Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 21 iunie 2016

În perioada 1-3 iulie 2016, „Zilele Reşiţei şi Ruga Bănăţeană”

Cu prilejul aniversării a 245 de ani de industrie siderurgică la Reșița, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Reşiţa organizează, în perioada 1-3 iulie 2016, Zilele Reşiţei şi Ruga Bănăţeană”.
Programul manifestării va fi complex și diversificat, cuprinzând simpozioane cu participare internațională, expoziții de artă plastică și filatelie, spectacole muzicale aparținând unor variate genuri muzicale precum simfonic, coral, dance, pop, rock, folk, folcloric, dar și spectacol de teatru și evenimente sportive.
Spectacolele se vor desfășura în două locații: Centrul Civic și Parcul Tricolorului.

Momentul aniversar din istoria Reșiței va fi marcat în cadrul unor simpozioane pe tema industriei, organizate în parteneriat cu Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, prin expoziții de fotografie și de filatelie.
Numele sonore care se disting în programul artistic al manifestării din acest an  sunt:
IRIS, consacrata formație rock care va evolua în 2 iulie, în Centrul Civic
Delia, care va concerta în 3 iulie, în Centrul Civic
Teo Milea, care va susține un recital de pian în 2 iulie, în Centrul Civic
Orchestra Filarmonicii de Stat din Arad sub bagheta maestrului Sabin Păuța care va încânta publicul reșițean în 2 iulie, în Centrul Civic
Nicolae Furdui Iancu, artistul care face să vibreze sufletele tuturor românilor, va evolua în 3 iulie, în Parcul Tricolorului
Maria Gheorghiu, Cristian Buică, Dinu Olărașu și Vasile Mardare – cantautorii care vor aduce aproape de suflet acordurile muzicii folk în 2 iulie, în Centrul Civic
Camelia și George Hora – care vor concerta în 2 iulie, în Parcul Tricolorului.
Programul artistic va fi completat și de momente susținute de ansamblurile folclorice aparținând minorităților naționale.
De asemenea, în data de 29 iunie 2016, pe scena Teatrului de Vest din Reșița, va avea loc reprezentația Teatrului Pygmalion din Viena cu piesa “Cină cu Gustav Klimt” de Jacek Cygan, regia Nicolae Dumitru Vlădulescu.
Și în acest an, va fi organizată a doua ediție a manifestării sportive “Pe locuri, fiţi gata, sport!”, în data de 2 iulie, în Centrul Civic, care va consta în prezentarea cluburilor sportive din oraș și desfășurarea unor demonstrații sportive.
În cartierul Câlnic, în 29 și 30 iunie 2016, se va desfășura tradiționala Rugă bănățeană, atmosfera fiind asigurată de Ramona Vița și orchestra condusă de Petrică Vița.
Programul complet al manifestării “Zilele Reșiței și Ruga bănățeană 2016” va fi comunicat în perioada următoare.




Primăria Municipiului Reșița

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu