Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 23 februarie 2020

ISWinT 2020, sub semnul diversității și al incluziunii


S-a dat startul unei noi ediții ISWinT, tradiționalul festival studențesc internațional, care în 2020 stă sub semnul diversității și al incluziunii. ISWinT (International Student Week in Timișoara) este festivalul educațional și intercultural organizat de
voluntarii din Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC), împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. De 26 de ani, la Timișoara vin studenți din întreaga lume și își poartă fiecare cu mândrie drapelul țării din care provin. ISWinT pune accentul pe multiculturalitate, dar și pe puterea de schimbare pe care o poate avea o grupare de tineri determinați, care împărtășesc aceeași viziune.
Fiecare ediție a festivalului este reprezentată de o temă, iar cea a anului 2020 este „Diversity without borders”. Prin această temă festivalul își propune să îi facă pe oameni mai deschiși la acceptarea și includerea socială a celor care sunt „diferiți”. În viziunea ISWinT, fiecare om e diferit și special în felul său, iar diferențele sunt menite să ne apropie, în niciun caz să ne stabilească apartenența la un grup.
În cadrul ISWinT, participanții vor avea ocazia să ia parte la workshop-uri ce se axează pe subiecte precum Egalitatea între sexe (Gender Equality), Migrare și minorități (Migrations and minorities) sau Bullying, toate acestea fiind subdomenii ale temei principale. Diversitatea și, inclusiv, fobia față de aceasta se pot regăsi în majoritatea scenariilor din viața de zi cu zi. Fie că e vorba de locul de muncă și diferența dintre femei și bărbați sau despre persoanele cu dizabilități, pe care societatea ne-a învățat să le ignorăm, ISWinT își propune să spargă aceste bariere dintre oameni și preconcepțiile impuse de comunitatea în care trăim.
Festivalul va avea loc între 20-31 iulie 2020 și va include și evenimente la care va putea participa publicul timișorean. Cel mai cunoscut eveniment este Parada, în cadrul căreia participanții ISWinT defilează pe străzile orașului de pe Bega, purtându-și cu mândrie steagurile țărilor lor de proveniență și cântând cu toții într-un glas. Prin aceasta manifestație se poate vedea că studenții sunt cei care pot face o schimbare, mesajul transmis de aceștia fiind: „Oricine ești sau de oriunde ai fi, ești bine venit să te alături paradei și să serbezi împreună cu noi diversitatea”.
Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu