul Deşeuri, Substanţe Chimice Periculoase, Sol Subsol.
1.1.    Domeniul Deşeuri - monitorizează implementarea legislaţiei de mediu în domeniul gestionării deşeurilor, la nivel judeţean colectează, validează şi prelucrează date şi informaţii referitoare la gestionarea deşeurilor, conform cerinţelor legale în vigoare.
Activitatea desfăşurată pe primele luni ale anului în 2016 s-a concretizat în:
a. Finalizarea unor rapoarte anuale pentru anul 2014 (Statistica deșeurilor, Ambalaje, VSU, PCB), elaborarea rapoartelor anuale pentru anul 2015 ( Baterii şi acumulatori uzați, VSU), elaborarea rapoartelor lunare şi pe trimestrul I 2016, privind gestionarea categoriilor de deşeuri generate la nivel judeţean, monitorizarea transportului deşeurilor pe teritoriul judeţului; introducerea datelor anuale în bazele naţionale de date ale Sistemului Integrat de Mediu.
b. Actualizarea  listei operatorilor economici autorizaţi pentru colectarea şi tratarea/eliminarea deşeurilor, pe categorii de deşeuri.
c. Actualizarea planurilor de eliminare a echipamentelor cu conţinut de PCB/PCT pe anul 2015 şi monitorizarea realizării obiectivelor acestora.
d.Implicarea în acţiuni de conştientizare a persoanelor fizice şi juridice asupra obligaţiilor legale privind gestionarea deşeurilor, acţiuni desfăşurate de APM Caraş-Severin în parteneriat cu instituţii publice.
1.2. Domeniul Substanţe Chimice Periculoase - monitorizează implementarea legislaţiei de mediu în domeniul gestionării substanţelor chimice.
Activitatea desfăşurată pe primele  luni ale anului în 2016 s-a concretizat în:
a. Actualizarea  listei operatorilor economici autorizaţi care produc şi/sau utilizează substanţe chimice periculoase.
b. Actualizarea bazei de date privind substanţele chimice periculoase utilizate de operatorii economici, în baza raportărilor acestora.
1.3.Domeniul Sol, Subsol - monitorizarea aplicării prevederilor legale în vigoare, în scopul inventarierii, investigării, evaluării, remedierii zonelor în care solul şi subsolul sunt contaminate.
Activitatea desfăşurată pe primele luni ale anului în 2016 s-a concretizat în:
a.     Elaborarea rapoartelor anuale pentru anul 2015, privind gestionarea acestor situri contaminate istoric și potanțial contaminate şi întroducerea acestor date în baza naţională de date a Sistemului Integrat de Mediu.
2. Compartimentul Biodiversitate - monitorizează implementarea legislaţiei din domeniul conservării naturii, biodiversităţii şi utilizării durabile a componentelor sale precum şi activitatea de administrare a ariilor naturale protejate care nu necesită înfiinţarea de administraţie proprie.
2.1       Domeniul administrarea ariilor naturale protejate.
Activitatea desfăşurată pe primele luni ale anului în 2016 s-a concretizat în:
a. Solicită spre analiză rapoartele de activitate a custozilor ariilor naturale protejate, participă la controale în arii naturale protejate cu privivire la respectarea prevederilor legale în vigoare.
b. S-au analizat 84 de documentaţii depuse de agenţi economici şi administraţii locale pentru realizarea de proiecte care se derulează la limita sau chiar în interiorul ariilor protejate, cu privire la localizarea zonelor afectate şi evaluarea adecvată.
2.2. Domeniul vânătorii şi activităţilor de recoltare/capturare şi comercializare a unor plante şi animale din flora /fauna sălbatică.
Activitatea desfăşurată pe primele luni ale anului în 2016 s-a concretizat în:
a. Monitorizarea recoltării de mamifere mari (urs, lup, pisică sălbatică şi râs) potrivit normelor stabilite în sezonul de vânătoare 2015-2016 pe fiecare fond de vânătoare, centralizarea şi introucerea în baza de date naţională a  evaluărilor şi propunerilor de noi intervenţii pentru sezonul de vânătoare 2016/2017 pentru mamifere mari pe fondurile de vânătoare din judeţ.
b. Analiza documentaţiilor depuse de către agenţii economici pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu pentru activităţile de recoltare /capturare şi comercializare a unor plante şi animale din flora/fauna sălbatică (ciuperci, plante medicinale, melci, animale sălbatice etc.) potrivit normelor în vigoare şi introducerea lor în bazele de date naţionale.
c. În perioada: 01.01.-31.05.2016 s-au emis 18 autorizaţii de mediu pentru activităţile de recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare a plantelor şi animalelor din flora şi, respectiv, fauna sălbatică, dintre care 13 autorizaţii  pentru vânătoare, 4 autorizaţii pentru ciuperci si fructe de pădure şi 1 autorizaţie pentru melci.
d. Au fost verificate efectivele de animale sălbatice de la Grădina Zoologică din Reşiţa conform normelor legale.

2.3. Domeniul baza de date IBIS.
Activitatea desfăşurată pe primele luni ale anului în 2016 s-a concretizat în:
a. Actualizarea bazei de date IBIS respectiv Modulele: Administrare Arii, Derogări, Autorizații, Capturi, Zoo și Acvarii.
3. Compartimentul Programe, Proiecte, Dezvoltare Durabilă - monitorizează derularea programelor şi proiectelor de mediu la nivel judeţean, acordă asistenţă de specialitate autorităţilor administraţiei publice locale pentru implamentarea Planului Local de Acţiune pentru Mediu.(PLAM)
Activitatea desfăşurată pe primele luni ale anului în 2016 s-a concretizat în:
a. Evaluarea implementării măsurilor cuprinse în semestrul II 2015 al PLAM precum şi demersurilor necesare pentru revizuirea Planului Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM) pentru perioada 2015 – 2020.
b. Organizarea manifestărilor cu ocazia zilelor din calendarul ecologic, de exemplu: Ziua Zonelor Umede, Ziua păsărilor migratoare, Luna pădurii, etc.
c. Implementarea proiectului LIFE10 NAT/RO/000740 „IMBUNĂTĂŢIREA STATUTULUI DE CONSERVARE PENTRU SPECIILE ŞI HABITATELE PRIORITARE DIN ZONELE UMEDE ALE PORŢILOR DE FIER” implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin în perioada 15 septembrie 2011- 15 iunie 2016.
Acţiunile instituíei au fost raportate prin informări lunare Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului şi Instituţiei Prefectului Caraş-Severin.
Se află în lucru Raportul cu privire la starea mediului din judeţul Caraş-Severin pe anul 2015, un raport amplu vizând toate aspectele de mediu din judeţ, care va fi finalizat până la sfârşitul lunii august.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI îşi desfăşoară activitatea în următoarele domeniile:
1. Relaţii Publice şi Comunicare asigură legătura cu mass-media dar şi cu organizaţiile nonguvernamentale care activează în domeniul protecţiei mediului facilitând accesul cetăţenilor la informaţiile de interes public. Organizează manifestări de promovare şi diseminare privind informaţia de mediu (întâlniri, simpozioane, colocvii, mese rotunde etc.)
ü  răspunsul la sesizări, reclamaţii şi solicitările privind furnizarea de informaţii publice de mediu – primite/rezolvate : - (11sesizari + 8 informații de mediu L544/2001);
ü  7 comunicate de presă, 10 apariţii radio/TV - conferinţe de presă, campanii de informare şi de conştientizare a publicului în domeniul protecţiei mediului, etc.
2.       Tehnologia Informaţiei asigură gestionarea şi disponibilizarea informaţiei de mediu prin:
ü  publicarea datelor referitoare la calitatea aerului provenite din staţiile automate de monitorizare pe site-ul naţional www.calitateaer.ro, cât şi afişarea acestora pe panouri (interior şi exterior) pentru informarea publicului.
ü  publicarea pe site-ul APM CS: http://apmcs.anpm.ro a ”Buletinului pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în judeţul Caraş-Severin” (zilnic).
ü  publicarea raportului privind calitatea factorilor de mediu - lunar
ü  publicarea raportul anual privind calitatea aerului si al mediului inconjurator.
SERVICIUL MONITORIZARE ŞI LABORATOARE
1.       Organizarea şi operarea reţelelor locale de monitorizare integrată a factorilor de mediu
La nivelul perioadei analizate, în cadrul APM Caraş-Severin au funcţionat următoarele reţele de monitorizare:


Reţeaua
Puncte de prelevare
Nr. indicatori monitorizaţi
Reţeaua de monitorizare a calităţii aerului
Manuală
Flux lent - 10, judeţ 10
1
Automată
Staţia automată – Reşiţa CS-1
Staţia automată – Oţelu Roşu CS-2
Staţia automată –Moldova Nouă CS-3
Staţia automată – Buchin CS-4
Staţia automată – Semenic EM-2
5
5
3
5
6
Reţeaua de monitorizare a calităţii precipitaţiilor
7 - staţiile meteo din judeţ
12
Expertize fizico-chimice a zonelor contaminate  
Ape uzate - 18

4 -15 
fizico-chimici
Determinări de radioactivitate – Staţia RA Reşiţa
Conform programului standard + program special aprobat de LRM/ANPM
6
Reţeaua de monitorizare a nivelului de zgomot urban –
- provenit din traficul rutier


12
1 - nivelul de zgomot echivalent
Reţeaua de monitorizare a calităţii aerului, pentru judeţul CS, a fost proiectată în funcţie de rezultatul evaluării preliminare a calităţii aerului efectuată de Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului (CECA) conform HG 586/2004 – privind înfiinţarea şi organizarea Sistemului Naţional de Evaluare şi Gestionare Integrată a Calităţii Aerului (SNEGICA). Ca urmare a acestei evaluări a rezultat că la nivelul judeţului Caraş-Severin sunt necesare 5 staţii automate pentru monitorizarea calităţii aerului, după cum urmează:
-         2 staţii de tip industrial, amplasate în Reşiţa, respectiv Oţelu Roşu;
-         O staţie EMEP, amplasată pe muntele Semenic;
-         O staţie de trafic, amplasată în localitatea Buchin;
-         O staţie de fond urban/trafic, amplasată în localitatea Moldova Nouă.
Operarea reţelei de monitorizare a calităţii aerului, pentru judeţul CS se realizează respectând legislaţia în vigoare în care sunt specificate responsabilităţile operatorului local – APM CS – în ceea ce priveşte activităţile de gestionare staţii, de laborator şi de gestionare date şi informarea publicului. Începând  cu  luna  august 2015
s-a început revizia generală pentru stațiile de monitorizare a calității aerului din localitățile: Reșița, Oțelu-Roșu, Moldova-Nouă, Buchin. Contractul este în desfășurare pentru stațiile menționate anterior, care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului din România.
2.       Asigurarea funcţionării şi organizării laboratoarelor aparţinând agenţiei
Activitatea laboratorului s-a axat pe:
-         monitorizarea calităţii aerului şi a precipitaţiilor;
-         monitorizarea radioactivităţii mediului;
-         determinarea nivelului de zgomot;
-         expertizarea descărcărilor de ape uzate în resursele de ape.
Nr.
Crt.
Activitatea
UM
Realizat
01.01.-31.05.2016
1
Supravegherea calităţii aerului - determinări manuale – pulberi sedimentabile
determinări
50
2
Supravegherea calităţii precipitaţiilor
determinări
820
3
Expertize asupra calităţii apelor uzate
determinări
240
4
Expertize prestări servicii, poluări accidentale, solicitări ale GNM
determinări
2

   Apă
determinări
0

   Aer
determinări
2

   Zgomot
determinări
0
5
Determinarea zgomotului urban
determinări
192
6
Determinarea radioactivităţii mediului
determinări
5077

  Program standard
determinări
5058

  Program special
determinări
19
7
Gestionarea stațiilor automate de monitorizare a calităţii aerului
  CS-1 – Reşiţa
  CS-2 – Oţelu Roşu
  CS-3 – Moldova Nouă
  CS-4 – Buchin
  EM-2 - Semenic
determinări
Automate:
SO2, NO, NOx, NO2, CO, O3, COV, PM10
Total - 52890
Manuale:
PM10grv - 418
APM CS nu a avut solicitări din partea GNM – Comisariatul Judeţean CS pentru efectuarea unor determinări de laborator.
În perioada 01.01.2016 –31.05.2016 au fost elaborate:
-                5 rapoarte lunare privind starea mediului (postate lunar pe  site-ul: www.anpm.ro);
-                152 buletine zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului (postate zilnic pe  site-ul www.anpm.ro);
-                1 raport anual  în domeniul calităţii aerului, pentru anul 2015, în vederea raportării acestora către Comisia Europeană şi Agenţia Europeană de Mediu, (postat pe site-ul www.anpm.ro).
-                241 rapoarte şi situaţii solicitate de către MMAP, ANPM, Instituţia Prefectului – Județ Caraș-Severin, alte autorităţi.

DIRECTOR EXECUTIV
Mihai Dănuț CEPEHA

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu