Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 11 iulie 2019

Salvaţi Copiii dă startul taberelor pentru copiii cu părinţi plecaţi să muncească în străinătate

- Aproape 30.000 de copii români au rămas în ţară, fără niciun părinte alături -

Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea taberelor estivale pentru copiii rămaşi singuri acasă, însinguraţi o dată în plus pe perioada vacanţei de vară. Datele oficiale arată că aproape 30.000 de copii români sunt în grija rudelor, după ce ambii părinţi sau unicul părinte susţinător au fost nevoiţi să plece peste graniţe, pentru a le putea asigura copiilor un trai decent în ţară.

Prima tabără va avea loc la

Sinaia, în perioada 15-19 iulie şi marchează începutul unei serii de activităţi recreative şi de socializare destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanţelor.

Astfel, 120 de copii din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Iaşi, Hunedoara, Vaslui îşi vor petrece împreună aventura vacanţei de vară.

Fenomenul copiiilor rămaşi singuri acasă
Deşi datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii părinţi nevoiţi să muncească peste graniţe la finalul anului 2018, proporţiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre aceştia, 16.331 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi 12.806 de copii au unicul părinte susţinător peste graniţe.

Pentru 2017, ANPDCA a raportat un număr de 94.896 de copii aflaţi în grija unui singur părinte sau a rudelor, dar cifrele obţinute de Ministerul Educaţiei Naţionale de la Inspectoratele Şcolare Judeţene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare, de 159.038 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate. Nici datele provenite din sistemul educational nu sunt complete, surprinzând doar numărul copiilor integraţi în sistemul de învăţământ - preşcolari şi şcolari cu vârsta între 3-17 ani - şi neincluzând copiii de vârstă antepreşcolară şi pe cei neînscrişi la şcoală/în abandon şcolar.

"Copiii rămaşi singuri acasă, ai căror părinţi muncesc în străinătate, pentru ca ei să aibă în ţară o viaţă mai bună, reprezintă un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât şi psiho-emoţional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relaţii sociale şi de timp de calitate cu ceilalţi. În timpului anului şcolar, lucrăm cu aceşti copii în centre specializate, unde pedagogii şi psihologii Salvaţi Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultă. În timpul verii, când şcolile intră în vacanţă, sentimentul de singurătate şi uneori de abandon se acutizează, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil să nu fie lăsat singur", a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Tabăra de la Sinaia marchează începutul unei serii de activităţi recreative şi de socializare destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanţelor.

Activităţile recreative şi celelalte activităţi de suport - educaţional, social şi psihologic - destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi reprezentanţilor lor din centrele Salvaţi Copiii din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Hunedoara, Iaşi, Vaslui (şase centre de zi) sunt realizate cu sprijinul financiar al PEPCO România.

"Ne bucurăm mult că avem oportunitatea să contribuim, alături de Salvaţi Copiii, la organizarea taberelor deoarece suntem perfect conştienţi de magnitudinea acestui fenomen sociologic, dar mai ales de impactul de durată pe care absenţa unui părinte sau, în cazuri extreme, a amândurora, îl poate avea asupra unui copil. Acest proiect derivă, de altfel, din strategia noastră de CSR, prin care ne dorim să sprijinim copiii din comunităţi vulnerabile sau defavorizate, să le oferim condiţiile necesare pentru o dezvoltare sănătoasă şi să ne asigurăm astfel că noile generaţii beneficiază de şanse egale în viaţă. Toate eforturile noastre din perioada următoare sunt canalizate către astfel de proiecte, prin care copiii sunt încurajaţi să îşi continue studiile şi să îşi petreacă timpul liber într-un mod constructiv, să îşi dezvolte pasiunile şi să se dezvolte armonios.", a adăugat Anca Radu, Director Operaţional PEPCO România.

Informaţii de context
De la iniţierea programului dedicat copiilor rămaşi singuri acasă, peste 7.500 de copii şi 5.200 de adulţi au beneficiat de suportul echipei Salvaţi Copiii, cu sprijinul echipelor multidisciplinare formate din asistenţi sociali, psihologi şi cadre didactice, în 17 centre de zi din Bucureşti şi judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa (2 centre), Iaşi, Hunedoara (2 centre), Mureş (2 centre), Neamţ, Suceava, Vaslui, Timiş.

Ca rezultat al activităţilor de lobby şi advocacy derulate de Salvaţi Copiii, cadrul legal care reglementează domeniul a fost îmbunătăţit în 2013, prin introducerea în Legea 272/2004, de protecţie şi promovare a drepturilor copilului, a unei secţiuni separate pentru protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. În urma analizelor calitative şi consultărilor realizate în perioada 2015-2017 cu privire la aplicarea legii, a fost realizat, în parteneriat cu ANPDCA, şi transmis către DGASPC-uri şi SPAS-uri un set de recomandări metodologice şi instrumente pentru realizarea procedurii de delegare temporară a autorităţii părinteşti; totodată, Salvaţi Copiii a formulat o serie de propuneri de completare a secţiunii respective din lege. Cea mai mare parte a acestora au fost preluate în proiectul de modificare a Legii 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, proiect lansat spre consultare publică în luna decembrie 2018.

Salvaţi Copiii a oferit suport metodologic pentru activitatea Grupului de Lucru Interinstituţional dedicat acestor copii, înfiinţat de Administraţia Prezidenţială. În cadrul Grupului, am iniţiat elaborarea de recomandări pentru colectarea de date statistice, destinate SPAS-urilor şi şcolilor.

Din octombrie 2015, în cadrul serviciului de consiliere telefonică şi online, au fost primite şi efectuate / trimise 6.280 de apeluri telefonice şi mesaje / întrebări online (pe platforma www.copiisinguriacasa.ro); au fost înregistraţi 68.650 de vizitatori ai platformei online. 113.000 persoane din 950 localităţi au fost informate prin caravane locale.

Despre Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României. 
Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 28 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 29 de ani de activitate, peste 1.900.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Persoană de contact: Anca Stamin, manager de proiect
e-mail: anca.stamin@salvaticopiii.ro

Despre PEPCO România
PEPCO este un lanţ european de retail care oferă clienţilor săi acces uşor şi rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-şi îmbrăca familia şi pentru a-şi îngriji sau decora casele, la preţuri mici. PEPCO operează peste 1600 de magazine în Cehia, Croaţia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, România, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Bulgaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia şi de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienţi, extinzându-şi ulterior operaţiunile în Europa Centrală şi de Est.

Magazinele PEPCO sunt destinate vânzării de îmbrăcăminte pentru copii, femei şi bărbaţi, lenjerie de corp, accesorii, jucării, decoraţiuni interioare, textile de uz casnic etc. Aproximativ 60% din sortimentul PEPCO este reprezentat de îmbrăcăminte (inclusiv pantofi şi lenjerie de corp), iar 40% de bunuri de uz general. În prezent, PEPCO este unul dintre cei mai mari retaileri de îmbrăcăminte pentru copii din Europa Centrală şi de Est, având o gamă completă pentru vârste între 0-14 ani. Toate produsele sunt alese cu scopul de a oferi clienţilor o paletă cât mai largă de opţiuni, la cele mai mici preţuri.

În domeniul responsabilităţii sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activităţi care vizează îmbunătăţirea calităţii timpului lor liber. Programul nostru de CSR poate fi văzut în acţiune în fiecare ţară în care PEPCO este prezent.

Mai multe informaţii: www.pepco.ro.

Persoană de contact: Andrada Suciu, CSR Specialist
e-mail: asuciu@pepco.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu