Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!joi, 3 martie 2022

Alianţa Timişoara Universitară la Expo Dubai 2020

 
Alianţa Timişoara Universitară (ATU), ce reuneşte cele patru mari instituţii de învăţământ superior din oraş (Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I") va fi prezentă, timp de o săptămână, începând cu data de 3 martie 2022, la Expo Dubai 2020, unde, în cadrul standului Consiliului Judeţean Timiş, vor fi prezentate planuri de investiţii, oportunităţi de business, destinaţii turistice, cultura şi mediul academic.

Alianţa Timişoara Universitară, care şi-a asumat un rol de coagulare şi dezvoltare a oraşului şi a regiunii, prin identificarea, susţinerea şi implementarea de proiecte educaţionale, de cercetare ştiinţifică şi comunitare de mare anvergură, cu iminente aplicaţii şi transformări în viaţa publică a Timişoarei, judeţului Timiş şi Banatului, în ansamblul său, transmite un mesaj de unitate în ceea ce priveşte învăţământul superior timişorean, ca motor al dezvoltării regiunii.

Programul de la Expo Dubai cuprinde evenimente, întâlniri de prezentare a Timişului, proiecţii de filme, activităţi culturale interactive şi reprezentaţii artistice live. În cadrul pavilionului vor fi disponibile mese multimedia touchscreen, precum şi ochelari de realitate virtuală şi augmentată.

Sub egida Capitalei Europene a Culturii 2023, instituţiile de cultură din judeţ îşi vor uni forţele cu mediul universitar şi mediul de afaceri pentru a convinge mii de vizitatori din întreaga lume să călătorească, să studieze sau să investească în Timiş.

Alianţa Timişoara Universitară a răspuns prompt şi cu entuziasm invitaţiei Consiliului Judeţean Timiş de a participa la Expo Dubai, venind cu propriul concept de promovare.

Preşedintele în exerciţiu al ATU, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan a mobilizat resursele Universităţii Politehnica Timişoara (infrastructura Teleuniversitatea şi specialişti), care au elaborat videoclipul de prezentare al Alianţei: (link disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=zRK0h4swfAs), cu sprijinul şi deschiderea celorlalte instituţii de învăţământ superior partenere: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I".

"Ne bucurăm să vedem că exerciţiul colaborării rodeşte şi că Timişoara şi Timişul se prezintă unite la Expo Dubai 2020. Delegaţia Timişului, din care fac parte şi reprezentanţi ai universităţilor, are responsabilitatea de a stabili premisele unor parteneriate şi proiecte ulterioare", a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara şi preşedinte al Alianţei Timişoara Universitară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu