Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 4 martie 2022

Lecție de educație rutieră pentru elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă "Aurora" Reșița

În dimineața zilei de ieri, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Reșița au fost prezenți în mijlocul copiilor de la Centrul Școlar "Aurora", ocazie cu care le-au prezentat acestora regulile de bază în ceea ce privește educația rutieră. 

Aproximativ 20 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani au învățat de la polițiști cât de important este să cunoască de mici regulile de circulație pe drumul public și să le respecte astfel încât să reducă posibilitatea de a fi implicați în evenimente rutiere. 

Printre regulile elementare a căror cunoaștere îi protejează pe micii pietoni de la vârste cât mai fragede, se numără următoarele reguli transmise de către polițiști cât mai pe înțelesul acestora: 

Traversează pe trecerile marcate cu zebră!

Uită-te în stânga și în dreapta de fiecare dată când traversezi!

Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, întotdeauna este bine să îți iei o măsură de siguranță în plus.

Traversează după ce te asiguri că nu vine nicio mașină!

Nu traversa niciodată strada în fugă sau în curbă!

Nu traversa printre mașini oprite!

Mergeți întotdeauna pe trotuar!

Când treci strada, nu sta pe telefon sau cu căștile în ureche!

Dacă traversezi strada, concentrează-ți atenția vizuală și auditivă la ce se întâmplă în jurul tău, nu fi distras folosind telefonul sau ascultând muzică în căști la volum ridicat.

Nu-i imita pe cei care trec pe roșu și nu așteaptă ca semaforul să își schimbe culoarea!

Cei care traversează neregulamentar riscă să fie sancționați contravențional și, în același timp, își pun viața în pericol.

Nu scoateți niciodată mâna sau capul pe geamul mașinii, puteți fi loviți de mașinile care vin din sens opus!

Pe timpul deplasării în mașină, mergeți în siguranță folosind centura de siguranță sau sistemele de siguranță precum  dispozitivele de fixare în scaun pentru copii instalate în mașină, destinate copiilor cu înălțime de până la 135 cm.

Copilul de azi este șoferul de mâine, iar educația rutieră preventivă se formează din copilărie! 

Conştientizarea de către preşcolari și școlari a importanţei cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie rutieră este un factor important, care contribuie, pe termen lung, la scăderea numărului de accidente rutiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu