Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 14 martie 2022

MAE a demarat programul "Dialog cu diaspora pe teme consulare" pentru anul 2022

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă desfăşurarea primei reuniuni din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022" cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din străinătate.

Astfel, la data de 12 martie 2022, a fost organizată o reuniune cu membrii comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Irlanda. La acest eveniment, organizat în format hibrid, au participat reprezentanţi ai Departamentului Consular din Ministerul Afacerilor Externe, prin videoconferinţă, precum şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Dublin, întâlnirea fiind moderată de către ambasadorul României în Irlanda, Laurenţiu Mihai Ştefan.

Pe parcursul acestei reuniuni, reprezentanţii mediului asociativ românesc au adresat o serie de întrebări privind extinderea reţelei consulare, organizarea consulatelor itinerante, prestarea serviciilor consulare prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro), necesitatea îmbunătăţirii comunicării prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi alte teme de interes pentru membrii comunităţii româneşti din Irlanda.

Reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai Departamentului Consular au răspuns întrebărilor, prezentând principalele proiecte pe care le au în derulare în vederea eficientizării activităţii consulare pentru comunitatea românească din Irlanda, în special cele legate de stadiul mutării sediului ambasadei şi al secţiei consulare într-un spaţiu mai modern şi mai funcţional, operaţionalizarea Biroului consular de la Belfast (Irlanda de Nord) şi procedura organizării consulatelor itinerante (mobile).

De asemenea, s-au prezentat şi alte demersuri ale MAE în vedea creşterii capacităţii de procesare a serviciilor consulare la Secţia consulară din Dublin, precum suplimentarea resurselor de personal şi de echipamente tehnice.

Contextul a prilejuit şi o discuţie despre alte teme de interes pentru comunitatea românească din Irlanda, precum Recensământul din acest an, promovarea cursurilor de limbă română şi proiectele finanţate prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

MAE apreciază participarea şi interesul manifestat de către reprezentanţii comunităţii româneşti din Irlanda faţă de modul în care evoluează serviciile consulare şi paşii pe care instituţia îi întreprinde pentru creşterea calităţii serviciilor consulare.

Informaţii suplimentare

Programul "Dialog cu diaspora pe teme consulare" a fost demarat în 2015, la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, şi a fost reluat în anul 2021, constând în acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor, cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Până în prezent au avut loc aproape 30 de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru şi Regatul Spaniei.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de "Dialog cu diaspora pe teme consulare" sunt adaptate la problematica specifică din statul de reşedinţă/circumscripţia consulară. De asemenea, fiecare reuniune include şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanţii MAE şi ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare oferă comunităţilor şi mediului asociativ românesc informaţii şi clarificări cu privire la activitatea desfăşurată în statele de reşedinţă.
Demersul continuării programului "Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2022" vine în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, şi creează astfel un cadru de dialog deschis şi constant prin intermediul căruia reprezentanţii comunităţilor româneşti au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricţiilor impuse de criza sanitară asupra activităţii consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităţilor româneşti pentru anul 2022 prevede organizarea a unui număr de 9 întâlniri în cadrul în cadrul cărora vor fi invitaţi să participe membri ai comunităţilor româneşti din Europa (ţările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania şi Ungaria), Asia (Malaezia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia şi continentul nord-american (Canada).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu