Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 martie 2022

La Universitatea Politehnica Timişoara şi-au început activitatea, în premieră, primele grupe de excelenţă

E binecunoscut faptul că elevii pasionaţi de programare şi de zona IT în general se îndreaptă spre Universitatea Politehnica Timişoara, mai ales că instituţia a încurajat şi susţinut mereu performanţa. Odată cu debutul celui de-al doilea semestru al actualului an de învăţământ, UPT vine cu o nouă premieră - formarea unor grupe de excelenţă, care să valorifice la maxim potenţialul studenţilor şi din rândul cărora să fie, eventual, selectaţi viitorii profesori sau specialişti de înaltă performanţă.

La iniţiativa rectorului UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, au fost formate, pentru început, două grupe de performanţă, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, respective Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale, unde au fost invitaţi să se înscrie studenţii din anul I care au avut rezultate bune la olimpiadele şi concursurile din perioada liceului, precum şi cei care au obţinut rezultate bune la programare în decursul semestrului I.

Grupele de excelenţă care au început deja, fiecare cu câte 20 de studenţi, sunt următoarele
- Tehnici Avansate de Programare;
- Sisteme Inteligente cu Microcontrolere şi Procesoare.

Înscrierea în cadrul acestor grupe s-a făcut pe bază de invitaţie, pentru studenţii cu rezultate deosebite în liceu şi va însemna participarea la activităţi suplimentare, cu posibilitatea recunoaşterii acestora la anumite discipline obligatorii, dar şi pregătire supervizată pentru participarea la concursuri.

Cursurile sunt susţinute de cadre didactice care au fost în trecut olimpici la disciplinele respective, iar orarul a fost astfel stabilit încât să nu se suprapună cu celelalte cursuri.

Studenţii înscrişi în grupele de excelenţă vor avea acces la burse suplimentare din veniturile proprii ale universităţii şi vor fi sprijiniţi la concursurile universitare din ţară şi străinătate printr-un sistem de granturi dedicate. Totodată, acestora li se vor recunoaşte anumite activităţi didactice dacă efortul în domeniile acelor discipline a fost suplimentar în cadrul sistemului de excelenţă.

Prin aceste grupe de excelenţă, Universitatea Politehnica Timişoara urmăreşte să le creeze tinerilor care excelează în IT toate condiţiile pentru a se dezvolta în acord cu potenţialul pe care îl au şi, de ce nu, să recruteze viitorii colegi din universitate. Ideea va putea fi extinsă în anii următori şi spre alte facultăţi sau domenii.

"Înfiinţarea unor grupe de excelenţă la Universitatea Politehnica Timişoara este un proiect care ni s-a părut foarte interesant pentru că avem, la majoritatea facultăţilor - chiar dacă am început pe zona de IT, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, respectiv, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale - un număr mare de studenţi cărora planul de învăţământ le oferă o pregătire foarte bună pentru piaţa muncii, dar avem şi o serie de studenţi cu rezultate foarte bune pe zona de olimpiade, concursuri studenţeşti, care ar putea acoperi mai mult. Avem şi studenţi de excepţie din care, sper eu, să recrutăm la un moment dat viitori colegi. Atunci am venit cu această iniţiativă care nu schimbă planul de învăţământ, ci adaugă, pe semestru, câte un curs care e ţinut, în acest an, de exemplu, de oameni care au fost şi ei olimpici la un moment dat şi care ştiu ce nevoi au studenţii foarte buni. Urmărim ca prin acest curs, pe de o parte, să-i provocăm să înveţe mai mult, iar pe de altă parte să încercăm să-i atragem şi spre zona de cercetare, în anii mai mari. Va fi câte un curs pe semestru, deocamdată pe zona de IT, dar ne propunem să extindem proiectul şi spre alte facultăţi, bineînţeles cu specificul dat de domeniile facultăţilor respective", a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.


Departament Comunicare şi Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu