Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 februarie 2020

A doua ediție a concursului „Hans Fackelmann”


Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timişoara (FAUT) a lansat cea de-a doua ediție a Concursului de arhitectură Hans Fackelmann. Concursul este dedicat elevilor aflaţi în clasa a
XII-a și absolvenților de ciclu liceal care doresc să urmeze studiile de  licenţă din cadrul FAUT, specializarea Arhitectură.
Concursul de arhitectura Hans Fackelmann dedicat viitorilor studenţi arhitecţi a luat naştere din dorinţa de a oferi persoanelor interesate şi eligibile pentru participare, o alternativă la examenul de admitere organizat anual de Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara pentru specializarea Arhitectură. Această formulă etapizata de concurs oferă participanţilor ocazia de exprimare prin desen şi text a modului propriu de percepţie a ceea ce reprezintă sau ce poate fi arhitectura privită ca produs finit, meserie multidisciplinară ori manifest.
În acest sens, Concursul de arhitectură Hans Fackelmann vine în întâmpinarea proceselor propuse prin misiunea fundamentală a Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism şi anume: dezvoltarea continuă a procesului de învăţământ, a activităţilor de cercetare, proiectare şi dezvoltare tehnologică şi managerială în concordanţă cu evoluţiile care au loc pe plan naţional şi internaţional.
Înregistrarea la concurs se poate face până în data de 2 martie 2020, prin completarea unui formular digital, disponibil la adresa www.vreaulaarhitectura.ro.
Etapa de calificare constă în elaborarea unei mape de prezentare alcătuite din piese desenate și scrise, raportate la o tematică aleasă de către candidat, pe subiectul „Bauhaus 100” (în 2019 s-au împlinit 100 de ani de la înființarea școlii Bauhaus). Tematica va fi definită de candidat printr-un cuvânt cheie care se va exprima prin piesele scrise și desenate ale mapei.
Termenul limită de trimitere online a materialului aferent etapei de calificare este 16 martie 2020. Etapa finală va avea loc în data de 9 mai 2020, între orele 10:00 - 14:00, în atelierele Facultății de Arhitectură și Urbanism (str. Traian Lalescu nr. 2/A).
Cei care obțin locurile I, II și III la concursul „Hans Fackelmann” pot fi admiși în UPT fără concurs de admitere.
Mai multe detalii se pot obține de pe website-ul dedicat concursului: www.vreaulaarhitectura.ro

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu