Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 4 martie 2022

StartUPT, programul care îi pregătește pe studenți să fie antreprenori de succes

Universitatea Politehnica Timișoara pregătește antreprenori pentru a dezvolta afaceri de succes. Programul StartUPT îi învață pe studenți cum să fie competitivi în piață, chiar dacă sunt la început de drum.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Studenții pot beneficia de finanțări nerambursabile între

40.000 de euro și 60.000 de euro, dacă se înscriu în programul StartUPT, din cadrul InnoTech Student. Ne dorim ca pe această cale să descoperim antreprenori care să dezvolte produse ce aduc plusvaloare în piață, studenți care au idei bune și până acum nu au avut curajul să le pună în practică, dar și oameni cu inițiativă. Pe de altă parte, pentru noi este important ce se întâmplă cu afacerea după ce se termină finanțarea, așa că trainerii noștri le oferă cursanților toată pregătirea necesară pentru a dezvolta o afacere de succes”.

Universitatea Politehnica Timișoara a început cursurile antreprenoriale din cadrul programului StartUPT și menține deschisă lista de înscriere pentru studenții care vor să înființeze o afacere. Programul de antreprenoriat își propune să descopere idei de afacere inovatoare, care să se dezvolte în zona de vest a țării și să creeze competiție în piață. De altfel, acest program beneficiază de 40 de ore de formare, în care studenții vor învăța cum să realizeze un plan de afaceri realist, cum să comunice și tot ce trebuie să știe despre marketingul unui start-up și, poate cel mai important, cum să atragă finanțări noi și cum să își crescă afacerea, după ce se termină ajutorul financiar din cadrul StartUPT.

În cadrul acestui proiect  vor fi finanțate 26 de afaceri. Jumătate dintre ele vor primi până la 40.000 de euro dacă planul de afaceri prevede doi angajați, celelalte 13 afaceri vor primi până la 60.000 de euro, dacă vor crea trei locuri de muncă.

„Am ales această formulă de finanțare și am decis să nu oferim sume mai mari pentru că dorim să le oferim studenților un imbold, astfel încât să vină cu proiecte serioase și relevante. De altfel, acest lucru îi va stimula să dezvolte mai bine propriul produs sau serviciu și să fie orientați permanent și spre alte finanțări. Practic vor avea un nivel de implicare mai ridicat și nu se vor baza doar pe acești bani. Din primele cursuri am observat că există idei bune, sunt studenți care vor să dezvolte start-up-uri în domeniu IT, în energie verde sau aplicații care să revoluționeze anumite activități medicale”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Formatorii aleși de Universitatea Politehnica Timișoara pentru a susține cursurile de antreprenoriat sunt oameni cu multă experiență în mediul economic, în marketing, dar și în atragerea de fonduri europene. Este foarte important ca studenții, împreună cu formatorii din cadrul proiectului, să parcurgă partea teoretică, să facă exerciții cu tematică financiară și să lucreze individual pentru a putea deveni antreprenori.

„În acest moment am încheiat prima serie de formare antreprenorială cu studenții selectați în grupul țintă și ne bucurăm că toți au venit cu idei de afaceri interesante pe care le-au îmbunătățit prin colaborarea cu formatorii noștri. De altfel, candidații au reușit să finalizeze cu brio examenul pentru certificare ANC. Între timp, continuăm să selectăm studenți în grupul țintă pentru următoarele serii. Universitatea Politehnica Timișoara se va concentra în perioada următoare pe acordarea de ajutor pentru tinerii ale căror afaceri vor fi sprijinite financiar în vederea asigurării sustenabilității, prin activități de tip: organizarea și derularea unor programe de învățare prin întreprinderi simulate, organizarea de stagii de practică în mediul economic real. Ne dorim ca toate afacerile finanțate să se dovedească de succes și să facă performanță în regiunea nostră”, a declarat Radu Vasiu, directorul proiectului StartUPT.

Studenții care doresc să se înscrie în programul StartUP o pot face aici: https://www.cm.upt.ro/ro_ro/proiecte-nationale/start-upt/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu