Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 23 iulie 2019

A început ISWinT, festivalulul care va schimba... ziua de mâine

Marți, 23 iulie 2019, la ora 16:00, în sala festivă a Liceului de Muzică „Ion Vidu”, s-a dat startul ediției 2019 a Festivalului ISWinT (International Student Week in Timișoara), cel mai amplu proiect organizat de către Liga Studenților din Facultatea de
Automatică și Calculatoare (Liga AC) din cadrul Universității Politehnica Timișoara, proiect aflat sub patronajul Parlamentului European, patronajul Guvernului României și patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. În cadrul acestui proiect, Timișoara va găzdui, timp de 10 zile, peste 130 de studenți din întreaga lume.
Tema ediției de anul acesta este „Learn today, change tomorrow” („Învață azi, schimbă ziua de mâine!”), prin care studenții sunt încurajați să se implice în mișcări sociale, pornind o schimbare în țările din care provin.
Studenții străini, care provin din țări de pe toate continentele precum China, Afganistan, Italia, Rusia, Tunisia și multe altele, vor participa la cele 8 ateliere pregătite de studenții Ligii AC, care sunt bazate pe Obiectivele Europene pentru Tineret (European Youth Goals) și anume:
  1. Connecting International Structures with Students,
  2. Gender Equality,
  3. Inclusive Societies,
  4. Information & Constructive Dialogue,
  5. Mental Health and Wellbeing,
  6. Quality Employment,
  7. Quality Learning,
  8. Student Organizations and International Programmes.
Orașul de pe Bega va deveni astfel, în perioada 22 iulie - 2 august, un centru al interculturalității, studenții având șansa de a cunoaște noi culturi prin intermediul celorlalți participanți. Mai mult decât atât, în cadrul atelierelor educaționale, la baza cărora stau teme precum incluziunea socială, educația sau drepturile omului, tinerii au șansa de a învăța lucruri noi. ISWinT contribuie și la agenda viitoarei Capitale Culturale Europene 2021 prin activități deschise publicului timișorean precum Parada, Concertul lui Joel Benson sau COOLtural Day.
Cel mai amplu eveniment deschis, COOLtural Day, va avea loc pe data de 28 iulie, la ora 17:00, în Piața Libertății. Așa cum și titlul sugerează, ziua de sâmbătă va fi dedicată culturii, programul îmbinând activități din diverse domenii culturale, printre care se numără și o nouă formă de teatru, numit teatru senzorial, muzică, pirogravură, pictură, expoziție de fotografie și nu numai.
Celălalt eveniment deschis publicului din Timișoara este Parada cu tema „Inclusive Societies” („Societăți Incluzive”), care va porni în 27 iulie, la ora 20:00, din Complexul Studențesc, și se va încheia în Piața Unirii. Finalul serii va fi marcat de concertul susținut de Joel Benson Mixtapes, de la ora 21:30.
Ediția de anul acesta are un număr record de participanți și iar speranța organizatorilor e că experiența trăită atât de aceștia, cât și de tinerii timișoreni, va fi una cu totul specială.

 Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu