Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 16 februarie 2020

2020 - Anul Politehnicii în Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara și Primăria Municipiului Timișoara organizează marți, 18 februarie 2020, ora 14:00, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al UPT (Bd. V. Pârvan nr. 2B), Gala „2020 - Anul Politehnicii în Timișoara”, organizată pentru a celebra rolul pe care Politehnica l-a avut în dezvoltarea orașului în ultimul veac.
Cu această ocazie vor avea loc
o ședință festivă a Consiliului Local Timișoara, lansarea emisiunii filatelice dedicate Centenarului Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Romfilatelia SA, premierea unor studenți cu rezultate deosebite și un recital muzical.
Universitatea Politehnica Timișoara, pilon al dezvoltării orașului
Timișoara aniversează 100 de ani de la semnarea, de către Regele Ferdinand, la 11 noiembrie 1920, a Decretului de înființare a Școalei Politecnice. Transformarea Timișoarei în oraș universitar a avut ca efect direct creșterea sa și sporirea atractivității pentru investițiile de toate tipurile, păstrarea spiritului tânăr și inovator, promovarea imaginii sale de avangardă a științei românești și europene.
Pentru a sublinia rolul important pe care Universitatea Politehnica Timișoara l-a avut și îl are în continuare în dezvoltarea orașului, Consiliul Local Timișoara a adoptat Hotărârea nr. 609/2018 privind aprobarea declarării anului 2020 - Anul Politehnicii în Timișoara.
În expunerea de motive privind oportunitatea proiectului de hotărâre privind aprobarea declarării anului 2020 – Anul Politehnicii în Timişoara se precizează că „Oraşul nostru este îndreptăţit să marcheze contribuţia pe care a adus-o Universitatea Politehnica la dezvoltarea învățământului superior tehnic românesc în ultimii 100 de ani, iar evenimentele organizate cu acest prilej în anul 2020 - întâlniri cu oraşele şi universităţile înfrăţite, spectacole, târguri de inovaţie ştiinţifică etc. - sunt elemente care constituie un avantaj important în ceea ce în ceea ce priveşte valorificarea imaginii Timişoarei ca unul dintre cele mai prolifice centre universitare şi de cercetare din România, o componentă de bază în contextul exerciţiului de viitoare Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.
În urmă cu un secol, Primăria Timișoara a jucat un rol semnificativ în implementarea proiectului înființării unei instituții de învățământ superior pe aceste meleaguri: a alocat fonduri, terenuri, clădiri, a găsit soluții pentru găzduirea secretariatului Școlii Politehnice pe cale de a se înființa, a încurajat dezvoltarea unui campus universitar. Devotamentul și preocuparea activă pentru ridicarea Timișoarei la rangul de Civitas Academica, l-au determinat pe Stan Vidrighin, primarul Timișoarei la acea vreme, să accepte să devină rector al universității (iulie-octombrie 1921),  făcând astfel posibilă organizarea concursului de admitere asigurând continuitatea activității Școlii Politehnice, după plecarea lui Traian Lalescu.
Eforturile administrației locale au fost răsplătite din plin: la Timișoara au venit să predea minți luminate ale Europei. În timp, soluțiile tehnice dezvoltate de Școala Politehnică au fost recunoscute și preluate în marile proiecte de dezvoltare a României, de la construcția hidrocentralei de la Porțile de Fier la realizarea canalului Dunăre - Marea Neagră, de la calculele pentru clădirea RomExpo la mari complexe industriale din țară.
Colaborările cu profesori ai Politehnicii precum Corneliu Mikloși, Ștefan Nădășan, Remus Răduleț, Aurel Bărglăzan sau Plautius  Andronescu, au transformat orașul, au generat premiere naționale și internaționale, au sporit prestigiul Timișoarei și au asigurat dezvoltarea constantă a celui mai important centru economic din vestul țării.
Lansarea emisiunii filatelice dedicată Centenarului Universității Politehnica Timișoara
Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, Romfilatelia a decis lansarea unei emisiuni filatelice cu tema „Universitatea Politehnica Timișoara, un secol de educație și inovație”. Emisiunea de mărci poștale conține un timbru și o coliță dantelată, ce marchează Centenarul primei instituții de învățământ superior din vestul țării. Coincidența face ca tot în anul 2020 să se împlinească un secol de la prima expoziție filatelică din România Mare, eveniment care a avut loc în Palatul Lloyd, actualul sediu al Rectoratului UPT, iar aceasta a fost patronată de Stan Vidrighin, pe atunci primar al Timișoarei, iar ulterior rector al Politehnicii timișorene.
Premii pentru studenții merituoși
Nu în ultimul rând, Politehnica a răsplătit întotdeauna performanța, una dintre valorile care au stat la baza prestigiului de care universitatea se bucură astăzi pe plan regional, național și chiar internațional. Cu ocazia Galei din 18 februarie 2020, Universitatea Politehnica Timișoara, cu aportul partenerilor din mediul economic, va premia, cu câte 1000 de euro, studenții cu cele mai bune rezultate, câte unul de la fiecare dintre cele 10 facultăți. Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu