Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 3 februarie 2020

ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN PE ANUL 2019


OBIECTIVE INSTITUŢIONALE 2019

În anul 2019 activitatea personalului inspectoratului a fost coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de către conducerea Poliţiei Române:
b)    Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontalieră, destructurarea grupărilor infracţionale;
c)     Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri în domeniul de referinţă: evaziunea fiscală, achiziţiile publice, contrafacerea de mărfuri, contrabanda, corupţia şi protecţia intereselor financiare ale U.E.;
d)    Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a structurilor inspectoratului.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

1.     Prevenirea criminalităţii

Au fost puse în aplicare programele locale de prevenire a criminalităţii derivate din priorităţile naţionale ale Poliţiei Române:
       Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor:
Ø au fost derulate 30 campanii/planuri de măsuri pentru prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor;
Ø au fost desfășurate 668 de activităţi împreună cu unităţi de învăţământ și instituții de ocrotire a minorilor, cu un număr total al beneficiarilor de 8.122 persoane din care: 7.502 elevi, 469 cadre didactice și 151 de părinți ai elevilor, activități în cadrul cărora au fost distribuite către beneficiari 6.964 de materiale cu caracter informativ – preventiv;
Ø Campanii desfăşurate:
§  Tedi – Şcoala Siguranţei” (februarie);
§  Planul de măsuri pentru implementarea Proiectului ”Fără discriminare!” (februarie – decembrie)
§  Împreună pentru o comunitate mai sigură (aprilie – iunie);
§  Săptămâna prevenirii criminalității (03-07 iunie);
§  Vacanță în siguranță (iunie - septembrie);
§  #10 pentru siguranță (7 – 20 septembrie)
§  Planul de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului și traficului de droguri în incinta și proximitatea unităților de învățământ (septembrie - decembrie);
§   Planul de acțiune „Foc de artificii” (noiembrie - decembrie)

-         Programul local de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului.
o   s-au desfăşurat 360 de activități în cadrul campaniilor/planurilor de măsuri inițiate pentru prevenire a furturilor (toate tipurile), tâlhăriilor și înșelăciunilor însumând un număr total de 5.059 de beneficiari și 4.763 de materiale cu caracter informativ – preventiv distribuite;
o   au fost difuzate de 64.600 de ori spoturi video tematice către populaţie prin intermediul Sistemelor Electronice de Informare Publică care funcţionează la sediul I.P.J. Caraș Severin şi la sediul Poliţiei Municipiului Caransebeş;
o   Campanii/planuri de măsuri/evenimente majore desfăşurate:
§  Împreună pentru o comunitate mai sigură – reducerea riscului de victimizare a categoriilor de persoane vulnerabile, pentru segmentele infracţionale care se manifestă cu precădere în zonele rurale;
§  Siguranța autoturismului depinde și de proprietar – prevenirea furturilor din autoturisme
§  Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuință;
§  Planul măsuri pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor în perioada sezonului estival;
§  Hoții îți invadează intimitateaprevenirea furturilor din locuință în mediul urban. (demers preventiv inițiat în luna decembrie 2019, continuat până la finele lunii februarie 2020).
       Programul local de prevenire a violenței în familie.
o   au fost difuzate de 8.320 de ori spoturi video tematice către populaţie prin intermediul Sistemelor Electronice de Informare Publică care funcţionează la sediul I.P.J. Caraș Severin şi la sediul Poliţiei Municipiului Caransebeş;
o   Campanie majoră desfăşurată :
§  Spune NU violenței domestice campanie națională de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen, deșurată sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

2.     Criminalitatea stradală

Pentru asigurarea siguranţei cetăţeanului, efectivele de ordine publică au acţionat în baza unor planuri de acţiune punctuale, urmărindu-se creşterea autorităţii poliţiei, asigurarea respectării legii şi reducerea timpului de reacţie la solicitările cetăţenilor printr-o prezenţă activă, în locurile, mediile şi zonele de interes operativ, împreună cu celelalte forţe ale structurilor M.A.I. din judeţ.
În anul 2019 infracţiunile stradale sesizate au crescut cu 14,77%, de la 264 în anul 2018 la 303 în anul 2019 (+39).
Infracţionalitatea stradală sesizată a crescut în mediul urban, de la 236 de infracțiuni în anul 2018 la 282 în anul 2019 (+46), dar a scăzut în mediul rural, de la 28 de infracțiuni în anul 2018 la 21 de infracțiuni în anul 2019 (-7).
Trebuie să subliniem faptul că înregistrăm o creștere a infracţiunilor stradale sesizate pentru prima oară după șapte ani consecutivi de scăderi, majoritatea faptelor înregistrate sunt furturi (280, reprezentând 92,41%), fără pericol social deosebit.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 13.778 apeluri (+175, +1,29%), dintre acestea 8.345 au fost apeluri din mediul urban şi 5.433 apeluri din mediul rural.
Media de apeluri 112 pe zi a fost de 37,75, faţă de 37,30 în anul 2018. Ca pondere, cele mai multe apeluri sunt în schimbul II, 48,0%.
27,2% dintre apelurile prin SNUAU 112 nu se confirmă (față de 25,9% în anul 2018).
Majoritatea apelanţilor sesizează: scandaluri (17,2%), agresiuni (14,6%), accidente (13,0%), furturi (8,3%), loviri (5,7%), tulburarea liniștii publice (4,4%), ameninţări (5,3%), distrugeri (1,7%), aceste genuri de sesizări reprezentând peste două treimi (70,2%) din totalul apelurilor efectuate prin SNUAU 112.
Din analiza efectuată a rezultat că în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică numărul apelurilor este peste medie, cele mai multe apeluri/zi din săptămână au fost efectuate duminica, iar intervalele orare critice sunt duminică, intervalul 19-20, sâmbătă, intervalul 21-22 și sâmbătă, intervalul 19-20.

3.     Criminalitatea în mediul rural

În cursul anului 2019, în mediul rural au fost sesizate un număr de 2.482 infracțiuni (+278, +12,61%), din care:
· Infracţiunile contra persoanei cresc de la 799 la 985 (+186, +23,28%),  
o   omorul scade de la 1 la 0 (-1); de altfel în mediul rural nu au fost săvârșite infracțiuni de mare violență în anul 2019;
·     Infracţiunile contra patrimoniului cresc de la 678 la 699 (+21, +3,10%):
o   Furtul scade de la 387 la 332 (-55, -14,21%):
o   Tâlhăria crește de la 2 la 11 (+9);
o   Înșelăciunile cresc de la 39 la 64 (+25, +64,1%);
o   Distrugerile cresc de la 181 la 239 (+58, +32,04%).
·     Infracţiunile incriminate în legi speciale cresc de la 225 la 238 (+13, +5,78%), astfel :
o   infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008 (Cod Silvic) scad de la 154 la 146 (-8, -5,19%);
o   evaziunea fiscală crește de la 18 la 19 (+1).

4.     Siguranţa rutieră și a transporturilor

În anul 2019 dinamica accidentelor rutiere cu victime înregistrate pe raza judeţului a înregistrat un trend crescător. Înregistrăm creșteri la numărul total al accidentelor, de la 357 accidente în 2018 la 413 în 2019 (+56, +13,55%), la răniți grav de la 125 în 2018 la 127 în 2019 (+2, +1,57%) și răniții ușor de la 342 la 414 (+73, +17,59%). Numărul accidentelor grave de asemenea crește ușor de la 128 la 130 (+2, +1,53%). În schimb, numărul persoanelor decedate în urma unor accidente rutiere scade de la 34 în 2018 la 31 în 2019 (-3, -9,67%).

Pe cauze generatoare situația se prezintă astfel:
·        Nerespectarea regimului legal de viteză: 106 accidente.
·        Nerespectarea distanţei între vehicule: 40 accidente
·        Indisciplina pietonală: 37 accidente.
Sub aspectul infracţiunilor descoperite, au fost efectuate activităţi de cercetare cu privire la 821 fapte sesizate (față de 769 în 2018, +52, +6,76%). Ponderea o deţin infracţiunile de conducerea fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei – 158, conducerea unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală – 164, conducerea unui autovehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau cu număr fals – 33, conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor stupefiante – 25.
Ca urmare a activităţilor executate s-au constatat 38.811 contravenţii (+3.514, +9,95%) la OUG Nr. 195/2002 republicat, din care 30.904 de efectivele de poliţie rutieră (+2.357, +8,25%) şi 7.907 de ordine publică (+1.203, +17,94%). Din acestea, 1.956 (-74, -3,64%) au fost aplicate altor categorii de participanţi la trafic decât conducătorilor auto (pietoni – 1.661; biciclişti – 208; căruţaşi – 21; motociclişti – 21).
Au fost dispuse măsuri de sancționare complementară ca urmare a contravențiilor constatate:
-         au fost reţinute 2.315 permise de conducere (+125, +5,70%,, (depășire: 1.006, viteză: 398, alcool: 143, neacordarea priorității de trecere pietonilor: 34);
-         au fost retrase 506 certificate de înmatriculare, din care 72 pentru defecțiuni tehnice.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Infracţiunile sesizate au crescut cu 13,13% faţă de anul 2018, în perioada analizată fiind sesizate un număr de 7.300 de infracţiuni (+847), din care 518 sunt de natură economico-financiară (+59, +12,85%), 4.766 de natură judiciară (+703, +17,30%) şi 2.016 de altă natură (+85, +4,4%), 4.811 în mediul urban (+565, +13,31%) şi 2.482 în mediul rural (+278, +12,61%).

1.     Infracțiunile contra persoanei

Infracțiunile sesizate contra persoanei cunosc o creștere de la 2.131 la 2.559 (+428, +20,08%).
Infracțiunile contra vieții înregistrează o scădere de la 31 de fapte la 24 de fapte (-7, -22,58%); numărul infracțiunilor de ucidere din culpă scade de la 29 la 23 (-6), dintre care 22 săvârșite de conducători auto (-2).
Infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății persoanei înregistrează o creștere față de anul 2018, respectiv de la 1.523 la 1.814 (+291, +19,11%). Crește numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe de la 1.113 în 2018 la 1.385 în anul 2019 (+272, +24,44%).

2.     Criminalitatea contra patrimoniului

Numărul infracţiunilor sesizate contra patrimoniului crește de la 2.563 la 2.876 (+313, +12,21%):
-         numărul furturilor crește de la 1.631 la 1.772 (+141, +8,65%),
-         numărul tâlhăriilor crește de la 19 la 38,
-         numărul înşelăciunilor crește de la 171 la 213 (+42, +24,56%),
-         numărul distrugerilor crește de la 583 la 662 (+79, +13,55%).

3.     Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

-         nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor,  50,
-         nerespectarea regimului materialelor explozive,  40,
-         substanţe periculoase,  0,
-         braconaj, 29,
-         altele, 2.
Au fost derulate 138 de acțiuni pe cele 3 linii de muncă. Au fost confiscate 69 de arme, din care 40 letale, 996 de cartușe, 15 kg și 18 litri substanțe toxice, 332,5 kg articole pirotehnice și 123 kg carne vânat.

4.     Criminalitatea economico-financiară

Au fost sesizate 518 infracţiuni de natură economico-financiară (459 în anul 2018).
În vederea protejării bugetului consolidat de stat pe linia combaterii evaziunii fiscale au fost efectuate cercetări în 106 dosare. La finalizarea cercetărilor a fost aplicat sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile în valoare de 6.526.060 lei, a fost recuperat numerar sau prin cont bancar un prejudiciu în sumă de 1.305.860 lei, iar în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 241 din 2005, cuantumul achitat este de 589.860 lei constatându-se o creştere evidentă a prejudiciului recuperat, faţă de anul 2018, respectiv cu suma de 2.591.660 lei.
În vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul vamal, respectiv a contrabandei cu produse din tutun, în special, au fost efectuate cercetări în 196 dosare, fiind continuată urmărirea penală împotriva 126 suspecţi, pentru săvârșirea a 125 infracţiuni, constând în aceea că se introduc în ţară cantităţi considerabile de ţigarete/tutun fără respectarea dispoziţiilor legale la trecerea prin punctele vamale sau peste frontiera de stat, eludându-se plata accizelor datorate pentru acest tip de mărfuri.
Astfel, în anul 2019, în urma activităţilor desfăşurate pe această linie au fost ridicate în vederea confiscării 774.982 ţigarete (+47.578, +6,54%) a căror valoare se ridică la 247.420 lei, 16,76 kg tutun şi 287 litri alcool în valoare de aproximativ 8.290 lei.

5.     Infracţionalitatea în domeniul silvic

Au fost sesizate prin SNUAU 112 un număr de 54 de transporturi ilegale de material lemnos, din care, în urma verificărilor efectuate, s-au confirmat ca fiind ilegale 7 transporturi.
În perioada supusă evaluării au fost sesizate 230 (+9) de infracţiuni silvice. În ceea ce priveşte dosarele penale care au avut ca obiect fapte prevăzute de Codul Silvic, la începutul perioadei s-au aflat în lucru un număr de 516 (+74) dosare penale, au fost înregistrate 220 (-12) dosare penale, au fost primite prin parchet de la alte unități/structuri de poliție un număr de 39 (-12) dosare.
În perioada analizată, din dosarele penale în lucru rezultă că s-a tăiat ilegal un volum de 2023,57 mc, cu o valoare de 584,03 mii lei, cu 373,04 mc mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2018.
Au fost aplicate un număr de 247 sancţiuni contravenţionale (+23) , în valoare de 360,00 mii lei şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 741,24 mc material lemnos (-413,90 mc), dintre care 466,60 mc faptic (-522,11 mc) și 274,64 mc valoric (+108,21 mc).

6.     Volumul lucrărilor și dosarelor penale:

Au fost în lucru 18.230 de dosare după începerea urmăririi penale, 10.267 existente la începutul perioadei, 7.447 înregistrate sau primite în cursul anului, din care au fost soluționate 6.720 dosare.

 

CONCLUZII

·        În anul 2019 am înregistrat rezultate bune în unele domenii de activitate, cum ar fi combaterea infracționalității economice sau reducerea numărului de persoane decedate în urma unor accidente rutiere. Faptele de mare violență sunt la un nivel foarte scăzut.
·        Am înregistrat o creștere a infracționalității sesizate, a infracțiunilor stradale sau a infracționalității în mediul rural, care, însă, au venit pe fondul unor scăderi constante ale infracționalității înregistrate în ultimii ani, fiind inevitabil ca acest trend să se inverseze la un moment dat.
·        Trebuie să subliniem faptul că, deși am înregistrat creșteri la infracțiunile contra persoanei și contra patrimoniului, totuși, nu au fost înregistrate fapte de mare violență în spațiul public, nu avem grupări care să genereze conflicte stradale. Creșterile înregistrate la infracțiunile sesizate sunt în domeniul micii criminalități.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu