Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 iulie 2019

Bani europeni pentru înnoirea flotei de tramvaie a Timişoarei - finanţare asigurată, prin Regio-POR, pentru primele 7 tramvaie noi

 Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest şi Primăria Municipiului Timişoara au semnat astăzi, 23 iulie 2019, trei noi contracte de finanţare prin Regio - Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de peste 24 de milioane de euro.


Proiectele vizează înnoirea flotei de tramvaie din Timişoara - etapa 1, reabilitarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului ORL al Spitalului Municipal, respectiv construcţia unei noi creşe, pe Calea Bogdăneştilor.

Astfel, prin primul proiect contractat astăzi va fi asigurată finanţarea pentru achiziţia unui număr de 7 tramvaie noi şi moderne, cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic şi adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilităţi.

Vehiculele noi vor înlocui/suplimenta tramvaiele vechi care circulă pe liniile 1 şi 6b - linii modernizate.

Proiectul beneficiarului prevede achiziţia a 7 tramvaie echipate cu instalaţii de aer condiţionat, încălzire prin conversie şi încălzire prin conducţie termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulaţie, sisteme de informare a călătorilor în interior şi exterior, sisteme audio-video pentru publicitate şi de supraveghere video pentru siguranţa călătorilor, precum şi sisteme de monitorizare şi de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate în exploatarea Societăţii de Transport Public Timişoara.

Investiţia are ca obiectiv creşterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare şi a accesibilităţii tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv în municipiul Timişoara, concomitent cu îmbunătăţirea generală a traficului urban şi reducerea poluării, prin scăderea emisiilor de dioxid de carbon.

Valoarea totală a contractului este de 96.378.421,30 lei, din care 79.388.436,62 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni.

În completarea investiţiei, tot în cadrul Regio-POR au fost depuse spre finanţare încă două proiecte pentru înnoirea flotei de tramvaie - etapele II şi III.

Ambulatoriul ORL - reabilitare, extindere şi dotare cu finanţare europeană

Cel de-al doilea proiect contractat vizează reabilitarea, extinderea şi dotarea infrastructurii Ambulatoriului ORL din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

Sunt prevăzute reabilitarea parterului imobilului situat pe Bulevardul Revoluţiei din 1989 nr. 6 şi extinderea sa pe verticală, rezultând o clădire cu parter şi patru etaje, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 865 de metri pătraţi. Construcţia va fi prevăzută cu ascensor pentru transport persoane, scări care să deservească noul obiectiv şi scări metalice exterioare, cu rol de evacuare. Vor fi refăcute toate instalaţiile, vor fi introduse altele noi în completare şi vor fi realizate amenajări exterioare. Investiţia cuprinde inclusiv dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriului.

Este un proiect în valoare totală de 10.592.285,49 lei, din care 10.379.914,99 lei finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare - 51 de luni.

Creşă nouă pe Calea Bogdăneştilor

Cel de-al treilea proiect se referă la "Construcţia şi echiparea infrastructurii pentru educaţie timpurie antepreşcolară în Municipiul Timişoara - Calea Bogdăneştilor".

Este prevăzută construirea unei noi creşe la intersecţia cu strada Amzei, cu un regim de înălţime P+1E (1.340,44 mp suprafaţă construită desfăşurată). Noua clădire va fi prevăzută cu toate instalaţiile necesare bunei funcţionări în condiţii de eficienţă energetică (electrice, sanitare, de încălzire etc.), inclusiv panouri solare, spaţii pentru activităţile zilnice ale copiilor şi pentru dormit, loc de luat masa şi bucătărie, mobilier şi dotări specifice, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi (lift dimensionat corespunzător şi rampe de acces), sistem de supraveghere antiefracţie, nouă locuri de parcare etc.

Valoarea totală a investiţiei este de 7.724.298,52 lei, din care 1.287.323,45 lei finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare - 28 de luni.

***

Semnatarii contractelor au fost domnul Nicolae ROBU, primarul Municipiului Timişoara, şi domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Proiectele sunt finanţate prin Regio - Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, respectiv Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale.

***

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio-POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 496 de proiecte, în valoare totală de 735,68 milioane euro, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 601,67 milioane euro.

***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi - telefon/fax: 0256 - 491.981 / 0256 - 491.923; e-mail: office@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu