Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 9 martie 2022

“ȘTIU ȘI APLIC – SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ȘCOLII”

Statisticile anuale din Uniunea Europeană indică faptul că lucrătorii tineri au o rată de accidentare mai ridicată în raport cu alte categorii de lucrători din cauza faptului că, fiind nou veniți în câmpul muncii, aceștia nu acordă importanță riscurilor la care se expun devenind astfel ținte sigure ale accidentelor de muncă.

Cu scopul de a reduce incidența accidentelor de muncă în rândul tinerilor lucrători, Inspecția Muncii desfășoară prin inspectoratele teritoriale de muncă o

acțiune intitulată CONCURS NAȚIONAL “ȘTIU ȘI APLIC – SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ȘCOLII”, grupul țintă fiind format din elevii de liceu din filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului) și filiera teoretică (profil real).

Centrele de învățământ pot contribui decisiv la scăderea numărului de cazuri de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea și educarea tinerilor în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, în acest sens instituția noastră având încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin privind organizarea concursului cu ajutorul cadrelor didactice și specialiști ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin.

În același timp, ținând cont de faptul că tinerii elevi au posibilitatea de a munci legal încă de la vârsta de 15 ani accesând tot mai mult joburi în vacanțe, este necesar ca aceștia să fie conștientizați în privința noțiunilor legislative legate de încheierea contractelor de muncă, în acest fel această informare contribuind la combaterea muncii la negru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu