Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 22 februarie 2020

Bulgaria - Timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei în perioada 24 februarie - 01 martie 2020


 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, în perioada 24 februarie - 01 martie 2020, există riscul creşterii timpului de aşteptare la punctele de frontieră.

Începând cu data de 1 martie 2020, autorităţile bulgare vor da în folosinţă sistemul e-TOLL de taxare rutieră în baza distanţei parcurse (în km) pentru categoria de autovehicule de transport marfă şi pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone.

Vigneta electronică bulgară, cu valabilitate de o săptămână, destinată acestei categorii de autovehicule va mai putea fi achiziţionată doar până la data de 23 februarie 2020. În perioada 24 - 29 februarie 2020, pentru categoria de autovehicule de transport marfă şi pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone vor putea fi achiziţionate doar vignete electronice bulgare cu valabilitate de o zi.

Astfel, se recomandă cetăţenilor români să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei către Bulgaria, în special pentru autocamioane şi autocare cu masa mai mare de 3,5 t.

Începând cu data de 1 martie 2020, Departamentul "BGTOLL" al Agenţiei Executive "Infrastructură Rutieră" din cadrul Ministerului Transporturilor, Comunicării şi Tehnologiei Informaţionale din Bulgaria, responsabil cu gestionarea problematicii implementării noului sistem e-TOLL şi colectării taxelor de drum aferente, va organiza echipe mobile ce vor asigura informarea şi sprijinirea şoferilor în vederea obţinerii autorizaţiilor necesare, în vederea prevenirii formării de coloane.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care tranzitează teritoriul bulgar să se informeze din timp cu privire la aspectele menţionate, să se conformeze cerinţelor legale şi să ia măsurile necesare în vederea organizării itinerariilor de deplasare ţinând cont de noile prevederi legislative şi de riscul creşterii timpului de aşteptare la trecerea frontierei.

Informaţii suplimentare sunt disponibile:

- pe site-ul www.bgtoll.bg cu privire la e-vignetă şi noul sistem e-TOLL (informaţiile sunt disponibile şi în limba română);

- pe site-ul www.mvr.bg - link https://www.mvr.bg/gdgp cu privire la situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (informaţiile, la acest moment, sunt disponibile doar în limba bulgară).

De asemenea, pentru informaţii actualizate privind starea actuală a drumurilor, se recomandă utilizarea aplicaţiei gratuite LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) https://lima.api.bg/, accesarea paginii de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg sau apelarea numărului de telefon 070013020 (non-stop). În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează, pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, https://www.meteoalarm.eu/, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:Irina M.C

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu