Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 28 martie 2022

Aproape 700 de persoane au primit sprijin prin intermediul platformei www.impreunapentrusanatate.ro


 - 428 de pacienţi cu afecţiuni grave au beneficiat de suport pentru găsirea de tratamente şi medicamente sau strângerea de fonduri

- 250 de mame şi copii, victime ale războiului din Ucraina, au primit cazare, sprijin cu traduceri, acces la spitale şi medicamente

În perioada iulie 2021 - martie 2022, platforma www.impreunapentrusanatate.ro, gestionată de Asociaţia M.A.M.E în beneficiul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer sau cu alte afecţiuni grave, a fost accesată de aproape 14.600 de ori şi a preluat şi rezolvat 428 de cereri de ajutor venite de la bolnavi sau de la aparţinătorii lor din întreaga ţară. Acestora li se adaugă alte 250 de cazuri - mame şi copii, victime ale războiului din Ucraina, care au primit cazare gratuită, sprijin cu traduceri de documente medicale, conectarea cu clinici şi spitale, medicamente sau alte bunuri de primă necesitate.

În soluţionarea cererilor de ajutor intermediate de platformă un rol important îl are "Comunitatea Solidarităţii", un spaţiu virtual în care sunt conectate persoanele care au nevoie de ajutor cu cele care pot oferi ajutor. În cele nouă luni de la lansare, 102 persoane s-au înscris în comunitate pe https://impreunapentrusanatate.ro/ro/offer-help, dintre acestea 34 fiind medici, farmacişti, psihologi, traducători autorizaţi, esenţiali în furnizarea de consiliere pentru accesarea serviciilor medicale potrivite, în găsirea unor medicamente, în oferirea de suport emoţional sau de sprijin pentru traducerea unor documente medicale.

Primele trei cele mai solicitate servicii de pe platformă sunt cele de informare şi îndrumare pentru a beneficia de servicii medicale, consultanţă pentru strângerea de fonduri şi suport în găsirea unor medicamente şi tratamente.

În secţiunea "Clinici şi Spitale", pacienţii sau aparţinătorii lor au acces la informaţii actualizate despre serviciile medicale existente în peste 400 de clinici şi spitale de stat sau private, din peste 20 de ţări din Europa, America şi Asia, precum şi date de contact ale specialiştilor oncologici, opţiuni de cazare în apropierea spitalelor sau variante de transport de la aeroport către unitatea medicală. Au fost adăugate pe platformă şi ONG-uri naţionale şi internaţionale care pot veni în sprijinul pacienţilor cu diverse servicii de suport şi consiliere.

Pacienţii care au nevoie de fonduri pentru plata unor investigaţii, intervenţii sau tratamente care nu pot fi efectuate în România sau care nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pot beneficia gratuit de consultanţă în strângerea de fonduri, bifând tipul de serviciu disponibil la rubrica "Solicită ajutor": https://impreunapentrusanatate.ro/ro/request-help.

Platforma digitală www.impreunapentrusanatate.ro a fost finanţată cu 335.800 lei de către Fundaţia Vodafone România prin programul "Connecting for Good" şi a fost dezvoltată în parteneriat cu Code for Romania, în cadrul programului Civic Labs.

***
Asociaţia M.A.M.E. este o organizaţie non-profit care sprijină copiii şi tinerii diagnosticaţi cu cancer şi alte boli grave din România. În cei 13 ani de activitate, a oferit servicii de informare şi îndrumare, dar şi suport psiho-socio-medical pentru aproximativ 6.000 de beneficiari. De asemenea, a donat aparatură medicală performantă de care beneficiază, anual, peste 10.000 de pacienţi oncologici. A derulat campanii de informare şi conştientizare în rândul a peste 8.000 de elevi privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi combaterea fenomenului de tip bullying. Pentru mai multe detalii referitoare la activitatea derulată de asociaţie şi rezultatele obţinute până în prezent, vă invităm să accesaţi: www.asociatiamame.ro sau www.facebook.com/AsocMAME

***
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga ţară, în domeniile sănătăţii, educaţiei şi serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ şi www.facebook.com/fundatiavodafone.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu