Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 februarie 2020

Modalităţi simple şi rapide pentru eliberarea paşaportului

Modalităţi simple şi rapide pentru eliberarea paşaportului. Timpul de aşteptare la ghişeu a scăzut în 2019 faţă de 2018 şi numărul de documente de călătorie eliberate a crescut.

În anul
2019 au fost eliberate, la nivel naţional, 1.591.256 paşapoarte simple electronice, faţă de 1.368.208 eliberate în aceeaşi perioadă a anul 2018, constatându-se o creştere cu 16,30%.

Au fost transmise prin curier 123.700 paşapoarte simple electronice, faţă de 70.328 în aceeaşi perioadă a anului 2018, fiind înregistrată o creştere cu 75,98% la acest capitol.

De asemenea, se constată o scădere de 34,70% a cererilor depuse pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare în 2019, comparativ cu anul 2018.

În ultimii ani, Ministerul Afacerilor Interne a implementat proceduri rapide şi simplificate pentru eliberarea documentelor de călătorie, inclusiv în ceea ce priveşte programarea on-line, măsuri ce îşi dovedesc efiienţa.

Vă reamintim că pentru eliberarea paşaportului simplu electronic sau a celui temporar cetăţenii pot depune cererea, în ţară, la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, iar în străinătate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, indiferent de locul în care au domiciliul sau reşedinţa.

Pentru evitarea aglomerării la ghişee a fost dezvoltată şi este operaţională platforma de programare on-line (pentru cererile depuse în ţară) www.epasapoarte.ro. Timpul de aşteptare la ghişeu, în cazul în care faceţi o astfel de programare, este zero.

Pentru cererile depuse în ţară, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice/temporare este de maximum 15 zile lucrătoare, iar timpul mediu este de 10 zile lucrătoare. Excepţia o constituie cazul paşaportului simplu temporar când cererile se pot soluţiona în cel mult 3 zile lucrătoare dacă se motivează urgenţa. Astfel, motivele invocate pot fi de natură medicală, familiale sau profesionale, ori de altă natură conform legii.

Direcţia Generală de Paşapoarte a dezvoltat aplicaţia on-line "status paşaport", prin care cetăţenii pot urmări procesul de soluţionare a cererii de eliberare a paşaportului simplu electronic.

Cererile privind eliberarea paşapoartelor simple electronice pot fi depuse şi la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, iar ridicarea lor se poate face din ţară, de la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, în termen de 10 zile lucrătoare.

De asemenea, există posibilitatea ca paşaportul să fie ridicat de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate, în maxim 45 de zile lucrătoare în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile în state terţe.

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani, 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani, iar pentru cel simplu temporar este de 96 de lei. Aceasta se poate achita, anterior depunerii cererii, prin următoarele modalităţi: prin internet banking, prin virament bancar de la orice bancă unde aveţi cont deschis, prin mandat poştal (se poate efectua la orice Oficiu Poştal), prin numerar sau, după caz, prin intermediul POS-urilor instalate la casieriile Trezoreriei Statului, la casieriile Instituţiilor Prefectului, în numerar la CEC Bank sau la automatele de plată instalate la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple al Municipiului Bucureşti cu sediul în PLAZA ROMANIA, b-dul Timişoara, nr. 26, sector 6 sau la punctul de lucru din PARKLAKE SHOPPING CENTER, str. Liviu Rebreanu, nr. 4, sector 3.

Paşaportul simplu electronic poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la reşedinţa titularului ori ale persoanei care a formulat cererea, cu suportarea de către aceştia a cheltuielilor de expediţie.

Pentru informaţii suplimentare privind eliberarea paşapoartelor vă recomandăm să accesaţi secţiunea "Întrebări frecvente" de pe site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu