Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 28 iulie 2019

Beneficiarii care aparţin de o formă asociativă trebuie să menţină acest statut pe tot parcursul perioadei contractuale cu AFIR


Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale face o serie de precizări privind condiţiile pe care trebuie să le respecte beneficiarii finanţărilor acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) constituiţi ca grupuri de producători, în urma modificării Legii cooperaţiei agricole nr. 566 /2004.


Conform prevederilor legale, persoanele fizice şi juridice care se asociază în cooperative agricole trebuie să fie fermieri activi în concordanţă cu legislaţia în vigoare sau să aibă cod CAEN principal din diviziunea 01 a secţiunii A ŤAgricultură, silvicultură şi pescuitť, din diviziunile 10, 11 şi 12 ale secţiunii C ŤIndustria prelucrătoareť.

'O condiţie esenţială asupra căreia doresc să atrag atenţia este faptul că beneficiarii care au primit punctaj suplimentar pentru principiul apartenenţei la o cooperativă agricolă, trebuie să menţină calitatea de membru în cooperativa agricolă pe toată perioada de implementare şi de monitorizare a proiectului. Actuala modificare a Legii cooperativelor aduce şi avantaje consistente pentru beneficiarii noştri constituiţi în aceste forme asociative, printre care aş menţiona scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire sau reducerea impozitului pe profit cu 20% în primii 5 ani de activitate. De asemenea, scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de tractoare, maşini şi utilaje agricole, echipamente de irigat şi alte echipamente, sunt măsuri concrete în sprijinul fermierilor care se asociază în cooperative', a menţionat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Grupurile de producători din sectorul agricol şi pomicol pot depune la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) solicitări de finanţare pentru decontarea costurilor de înfiinţare şi funcţionare. Cererile de finanţare se pot depune prin submăsurile 9.1 (pentru sectorul agricol) si prin 9.1a (pentru sectorul pomicol) din PNDR 2020, în limita fondurilor disponibile, dar nu mai târziu de 30 septembrie 2019, ora 16:00. 

Fondurile totale disponibile pentru sectorul agricol (submăsura 9.1 'Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol') sunt de 7.729.354 euro iar pentru sectorul pomicol (submăsura 9.1a 'Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol') sunt de 5.300.811 euro. Finanţarea acordată prin PNDR este 100% nerambursabilă, dar nu poate depăşi suma maximă de 100.000 euro/ an şi 10% din valoarea producţiei comercializate anual, în primii cinci ani de la recunoaşterea grupului de producători.

Până în prezent, AFIR a finanţat 57 de proiecte depuse de beneficiari constituiţi în diverse forme asociative. Finanţarea PNDR alocată pentru aceste proiecte este de 40.234.620 euro, iar valoarea plăţilor efectuate de AFIR către formele asociative se ridică la 11.215.632 euro. Prin PNDR 2020, formele asociative au fost sprijinite financiar direct prin sM 9.1 şi 9.1a şi prin prioritizare la finanţare prin submăsurile 4.1a (Investiţii în exploataţiile pomicole), 4.1 (Investiţii în exploataţiile agricole), 4.2 (Investiţii pentru procesarea/ marketingul produselor agricole), 4.2a (Investiţii pentru procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol), 16.4 şi 16.4a (Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol) şi prin LEADER.


AFIR - Direcţia Relaţii Publice, Biroul de Presă
004 031 860 27 24/ 59; birou. Presa@afir.info; www.afir.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu