Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 31 martie 2022

Aproximativ 200 de locuri alocate Ministerului Afacerilor Interne au fost scoase la concurs

 
Aproximativ 200 de locuri alocate Ministerului Afacerilor Interne au fost scoase la concurs la instituţiile de învăţământ din structura Ministerului Apărării Naţionale şi la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", pentru sesiunea iulie-august 2022.

Persoanele interesate de o carieră de ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne pot opta pentru cele 130 de locuri scoase la concurs în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" din Bucureşti, precum şi în cadrul a şapte instituţii de învăţământ superior ale Ministerului Apărării Naţionale: Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" Bucureşti, Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu, Academia Tehnică Militară "Ferdinand I" Bucureşti, Institutul Medico-Militar - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" Braşov şi Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa.

Printre specializările unităţilor de învăţământ ale MApN se numără: logistică, echipamente şi sisteme electronice militare, comunicaţii pentru apărare şi securitate, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviaţie, medicină generală, management aeronautic, managementul traficului aerian- meteorologie, studii de securitate şi informaţii.

Totodată, 65 de locuri alocate MAI au fost scoase la concurs în cadrul a cinci instituţii de învăţământ postliceal ale MApN: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică Sibiu, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" Boboc, Şcoala Militară de Maiştri Militari ai Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" Constanţa şi Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică "Gheorghe Lazăr" Chitila.

Astfel, cei care doresc să aplice pentru locurile MAI din cadrul şcolilor postliceale ale MApN, pot opta pentru mai multe specializări, printre care: echipament de apărare chimică, bacteriologică, radiologică şi nucleară (CBRN), tehnică de informaţii, administrare sisteme/reţele de comunicaţii/informatică, operare şi mentenanţă echipamente informatice, administrare securitate sisteme/reţele de comunicaţii/informatică, electromecanică şi automatizare de bord aviaţie, comunicaţii navale şi observare semnalizare, motoare şi instalaţii electrice navale.

Recrutarea candidaţilor se realizează de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare, aflate în unităţile din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare din aparatul central al inspectoratelor generale, potrivit organizării administrativ-teritoriale, în raport de oferta educaţională prevăzută la instituţiile de învăţământ care şcolarizează personal în beneficiul MAI şi de domiciliul/reşedinţa înscrise în cartea de identitate al candidatului.

Recrutarea candidaţilor pentru locurile MAI la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale se realizează de toate unităţile cu sarcini de recrutare, precum şi de către Inspectoratul General de Aviaţie al MAI.

De asemenea, pentru Institutul Medico-Militar, recrutările se efectuează de toate instituţiile menţionate anterior, dar şi de către structura de resurse umane a Direcţiei Medicale din MAI.

Recrutarea candidaţilor pentru admiterea la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" se realizează de structura de resurse umane a Inspectoratului General de Aviaţie al MAI şi de unităţile teritoriale ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române cu sarcini de recrutare, iar pentru Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" se realizează de unităţile teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române cu sarcini de recrutare.

Până la data de 20 mai 2022, candidaţii care întrunesc condiţiile şi criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare vor completa cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pe care o pot descărca de pe site-ul MAI, şi pe care o pot depune la unităţile MAI de recrutare din judeţul de domiciliu.

Evaluarea psihologică a candidaţilor se realizează de specialişti din cadrul unităţilor de recrutare, potrivit planificării întocmite de către structurile cu atribuţii de recrutare.

Examinarea medicală a candidaţilor se realizează potrivit prevederilor OMAI nr.105/2020 privind examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare.

Proba de evaluare a performanţei fizice se va susţine la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, în perioada 1-6 iulie 2022, potrivit unei planificări care va fi adusă la cunoştinţă candidaţilor în timp util, prin postarea acesteia pe site-ul MAI la secţiunea Carieră/Instituţii de învăţământ/Formare profesională. În vederea susţinerii acestei probe, candidaţii vor avea asupra lor cartea de identitate/paşaportul.

Ulterior promovării probei de evaluare a performanţei fizice, candidaţii MAI la instituţiile de învăţământ ale MApN şi Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" din Bucureşti se înscriu la instituţiile pentru care au optat şi pentru care au întocmit dosar de recrutare, prezentând documentele solicitate de organizatori şi continuă procedura de admitere conform graficelor/ calendarelor stabilite de acestea prin metodologiile/regulamentele proprii.

Tematica şi bibliografia de concurs, etapele de înscriere a candidaţilor şi planificarea probelor de concurs se regăsesc pe site-ul oficial al fiecărei instituţii de învăţământ.

Pentru mai multe informaţii cu privire la sesiunea de admitere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul Bucureşti, pot fi consultate site-ul MAI https://www.mai.gov.ro/cariera/institutii-de-invatamant-formare-profesionala/ , precum şi pe site-urile oficiale ale instituţiilor de învăţământ pentru care optează.

Candidaţii au obligaţia de a urmări informaţiile cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a concursurilor de admitere pe site-urile oficiale ale instituţiilor de învăţământ pentru care optează.

Candidaţii pot opta pentru mai multe instituţii de învăţământ în funcţie de data stabilită pentru susţinerea probelor de cunoştinţe/ graficele de admitere, situaţie în care se întocmesc dosare distincte de recrutare.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu