Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 4 iulie 2019

Noi investiții cu bani europeni


Noi investiții cu bani europeni în județul Hunedoara: autobuze electrice și hibrid, bike-sharing și lucrări de modernizare a infrastructurii de transport


Trei noi proiecte cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 115 milioane de lei, au fost contractate în județul Hunedoara.


Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest și Primăria Municipiului Hunedoara au semnat, ieri, contractile pentru „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara, prin investiții în transportul ecologic - Coridorul de Vest” și pentru„Eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale din Municipiul Hunedoara – Grup 2”. 

Totodată, ADR Vest și Primăria Municipiului Deva au semnat,astăzi,contractul de finanțare pentru „Modernizarea sistemului de transport public local prina chiziționarea de vehicule ecologice”.

Astfel, în municipiul Deva și în satele aparținătoare se dorește dezvoltarea unei rețele de transport public local nepoluant, obiectiv care să conducă la reducerea emisiilor de carbon.
În acest scop, vor fi achiziționate 26 de autobuze electrice și vor fi amenajate 33 de stații de încărcare a vehiculelor.

Valoarea totală a proiectului este de 44.844.638,30 lei, din care 37.389.245,28 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni.

Proiectul este complementar celui propus spre finanțare prin POR 2014-2020, în cadrul Priorității de Investiții 4.1 – „Modernizare sistem de transport public local prin   reabilitarea infrastructurii aferente”, care se află în etapa de pre-contractare la ADR Vest.


Semnatarii contractului au fost domnul Florin Nicolae OANCEA, primarul municipiului Deva, și domnul Sorin MAXIM, directorul general al  Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.
Proiectul este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

În municipiul Hunedoara, proiectul privind modernizarea transportului prin investiții în transportul ecologic - Coridorul de Vest vine în completarea altor două proiecte recent contractate, pentru Coridorul Central și Coridorul de Est. Valoarea totală a celor trei investiții în transportul eco este de aproximativ 30 de milioane de euro.

Prin noul proiect vor fi achiziționate7 autobuze hibrid tip plug-in, se vor implementa sisteme de management al traficului, de e-ticketing și de închiriere a bicicletelor (170 de biciclete utilizate în sistemde bike-sharing, cu 5 stații de închiriere).

De asemenea, vor fi construite, modernizate, reabilitate, respective extinse, după caz: 15 stații de transport public, 1,14 km pe drumuri, 1,09 km piste de bicicleteși12,71 kmp zone pietonale/semi-pietonale, se vor moderniza 4 intersecții semaforizate și se vor planta 49 de arbori pe traseul propus.

Sunt prevăzute intervenții pe traseul: str. Constatin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), str. Castelului, str. 9 Mai, str. Maior Mircea Ioan Stanga, Piața Libertății, Bd. Libertății și Republicii, cu impact asupra străzilor adiacente proiectului investițional - Rotarilor, Cernei și Cloșca, Piața Iancu de Hunedoara și Bd. Traian.

Valoarea totală a investițieieste de 45.743.840,51 lei, din care 42.083.086,66 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 43 de luni.


Zece noi blocuri de locuințe reabilitate termic în Municipiul Hunedoara

Proiectul privind eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale din Hunedoara – Grup 2 prevede reabilitarea termică a unui număr de zece blocuri de locuințe din municipiu, după cum urmează:


Str. Mihai Viteazu Nr. 13 - Bl. B1și Nr. 17 - Bl. B3 (S+P+10E);Str. Bucegi Nr. 2 - Bl. K1, Nr. 4 - Bl. K2și Nr. 6 - Bl. K3 (P+9E);Str. Trandafirilor Nr. 7 - Bl. 17, Nr. 13 - Bl. 22, Nr. 21 - Bl. 27, Nr. 25 - Bl. 29 și Nr. 29 - Bl. 31 (S+P+10E).

Sunt prevăzute intervenții complexe: izolarea termică a fațadei (partea opacă),a planșeului peste subsol și a acoperișului, închiderea balcoanelor/logiilor și înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, acolo unde este cazul, consolidarea elementelor structurale și reabilitarea acoperișului, repararea acoperișului tip terasă și a sistemului de colectare ape meteorice, înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune și a lifturilor, crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități.

La final, 864 de apartamente vor beneficia de un consum de energie redus, concomitent cu reducerea emisiilor de CO2.

Valoarea totală a proiectului este de 24.705.881,55lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 14.510.882,99 lei.

Semnatarii contractelor au fost domnul Dan BOBOUȚANU, primarul municipiului Hunedoara, și domnul Sorin MAXIM.

Lucrările sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa Prioritară 3: Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi – telefon/fax: 0256 – 491.981 / 0256 – 491.923; e-mail: office@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu